Wat gebeurt er als je een condoom gebruikt dat over datum is?

door Redactie

Je staat op het punt sex te hebben. Totdat je je herinnert dat je vergeten bent een nieuw doosje condooms te halen. Je graaft door je nachtkastje en vindt een rubbertje. Triomf! Maar dan realiseer je dat het condoom eigenlijk al over de datum is. Neem je dat risico of moet je het condoom weggooien?

Het gaat allemaal om flexibiliteit

Condoom materialen (waaronder latex en polyutheraan) verslechteren na loop van tijd en worden broos. Wanneer condooms hun flexibiliteit verliezen, scheuren ze gemakkelijker. De kans op een SOA of zwangerschap is dus groter wanneer je een condoom gebruikt die over de datum is. Ondanks dit risico is het voor beide partners veiliger om een condoom die over de datum is te gebruiken dan helemaal geen condoom. Als het condoom op een koele, droge plek is bewaard, kan het beter werken dan helemaal geen anticonceptie, maar je loopt alsnog een risico.

In verval

Over het algemeen hebben de meeste condooms van latex en polyutheraan een vervaldatum van ongeveer vijf jaar na de fabricagedatum. Bij condooms van polyisopreen is dit ongeveer drie jaar. De beste manier om te controleren of je het condoom nog veilig kunt gebruiken is door te kijken naar de vervaldatum die op de verpakking is geprint. Controleer niet alleen de datum maar ook op eventuele gaatjes en scheurtjes in de verpakking. Als je het condoom eenmaal hebt geopend, en het droog aanvoelt, een vieze geur afgeeft en/of er gaatjes inzitten, gooi het condoom dan weg.

Meer over condooms:

Alles wat je wilt weten over veganistische condooms

Lesje condomologie: alle soorten en maten condooms uitgelicht

Op deze plekken kun je condooms beter niet bewaren

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy