Anticonceptie voor mannen: 50% van de jonge mannen is voor

door Lissa

Als we het over anticonceptie hebben, is het vaak vanzelfsprekend dat het gaat om middelen voor vrouwen. Vrouwen hebben meer opties, de man heeft namelijk alleen het condoom en sterilisatie. Misschien komt hier in de toekomst wel verandering in! Volgens een onderzoek van 3Vraagt blijkt namelijk dat 81% van de vrouwen en 50% van de mannen graag een anticonceptiemiddel voor mannen wil.

Oneerlijke verdeling

Op het condoom en sterilisatie na, zijn er geen anticonceptiemiddelen speciaal voor mannen. Dit zorgt voor een oneerlijke verdeling. De vrouw ervaart alle bijwerkingen en vaak alle verantwoordelijkheid. Om het wat gelijkwaardiger te kunnen verdelen, zou het helpen als er meer opties voor mannen komen. “Ook maakt dit het gesprek over anticonceptie in een relatie een stuk makkelijker”, schreef één van de deelnemers van het onderzoek.

Gedeelde verantwoordelijkheid?

Aan het onderzoek van 3Vraagt deden 3500 jongeren mee van de leeftijd 16 tot 34 jaar. Er werden interessante vragen gesteld zoals: ‘Bij wie vinden jullie dat de verantwoordelijkheid van anticonceptie ligt?’ In de praktijk ligt dit meestal bij de vrouw, maar uit onderzoek is gebleken dat 87% van de jongeren vindt dat de verantwoordelijkheid bij beide partijen ligt. Wel benoemd een deelnemer van het onderzoek ook dat de vrouw uiteindelijk zwanger raakt en het logisch vindt dat de vrouw eindverantwoordelijkheid heeft. Zo vindt 82% het vanzelfsprekend dat de vrouw anticonceptie gebruikt.

Mannenanticonceptie van de toekomst

Momenteel wordt er gewerkt aan drie verschillende anticonceptiemethodes voor mannen.

1. De mannenpil

Als we het dan over mogelijke nieuwe mannelijke anticonceptiemiddelen hebben is de mannenpil de echte favoriet. Het geeft de mannen een vertrouwd gevoel, omdat er ook een vrouwenpil bestaat. Om precies te zijn zou 54% van de jonge mannen die op vrouwen valt een mannenpil willen nemen. Wel moet de mannenpil natuurlijk goed werken en betrouwbaar zijn. Een derde, 36%, wil de situatie liever houden zoals die is. De mannen willen liever geen hormonen in zijn hun lijf. Nou, join the club!

2. Zaaddodende gel

Een tweede optie is de hormonale gel. De gel bestaat uit testosteron en nestorone, een progestageen hormoon dat wordt gebruikt voor anticonceptie bij vrouwen. Het is een omkeerbaar middel, dus wanneer je ermee stopt ben je meteen weer vruchtbaar. Het is ontworpen om door de huid van de bovenarmen en schouders te worden opgenomen. Uit het onderzoek bleek dat zo’n vier op de tien mannen hiervoor openstaat.

3. Injectie

Naast de mannenpil en de gel is er nog een derde optie. Met deze injectie wordt een niet-hormonale substantie in de zaadleider gespoten, die vervolgens de zaadcellen blokkeert. Het voordeel is dat het een lange tijd mee gaat, de man is namelijk wel tien tot vijftien jaar ‘onvruchtbaar’. Wil je de ingreep toch terugdraaien? Dan kan dat. Hoewel het best ideaal klinkt, zijn de jonge mannen hier het minst enthousiast over. Zo’n 24% zou een spuit overwegen, juist omdat er geen hormonen worden gebruikt en omdat ze dan een lange tijd niet over hun vruchtbaarheid hoeven na te denken. Maar het is een kleine groep die de voordelen ervan inziet, 71% vindt het namelijk maar niks. Ze moeten er niet aan denken dat er een naald in hun geslachtsdeel komt en op jonge leeftijd vinden ze het te ingrijpend.

Uit handen durven geven

Oké, meer anticonceptiemiddelen voor mannen klinkt ideaal, maar dan moeten we als vrouwen de verantwoordelijkheid ook uit handen durven geven. En dat is best wel een risico. Mocht de man de pil een keer vergeten, dan blijft de vrouw (misschien) zwanger achter. Uit het onderzoek is gebleken dat 88% van de vrouwen die op dit moment een relatie heeft hun huidige man of vriend wel zou vertrouwen met het nemen van de anticonceptie. Toch zegt dit niet veel over het algemeen, zo zegt 40% dat ze het wel zouden kunnen, maar een net zo grote groep van 39% dat ze het risico dat het mis gaat niet willen lopen.

Toekomstbeeld

Er wordt dus gewerkt aan mannelijke anticonceptiemiddelen, maar de kans dat je het morgen bij je huisarts kan ophalen is wel heel erg klein. Op de mannelijke anticonceptiepil moeten we waarschijnlijk nog wel 20 jaar wachten. Gelukkig lijkt de zaaddodende gel dichterbij te komen. De eerste klinische testen op patiënten zijn namelijk al bezig, onder 400 koppels overal in de wereld. Dit is het eerste grootschalige test voor de gel om te controleren of het inderdaad betrouwbaar is en een zwangerschap voorkomt.

Wat vind jij van anticonceptie voor mannen? Zou zij je mannelijke partner(s) de verantwoordelijk toevertrouwen? Laat een (anonieme) reactie achter.

Meer over anticonceptie:

De grootste misverstanden over anticonceptie

Ben je een andere versie van jezelf door de anticonceptiepil?

Dit is de invloed van drugs en medicijnen op je anticonceptiepil

Beeld: Pexels

1 reactie

E 5 februari 2021 - 22:12

Helemaal voor! Ik zeg: Baas over eigen zaad!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy