Grip Fertility: Alles over de vruchtbaarheidstest die je thuis kan doen

door Lotte

‘En, wil jij ook kinderen?’ vragen ze maar met glunderende ogen. ‘Je klokje tikt, hoor’. Vanaf je 30e jaar krijg je die vraag als vrouw bijna wekelijks te horen. Hoe irritant deze opmerkingen ook zijn, er zit er een kern van waarheid in. Hoe ouder je wordt, hoe minder groot de kans op een positieve zwangerschapstest. Dilemma! Als je een kinderwens hebt, maar nog wilt wachten met gezinsuitbreiding is er Grip. Grip Fertility is een thuistest die de meest voorkomende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid uitsluit, net zoals specialisten in het ziekenhuis dat zouden doen. En wij hebben het getest.

Vruchtbaarheid meten

Op de middelbare school leer je van alles over seks en conceptie, maar voornamelijk hoe je soa’s en zwangerschappen voorkomt. Hoe je je voorbereidt als je wel klaar bent voor een little one, dat leren we niet. Wanneer je als 14-jarige seksuele voorlichting volgt moet je er waarschijnlijk niet aan denken, maar in je eind-twintiger jaren begint de interesse meestal te groeien. Wanneer ben ik het meest vruchtbaar? Heb ik wel genoeg eitjes? Hoe lang duurt het tot ik zwanger ben? Biologieboeken en films laten ons geloven dat het na één keer proberen al raak is, maar in werkelijkheid duurt het vaak langer. Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30% binnen drie maanden in verwachting, 70% binnen een halfjaar en ruim 80% na een jaar. Na twee jaar is 90% zwanger. Na je 35ste duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijk het wordt om zwanger te raken. Als je een kinderwens hebt, of daarover twijfelt, is het verstandig om eerder al inzicht te krijgen in je vruchtbaarheid. Zodat je het gevoel van ‘was ik maar vijf jaar eerder begonnen’ kunt voorkomen. Helaas kun je in Nederland pas een vruchtbaarheidstest doen als je 12 maanden zonder succes hebt geprobeerd zwanger te raken. Onlogisch, toch? Daarom is Grip Fertility bedacht door Noor Teulings (arts), Ling Lin (product manager) en Anne Marie Droste (investeerder).

Meer over de achtergrond van de oprichters lees je op gripfertility.com/about-us.

Wat test je met Grip Fertility?

De bloedtest van Grip zal niet kunnen voorspellen of je wel of niet zwanger kan raken. Wel kan het zeggen of je een verminderde kans hebt. Het meet de aanwezigheid van LH, AMH en testosteron in je bloed, wat een indicatie kan geven of je PCOS hebt. Deze aandoening heeft negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Ook wordt er gecheckt of je ooit chlamydia gehad hebt. 60% van de verstopte eileiders komen door littekens vanwege infecties, en de meest voorkomende infectie is de SOA chlamydia. De test kan echter niet vertellen of je eileiders dan daadwerkelijk geblokkeerd zijn.

Meer over de wetenschap achter Grip Fertility lees je via gripfertility.com/science.


Hoe werkt de Grip Fertility test?

Grip Fertility biedt twee testen aan. Eén voor vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken (bijv. de pil of hormoonspiraal) en één voor vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken (bijv. condoom of temperatuurmethode). Door een korte vragenlijst in te vullen, kiest Grip de juiste test voor jou uit.

Nadat je je bestelling hebt voltooid, ontvang je thuis een brievenbusdoosje met een testkit. In het kit zit alles om de test te doen, van alcoholdoekjes tot pleisters (leuk detail: met glitters). Met behulp van een lancet maak je een mini-sneetje in je vinger. Het bloed doe je in een buisje, vervolgens in een speciale envelop en deze verstuur je naar het lab van Grip. Na enkele werkdagen ontvang je je uitslag. Je kunt aanvullend een videocall met een Grip-arts inplannen.

In deze video zie je hoe de test wordt uitgevoerd. Je ziet het: nadat je de moed bij elkaar hebt geraapt, is het binnen tien minuutjes gepiept.

De test voor hormonale anticonceptie kost €129 en de test zonder hormonale anticonceptie kost €159. Bij de laatste wordt je bloed op meer getest.


Onze mening over Grip Fertility

Nina (29) – gebruikt hormonale anticonceptie

“Als je bijna 30 bent en steeds meer mensen om je heen kinderen krijgen, ga je vanzelf nadenken over een mogelijk gezinnetje starten. Mijn vruchtbaarheid was nooit iets waar ik over na had gedacht. Ik ben een vrij optimistisch mens, dus ik ging er altijd vanuit dat alles gewoon zou werken. Tot ik steeds meer verhalen hoorde en las over meiden van mijn leeftijd die jaren bezig waren. Daar schrik je wel van. De Grip test leek me daarom erg nuttig. Hoewel je niet je exacte vruchtbaarheid meet, is het handig om alvast te weten of ik nu ergens rekening mee moet houden. Ik vond het best spannend om de test zelf te doen. Gelukkig zijn de instructies heel makkelijk en duidelijk. Er is ook een Whatsapp-service met onwijs behulpzame Grip-medewerkers die je kunnen helpen. Het prikken met de lancet had ik nog nooit gedaan, dus het was even schrikken toen het prikje kwam. Het viel wel reuze mee. Ik vond dit prettiger dan letterlijk een naald in mijn vinger duwen. Het buisje vullen met bloed ging snel en makkelijk. Daarna moest het buisje in het grotere buisje, vervolgens in een zacht zakje en in de plastic envelop. Het is medische post, dus het versturen is gratis. Na ongeveer vijf werkdagen kreeg ik mijn resultaten. Ik kreeg een appje van Grip dat het op de mail stond. De gegevens zijn goed beveiligd, want ik had een wachtwoord nodig om de resultaten te openen. Ik had een beetje zenuwen, maar alles viel gelukkig mee. Ik had geen chlamydia (pfew) en een “lage, maar normale hoeveelheid eitjes”. Op zich geen reden om me zorgen te maken, maar wel fijn om te weten. Bij het document zit een brief die je naar je huisarts kunt sturen, zodat die ook op de hoogte is.”

Sarah (32) – gebruikt geen hormonale anticonceptie

“Ik heb een kinderwens voor de toekomst, maar als vrijgezel past dit op het moment niet echt in mijn situatie. Zonder dat ik hier te druk mee wil, zijn vraag ik me wel eens af ‘wat nou als het bij mij niet zo snel zou lukken?’ Omdat ik dus 31 ben en niet op korte termijn aan kinderen zal beginnen, wilde ik graag weten hoe het zit mijn vruchtbaarheid. Grip was voor mij dus een laagdrempelige manier om daar eens iets mee te doen. Niet uit stress, maar gewoon omdat het kan. Ik heb de test besteld en gewacht tot de derde dag van mijn menstruatie. Het prikken ging na de tweede keer goed. De gouden tip stond in de instructies, namelijk: springen! Ik stond als een idioot in mijn kamer te springen, maar dat werkte perfect. De uitslag kreeg ik vrij snel binnen via een PDF in mijn mail. Met een wachtwoord kon ik hierin en op mijn gemak in begrijpbare taal lezen mijn uitslag was. Het gaf aan dat ik een verhoogde kans heb op PCOS. Niet heel spannend, maar toch fijn om te weten. Ik heb nu een afspraak staan met een arts van Grip, zodat ik iets meer kan vragen over mijn uitslag. Ik kon direct een afspraak inplannen in de agenda, ideaal! Kortom: voor mij een hele fijne oplossing op een vraag voor de toekomst!”

Check Grip Fertility voor meer informatie en vragen over Grip.

Dit artikel is in samenwerking met Grip Fertility tot stand gekomen.

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy