Zo werkt friends with benefits wél… volgens wetenschappers

door Lotte

Scharrelen is fun en spannend totdat één van de twee vlinders krijgt… en de ander niet. Dan kan de casual sex-afspraak opeens heel ingewikkeld worden. Logisch ook dat de meeste fuckbuddy’s er strenge regels (we adviezen deze) op na houden om de seks-“relatie” leuk te houden. Sommige mensen geloven dat je je hart niet voor de gek kan houden en dat één van de twee altijd verliefd zal worden. Nu blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek hoe je deze lovedrama kunt voorkomen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Denver onderzochten friends with benefits-relaties onder 171 studenten. Er werd gevraagd in hoeverre ze hun bedpartner vertrouwden en of ze tevreden waren met hun sexleven. Ook werd gevraagd naar hoeveel tijd en energie ze in de relatie staken en of ze zich opofferden voor de ander.

Net als een vriendschap

Het bleek dat de studenten die meer emotioneel verbonden waren met hun scharrel, gelukkiger waren inde friends with benefits-relatie. Studenten die uitspraken deden als “Ik zou het vervelend vinden om een nieuwe scharrel te vinden als ik met deze zou stoppen” en “Ik denk meer na over de invloed van dingen op ons als stel dan mij als persoon” waren relatief gelukkiger met hun scharrel. Volgens de hoofdonderzoekers van de universiteit, Jesse Owen, laat dit een hoge mate van investering in de relatie zien. “Als mensen zich meer inzetten voor de casual sex-relatie is er minder conflict dan friend with benefits die dat niet doen. Het gaat eigenlijk om dezelfde moeite die je stopt in een vriendschap.”

Huh? En wij maar geloven dat je als goede scharrel juist zoveel mogelijk afstand van jouw en zijn emoties moet doen. Ik geloof dat je op korte termijn inderdaad meer tevreden bent over je ‘relatie’, maar op den duur ga je gemakkelijker gevoelens krijgen voor de ander als je erg emotioneel geïnvesteerd bent in elkaar. Gezien je geen echte vriendje-vriendinnetje/vriendinnetje-vriendinnetje bent, zul je ook gemakkelijk teleurgesteld worden als de ander toch niet aan je verwachtingen voldoet. Daar hebben de onderzoekers gelukkig ook antwoord op.

friends with benefits werkt wel

Op één lijn

Het bleek namelijk ook dat het van groot belang is dat jij en je seksmaatje op één lijn zitten. “Het is belangrijk dat beide partijen tevreden zijn met de hoeveelheid moeite die de ander doet”, staat er beschreven in het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior.

Daar zit wel wat in. Dat je geen relatie met hoofdletter R hebt met elkaar, betekent niet dat je kil en afstandelijk moet zijn naar elkaar. Zorg dus dat je op dezelfde golflengte zit, maar stel ook duidelijke regels op.

friends with benefits

Meer over friends with benefits:

5 voordelen van friends with benefits

12 tekenen dat je scharrel verliefd op je is

5 signalen dat hij alleen sex wil

Bron: / Beeld: Tumblr, Giphy 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy