Wat zijn de vier seizoenen van je cyclus?

door Laura

Je menstruatiecyclus (ook wel ovulatiecyclus genoemd) heeft verschillende fases met elke verschillende fysieke en emotionele effecten voor jou. Sommige mensen zweren erbij om deze natuurlijke effecten te omarmen en ‘te leven naar de seizoenen van de cyclus’. We leggen je uit wat deze vier seizoenen inhouden.

Cyclus bijhouden

Bewust worden van de effecten van de verschillende fases van je cyclus, geeft je belangrijke inzichten die je leven wat makkelijker kunnen maken. Als je weet wanneer en waarom je bepaalde klachten ervaart (denk aan: lusteloosheid of seksdip), dan kun je daar rekening mee houden. Het is een vorm van selfcare die weinig moeite kost.

Het bewust worden van je cyclus helpt je om lichamelijke en mentale veranderingen te begrijpen en te voelen. Je kunt het elke dag bijhouden in het Anticonceptiedagboek of je telefoon. Dit hoeft maar vijf minuten te kosten. Als je je cyclus in kaart hebt, kun je volgens de effecten per seizoen gaan leven. Zo weet je wanneer je bepaalde belangrijke afspraken in je agenda juist wel of niet moet plannen. Je leert je lijf beter begrijpen en accepteren.

De vier seizoenen en je cyclus

De vier fases in je ovulatiecyclus passen elk bij een bepaald jaargetijde: de winter, lente, zomer en herfst. De winter is de menstruatie, lente is de pre-ovulatie, zomer de ovulatie en herfst de pre-menstruatie. Elk seizoen kent met verschillende fysiek en mentale kenmerken.

Wil je hierover weten, op onze zustersite anticonceptiebijbel.nl hebben we hier een uitgebreid artikel over geschreven.

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy