Anticonceptiepil beïnvloedt het algehele welzijn van vrouwen

door Julia

Er is helaas weer slecht nieuws naar buiten gekomen, over het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. De pil zou namelijk geen goede invloed hebben op het algehele welzijn van vrouwen.

Dat concludeerden onderzoekers aan het Karolinska Instituut in Zweden die speciaal voor dit onderzoek een samenwerking aangingen met de Stockholm School for Economics.

Slechte reputatie

De anticonceptiepil (met name de combinatiepil) is de laatste tijd negatief in het nieuws geweest, vanwege de nare bijwerkingen van het middel. De pil zou de kans op depressie vergroten, het zou zorgen voor een lager libido en een aantal pillen kan de de kans op trombose verhogen. Hoewel het per vrouw afhankelijk is in hoeverre deze bijwerkingen van toepassing zijn, is het natuurlijk niet goed te praten dat een medicijn dit kan veroorzaken. En nu kan er dus weer een slechte bijwerking aan het rijtje worden toegevoegd.

Effect op gezondheid

Angelica Linden Hirschberg, professor aan het Instituut, besloot om zelf de bijwerkingen van de anticonceptiepil te gaan onderzoeken en zette het experiment in gang.

Ondanks dat ongeveer 100 miljoen vrouwen over de hele wereld anticonceptiepillen gebruiken, weten we verrassend weinig over het effect van de pil op de gezondheid van een vrouw.

Ook in Nederland is de pil het meest populaire anticonceptiemiddel onder vrouwen, zo blijkt uit ons eigen onderzoek.

Aan het experiment van Hirschberg deden 340 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 35 mee. Angelica en haar team deelden de groep in tweeën en gaven de ene groep vrouwen een dosis placebo’s en de andere groep een pil met ethinylestradiol (oestrogeen) en levonorgestrel (progesteron), dit deden ze drie maanden lang. De vrouwen werd niet verteld wat ze precies kregen.

Algehele welzijn

Het resultaat van het onderzoek bevestigde eerdere onderzoek, dat er een minimale correlatie is tussen de pil en tekenen van depressie. Maar er is wel een duidelijk verband tussen het algehele welzijn van vrouwen en de anticonceptiepil. Zo was de conclusie uit het onderzoek. Dat wil zeggen dat vrouwen die de pil gebruiken een lagere kwaliteit van leven hebben op bepaalde gebieden, dit heeft effect op het humeur, op de zelfcontrole en het energielevel.

Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteedt aan deze mogelijke vermindering van de kwaliteit van leven. En dat dit in overweging moet worden genomen bij de huisarts, zodra een vrouw aan de anticonceptie wil en dus een methode moet kiezen.

Zo zegt professor Niklas Zethraeus, werkzaam aan de afdeling Informatie Management en Ethiek aan het Karolinska Instituut.

Dat zijn wij met hem eens. Zoals eerder al gezegd hebben misschien niet alle vrouwen hier last van die de pil slikken, het is hoe dan ook van belang dat vrouwen goed geïnformeerd moeten worden over de bijwerkingen van een anticonceptiemiddel. Of het nu om de pil, het spiraaltje of de Nuvaring gaat.

Bron: Science Daily
Beeld: Pinterest

Meer over anticonceptie lees je hier:

– De pil ondanks reputatie toch #1 anticonceptie onder Nederlandse vrouwen

– De pil – anticonceptie

– 6 dingen die je pil onbetrouwbaar maken

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy