Welke invloed heeft de menstruatiecyclus op onze lesbische relatie?

door Luna

Als vrouw in een relatie met een vrouw deal ik niet alleen met mijn eigen menstruatiecyclus, maar ook die van mijn vriendin. En alle hormoonwisselingen die daarbij komen kijken. In dit blog vertel ik je over de cyclus en welke invloed deze seizoenen hebben op onze relatie.

Winter (1-7 dagen)

We beginnen bij de winter, de meest koude periode waarin ik zelf altijd het liefste de hele dag onder een dekentje lig. Dit is een mooi bruggetje naar de week dat ik ongesteld ben -dan wil ik ook altijd onder een dekentje op de bank liggen.

De dag dat je ongesteld wordt, begint er weer een nieuwe cyclus. In deze eerste week van de menstruatiecyclus is je oestrogeenniveau erg laag, en de productie van progesteron stopt. En ook je baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Het is de periode van je cyclus dat je chagrijniger en emotioneler bent dan normaal. Ook is het de periode waarin je vaak last krijgt van negatieve gedachten. Je energiepeil is waarschijnlijk lager dan de rest van je cyclus en het is normaal om je slapjes te voelen. Daarnaast is je lichaam ook sensitiever dan normaal. Klachten als rugpijn, een opgeblazen gevoel en kramp zijn in deze periode dan ook geen onbekend terrein voor veel mensen met een baarmoeder.

Het effect op onze relatie

Zoals je je misschien wel kunt inbeelden is het niet perse een feestje voor mensen met een baarmoeder om ‘de winter’ door te komen. Ik kan beamen dat je aan één baarmoeder in een relatie al meer dan genoeg hebt. Maar het is niet anders; wij hebben allebei een baarmoeder.

De winter van onze cyclus is niet onze meest gezellige periode. We hebben minder seks door het bloedverlies en we zijn vaak lustelozer in onze relatie. Wanneer onze cyclus gelijk loopt kunnen we samen zielig zijn. Maar wanneer onze cyclus uiteenloopt – wat bijna altijd zo is – is het soms lastig om altijd begrip op te brengen voor elkaars dipjes. We hebben dan namelijk alle ellende dubbel. Twee weken van de maand minder seks maar ook allebei een week waarin we elkaar moeten motiveren om erop uit te gaan. De kunst is om elkaar te laten rusten en goed voor elkaar te zorgen.

Cyclus

Lente (7-14 dagen)

Spring is in the air! Lente is mijn favoriete seizoen, zowel in het echt als met betrekking tot mijn cyclus. Een frisse start.

Het bloeden is over en de hoeveelheid oestrogeen in je lijf neemt sterk toe. Door het oestrogeen ga je je vitaler en creatiever voelen. Je kunt je weer beter concentreren. Ook ben je in deze periode zelfverzekerd, helder en stabiel. De ideale week om sociaal te doen of weer meer te ondernemen binnen je relatie. Je zult zien dat je je later in de week nóg lekkerder gaat voelen, omdat het testosterongehalte omhoog schiet. Door testosteron ga je je lekker voelen in je body, dit is dan ook een goed moment voor een fijn potje seks.

Het effect op onze relatie

Lekker in je sas in ‘de lente’, heerlijk! Maar helaas weten wij elkaar ook nog wel eens uit deze fijne roes te halen doordat we in een andere fase van onze cyclus zitten.

Stel je voor, mijn vriendin zit in de winter van haar cyclus en ik in de lente. Dat gebeurt regelmatig en dat is niet zo gezellig. In ‘de lente’ krijg ik bijvoorbeeld een steeds hoger libido en wil ik graag seks met mijn vriendin. Maar als zij ongesteld is, is er een grote kans dat ze daar niet zo om staat te springen als ik. Dat kan dan gaan botsten. Maar ondanks dat ik het lang niet zo fijn vind als seks met haar- bestaan er sextoys. Naast het ‘sexy’ gedeelte kan het lastig zijn als je jezelf heel lekker voelt- dat de ander zich dan lusteloos en down voelt. Het liefste ben je natuurlijk samen in enthousiast en energiek. Dit lossen wij vaak op door een paar dagen wat meer op onszelf te zijn. Lekker in je eigen bubbel zitten kan ook hartstikke fijn zijn.

Cyclus

Zomer (14-21 dagen)

Meestal ovuleer je ongeveer 14 dagen vóór je volgende ongesteldheid. Dat is bij een cyclus van 28 dagen dus rond dag 14. Tijdens je ovulatie ben je het meest vruchtbaar (en het meest geil).

Je oestrogeenniveau komt tot een hoogtepunt en dat helpt het baarmoederslijmvlies te verdikken, zodat een eventueel bevrucht eitje zich kan innestelen. De meeste mensen hebben in ‘de zomer’ een energiepiek. Eigenlijk piekt alles: je zelfvertrouwen piekt, je eigenwaarde en zo ook je libido.

Het effect op onze relatie

Aangezien alles piekt, pieken ook onze verwachtingen. Het is het moment waarop we de meeste conflicten hebben. Maar als we ‘in sync’ zijn is deze periode echt the dream en kunnen we juist helemaal in elkaar opgaan.

We zijn in het begin van ‘de zomer’ het meest vruchtbaar en kunnen dan ook echt de beste en meest intense seks hebben. Ook is deze week de beste week voor ons om samen te gaan sporten of eropuit te gaan. De conflicten ontstaan eigenlijk op het moment dat we wederom niet synchroon lopen in onze cyclus. Dit komt omdat we weten dat er een einde komt aan deze euforische piek en we graag het optimale eruit willen halen voor de herfst begint. Best logisch, right?

Cyclus

Herfst (21+ dagen)

Nadat je lichaam een seintje krijgt dat er geen zwangerschap is, is de piek over.

Jammer genoeg duurt de herfst van je cyclus in verhouding – gevoelsmatig – veel langer dan de rest van de seizoenen. Want in plaats van dat je langzaam piekt- ga je langzaam de donkere winterdagen weer in. Het is de periode dat je energie afneemt en dat veel vrouwen al weer last krijgen van pre-period klachten; hoofdpijn, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, cravings, misselijkheid en acne.

Het effect op onze relatie:

Het is aftakelen. Van de eerste mooie herfstdagen met zon en langzaam verkleurende blaadjes- kan het zomaar omslaan in koude, regenachtige, gure dagen.

Deze periode is bij ons vooral veel gepuf en gesteun. We moeten echt elkaars mental-support spelen. We weten dat onze menstruatie er weer aan zit te komen. Ondanks dat we soms in een compleet ander ‘seizoen’ zitten kunnen we elkaar meestal wel goed begrijpen. Het is kut om je zo verloren te voelen. Daarom proberen we extra lief voor elkaar te zijn en het beste eruit naar boven te halen. Of dit altijd lukt is een tweede, maar we weten ook van elkaar dat het trekken aan een dood paard is. Dus elkaar ‘laten zijn’ is de beste optie die we hebben om het gezellig te houden. En natuurlijk lekker samen chocola eten kan niet ontbreken in deze periode.

Cyclus

Zou jij kunnen dealen met een dubbele menstruatie binnen je relatie?

Dit vind je misschien ook leuk:

Negatieve opmerkingen over je geaardheid

De 5 vervelendste opmerkingen die mijn vriendin en ik krijgen op straat

Hoe realistisch vind ik lesbische porno

Beeld: Unsplash, AtelierLuSt

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy