Wat we kunnen doen om menstruatie schaamte te doorbreken

door Phlox

Zo onopvallend mogelijk met een maandverbandje naar de wc lopen, menstruatieklachten ontkennen… Ondanks dat ongeveer de helft van de bevolking ermee te maken heeft, blijft ongesteld zijn een ingewikkeld topic. Dit is wat we kunnen doen om menstruatie schaamte te doorbreken (en waarom dat zo belangrijk is!)

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat maar liefst de helft van de meisjes en jonge vrouwen (tussen de 12 en 25) zich schaamt voor haar menstruatie en het ongemakkelijk vindt om hier met anderen over te praten. De andere helft wil juist wel dat ongesteldheid op een open manier wordt besproken.

De wc

Bijna iedereen met een baarmoeder zal dit wel herkennen: ongesteld zijn op school of werk en dan zo stil en subtiel mogelijk op de wc dat maandverbandje proberen te openen… Can’t do it! We doen dit omdat we liever niet willen dat anderen weten dat we onze menstruatie hebben, maar waarom is dit zo'n big deal?

menstruatieschaamte

Dit is dus een gevolg van het stigma rond menstruatie en het idee dat het vies of gênant is om ongesteld te zijn, zeker als je dat met je omgeving deelt. En dat slaat nergens op, want je menstruatie is niks om je voor te schamen! Dit is hoe we ongesteld zijn op ‘formele’ werkplaatsen kunnen normaliseren:

1. Prullenbakken op zowel de dames-als heren WC plaatsen of aanvragen. Hier kun je dan je wegwerpproducten kwijt zoals maandverband en tampons.

2. Je kunt natuurlijk moeilijk doen met een tampon in je mouw verbergen, maar het zou niet moeten hoeven. Probeer je dus niet bezwaard te voelen en scheur in alle rust je maandverband open. Menstrueren is menselijk en hoef je zeker niet met alle macht te verbergen!

3. Vooral op scholen is het een goed idee om sowieso een voorraad menstruatieproducten beschikbaar te hebben voor de leerlingen (en het duidelijk te maken dat je daar gewoon naar kunt vragen als het nodig is.) De Vrije Universiteit Amsterdam is al begonnen met het aanbieden van gratis tampons en maandverband!

Oók een mannenzaak

Als het gaat om de menstruatiecyclus, staan mannen eigenlijk nog te vaak een beetje ongemakkelijk aan de zijkant. Terwijl dit hen ook aangaat! Om menstruatie een inclusief onderwerp te maken is het belangrijk om iedereen in het gesprek te betrekken, ook de mensen die er in eerste instantie misschien niet zoveel mee te maken krijgen.


Bespreek het dus vooral met vrienden en familieleden, ook als er mannen in de ruimte zijn! Door met z’n allen ongesteldheid te behandelen als een onderwerp voor iedereen in plaats van een soort oncomfortabel vrouwengeheim wordt het makkelijker om die schaamte te doorbreken.

Ben je ongesteld ofzo?

Het is misschien wel dé nummer 1 uitspraak die wordt rondgegooid zodra iemand de houding van een vrouw niet bevalt. En daar moeten we zo snel mogelijk mee stoppen. Waarom? Iemands humeur, houding en gedrag beschouwen als een soort gevolg van menstruatie is zowel seksistisch als stigmatiserend.

Dit soort ‘grappige’ opmerkingen houden het taboe rond menstruatie in stand en plaatsen het in een negatieve context, en dat is niet goed. Zelfs als je door heftige ongesteldheidskrampen eventjes extra snel op je tenen getrapt bent… let us! Soms is menstrueren gewoon echt even niet grappig en een ‘ben je ongesteld ofzo’ comment gaat de zaak niet helpen.

Normalisatie

Wist je dat de vloeistof die in reclames wordt gebruikt om menstruatiebloed na te bootsen, pas sinds 2017 ook echt een rode kleur heeft? Daarvoor was de vloeistof blauw. Libresse kwam als eerst met een realistische bloedrode kleur om het taboe te doorbreken.

Hun campagne #bloodnormal werd gelanceerd en elk jaar komen er meer initiatieven om menstruatie te normaliseren.

Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen als we het taboe rondom de menstruatie willen ontbreken, maar we zijn er nog lang niet!! Als het gaat om het vergoeden van menstruatieproducten lopen we bijvoorbeeld achter op Schotland, waar het in 2020 gratis werd gemaakt. Dus, Nederland, you know what to do..

Lees meer over menstruatie:

De voordelen van menstruatieondergoed

Menstruatiesex: zo wordt het toch nog hitsig

De grootste fabels over menstruatie

Beeld: Pexels & Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy