Dit is de reden waarom mannen zich niet willen binden

door Julia

Steeds meer vrouwen komen het tegen, of liever gezegd hem. De man die extreem veel waarde hecht aan zijn vrijheid, zich niet laat binden en commitment een vies woord vindt. Niet alleen de single ladies lopen hier tegenaan, ook als je in een relatie zit ontkom je er tegenwoordig niet meer aan. Wat is hier de reden van? LotteLust zoekt het voor je uit.

 

Je zou het een trend kunnen noemen; mannen die het eng vinden om het bij een vrouw te houden, en daarom alles wat daarop wijst uit de weg gaan. Of de mannen die al in de relatie zitten, maar nog op de look out zijn. Stiekem op jacht gaan, terwijl hun vriendin thuis zit te wachten.

 

Scary shit

Nu denk je misschien, ‘mannen dit mannen dat’ er zijn ook vrouwen met bindingsangst. Tuurlijk, dat zal ik ook niet ontkennen aangezien ik er zelf ook in lichte mate last van heb. Maar, de meeste vrouwen hebben niet om dezelfde reden bindingsangst als de mannen waar ik het over heb. Er zit namelijk een duidelijk verschil in de onderliggende oorzaak. Maar allereerst is het belangrijk om te noemen, dat het ons wel moeilijker wordt gemaakt door de maatschappij om te kiezen. Kijk bijvoorbeeld in de supermarkt, uit hoeveel pakken hagelslag je wel niet kunt kiezen. Niet alleen als het aankomt op producten hebben we keuzestress, ook als we een studierichting moeten kiezen twijfelen we. Er is zo veel om uit te kiezen, waar doe je nou precies goed aan? We raken verdwaald in alle opties. En met de liefde is dat ook een beetje zo. Vroeger werd je verliefd op iemand uit het dorp en werd je daar oud en gelukkig mee, want je wereld was nou eenmaal niet groter, nu kun je connecties maken met mensen over de hele wereld. Opties in overvloed! Dus als je met iemand bent, maar er zijn nog zoveel anderen denk je vrij snel al; Is het gras groener aan de overkant? En dan komt de angst om de hoek kijken, wat als ik iemand misloop die veel beter bij mij past?

bindenFOMO

Hoewel mannen en vrouwen beide last hebben van keuzestress is er, als het over de liefde gaat wel een merkbaar verschil. De angst om iets of iemand te missen, ook wel FOMO (Fear Of Missing Out) genoemd, leidt vooral bij mannen tot het zich niet willen binden aan een persoon. Zo vertelt relatie-expert April Masini aan Elite Daily.

Ze willen meerdere opties hebben, en niet met maar een vrouw naar bed. Ze willen vrijheid en daarom gaan ze commitment uit de weg. Ze zijn bang voor een relationship lockdown.

Met dat laatste bedoelt April dat mannen bang zijn te worden vastgehouden door één vrouw, niet meer hun gang kunnen gaan en voor altijd aan haar vast zitten. In plaats van de voordelen ervan in te zien om alles met een persoon te delen, de intimiteit/de genegenheid elkaar op een dieper niveau leren kennen etc., zien deze mannen alleen maar de nadelen. Ook datingexpert John Keegan beaamt dit:

De nummer 1 reden waarom een man bindingsangst heeft, is omdat hij al zijn opties op moet geven. En alle fantasieën waar hij ooit over heeft gedroomd. Op een zeker moment wil een man met alle vrouwen ter wereld daten.

Bindingsangst is dus eigenlijk gewoon FOMO.

En dat geldt voor zowel single mannen als mannen in een relatie. Die laatste groep heeft weliswaar al de stap genomen om een vorm van commitment aan te gaan, maar ze gedragen zich er niet naar. Deze mannen gaan er namelijk op uit zonder hun vriendin, als het ware op jacht, om te kijken of het gras echt groener is aan de overkant. Of ze blijven thuis en zoeken online contact met andere vrouwen. Ze houden hun opties open. En dat is natuurlijk geen probleem als je met elkaar afspreekt om een open relatie aan te gaan, maar in negen van de tien relaties waar dit gebeurt is dit niet het geval. En dan is de stap naar vreemdgaan heel snel gezet.

Waarom ze dit doen? Volgens April hebben mannen een zeker getal in hun hoofd, voor wanneer ze klaar zijn om zich te binden. En de mannen die al in een relatie zitten, zijn daar blijkbaar nog niet. ‘Een man wil bijvoorbeeld een bepaald salaris verdienen, tot hij de verantwoordelijkheid aan kan van een relatie. Ze hebben de neiging om hun zelfvertrouwen en identiteit, te meten aan hun werk’, zo zegt April. Dit zou een verklaring kunnen zijn, maar of het echt de reden is betwijfel ik.

binden

(On)Afhankelijkheid

En hoe zit het dan met vrouwen? Want er zijn ook genoeg vrouwen die commitment uit de weg gaan. Voor vrouwen betekent het binden aan een persoon, vaak het verliezen van je onafhankelijkheid. Een relatie leidt (in de meeste gevallen) tot samenwonen, trouwen en kinderen krijgen en soms zelf tot het opgeven van je baan. Dat linken vrouwen met bindingsangst, dus aan afhankelijk worden. Ergens heeft dat ook te maken met het opgeven van je vrijheid, althans het idee. want je hebt het natuurlijk altijd nog zelf in de hand.

Mannen hebben weliswaar de naam, maar er zijn genoeg vrouwen die onbereikbare mannen uitkiezen omdat ze bang zijn om zich te binden. Het lijkt er dan op alsof ze elke keer tegen de verkeerde man aanlopen, maar dat is niet altijd waar. Diep van binnen willen ze die relatie niet, omdat ze bindingsangst hebben, en het kiezen van onbereikbare mannen is een manier om die angst in stand te houden.

Oke, ik weet niet hoe het met jou zit maar voor mij is dit een megagrote spiegel die mij nu even zo wordt voorgehouden. Het idee van het bij een partner houden is namelijk niet iets wat me afschrikt. Totaal niet, ik heb juist behoefte naar die connectie met een persoon. Maar het idee dat ik niet meer onafhankelijk zou zijn, niet meer mijn eigen geld verdien, me constant zou moeten verantwoorden voor mijn aankopen, oh hell no! Niet alleen dood- en doodeng, dat gaat ook gewoon niet gebeuren. Maar betekent dat dan automatisch dat vrouwen zoals ik, op deze manier hun eigen geluk verstoren?

 

Wij zijn benieuwd naar jullie mening en/of ervaringen. Dus, wat vind jij? Vertel het ons in de comments below, of laat een reactie achter op onze social media-pagina’s.

 

Meer over liefde:

Dit bepaalt de hoeveelheid sex die je hebt

Dit is de reden waarom mannen een lange relatie beëindigen

Zo werkt Friends with Benefits wel, volgens wetenschappers

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy