De invloed van een spiraaltje op je sexleven

door Lotte

Met al het negatieve nieuws over de pil, zou je graag een alternatief opzoeken die minder nadelen heeft. Voordat je kiest voor een spiraaltje, is het handig om te weten wat er gaat veranderen tussen de lakens…

De effecten van de anticonceptiepil zijn algemeen bekend, maar dat van een spiraaltje…? Niet echt. Bovendien zal je huisarts niet zo gauw toelichten of je nog steeds lekkere sex kan hebben, met een spiraaltje in. We vertellen het je wel.

Doorbraakbloedingen

In het eerste halfjaar dat je een hormoonspiraal hebt, kun je doorbraakbloedingen krijgen. Spotting, noemen ze dat ook wel. Dat betekent dat je opeens wat druppeltjes bloed in je ondergoed vindt. Dat kan wekelijks, maar ook dagelijks gebeuren. Red je ondergoed: draag een inlegkruisje. Spotting kan je wel onzeker maken als je van plan bent met iemand het bed in te duiken. Je kunt je voor de zekerheid even opfrissen in het toilet. Tijdens de sex hoef je geen zorgen te maken. Een doorbraakbloeding bij een spiraal is licht, dus zal waarschijnlijk niet eens opvallen. Bovendien kan het elke vrouw weleens overkomen dat ze bloedt tijdens de sex. Heb geduld, de menstruatie kan bij sommige vrouwen met een spiraaltje zelfs helemaal uitblijven. Het begin is geen pretje, maar het is het dus waard!

Tip: tijdens de spotting is het het misschien niet waard om een tampon of maandverband te gebruiken, omdat het niet gaat om veel bloed. Om niet elke dag met is het juist heel handig om menstruatieondergoed te gebruiken. Lotties period underwear kun je de hele dag dragen zónder doorlekken. Lees meer op lottiesperiod.com.

Geen negatieve invloed op je libido

Zoals elk anticonceptiemiddel heeft een spiraaltje voor- en nadelen. Bij sommige vrouwen neemt de sexdrive af als ze de anticonceptiepil nemen. Dat ligt ook weer aan het soort pil. Bij een spiraal kun je er zeker van zijn dat je nog net zoveel zin hebt als daarvoor. Of je nu een hormoon- of koperspiraal hebt. Een onderzoek uit 2012 onder 400 vrouwen heeft bewezen dat er geen verschil in seksueel functioneren was tussen vrouwen met een koperspiraal of een hormonaalspiraal. Natuurlijk kan je libido wel dalen terwijl je een spiraal hebt, maar dat kan ook met andere dingen te maken hebben (zo los je dat op). Denk aan stress, gewichtstoename of -afname, relatieproblemen…

Vaker van bil

Zoals we eerder zeiden kan de menstruatie gedeeltelijk of helemaal uitblijven bij sommige vrouwen. Als jij en je vriend/scharrel geen voorstanders zijn van menstruatiesex, betekent het dus dat je ongeveer een week extra per maand hebt om met elkaar in het bed te duiken. Bovendien is de kans op een pregnancy scare bijna nul als je een spiraaltje hebt. Een pil vergeet je nog wel eens of heeft een verminderde werking na een heftig toiletbezoek (diarree of overgeven). Vrouwen met een spiraaltje hebben weer een zorg minder. Je kunt dus met een gerust hart bovenop je lover springen.

Je partner kan de draadjes voelen

Een spiraaltje heeft twee touwtjes die een stukje buiten je baarmoeder steken, zodat het ook weer gemakkelijk verwijderd kan worden. Het kan voorkomen dat je parnter ze een keertje voelt. Bijvoorbeeld met de vingers of – als het een man is – met zijn penis. De draadjes zullen zijn piemel alleen pijn doen als ze te lang zijn of schuin in plaats van recht zijn afgeknipt. Dit komt gelukkig heel weinig voor.

Tip: Laat je partner van te voren weten dat je een spiraaltje hebt. Dan scheelt weer een schrikmoment tijdens de sexytime. Blijven de draadjes een irritatie? Ga dan langs bij je huisarts om ze korter te laten knippen. Maar niet té kort dus.

Je spiraaltje zal niet verschuiven

Hoe wild jullie het ook maken, een spiraaltje kan niet zomaar verschuiven. Het ‘verliezen’ van een spiraal is echt heel zeldzaam. Een maand nadat-ie wordt gezet, controleert de huisarts namelijk nogmaals of het goed zit.

Bloeden na de sex

Naast spotting kun je na het sexen soms ook wat bloed verliezen. Het is uniek, maar de kans is groter bij vrouwen met een hormoonspiraal. De hormonen zorgen er voor dat je baarmoederslijmvlies (wat je verliest tijdens je menstruatie), dunner wordt, waardoor er geen eitje kan nestelen. Het slijmvlies kan zo dun worden dat er meer loskomt tijdens de sex. Als dit regelmatig gebeurt of echt pijn doet, moet je even langs de huisarts gaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de spiraal niet helemaal goed is gezet.

Heb je meer vragen over het spiraaltje? Lees ons uitgebreide artikel met de werking en voor- en nadelen van het spiraaltje.

Meer over anticonceptie

Dag pil & spiraaltje, hallo Natuurlijke anticonceptie!

Anticonceptiepil beïnvloedt het algehele welzijn van vrouwen

Anticonceptiepleister: Anticonceptie

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy