Geen snack maar een soa-test uit de muur

door Julia

Een gênant gesprekje bij de huisarts over soa’s is nu verleden tijd. Tegenwoordig kun je namelijk niet alleen kroketten uit de muur trekken, maar ook medicijnen en soa-testen. 

 

Bij een apotheek in Den Haag staat een automaat waar je dag en nacht terecht kunt, of het nu gaat om het ophalen van je anticonceptiepil, je allergietabletjes of een soa-test.

 

Door heel Nederland

De soa-test uit de muur is een idee van Soapoli-online. De wens is om automaten neer te zetten door heel het land, maar echt concrete plannen zijn daar nog niet voor. De automaat in Den Haag is dus voorlopig de enige waar mensen de test kunnen halen. Klazien van Soapoli online laat weten waarom het zo belangrijk is om mensen deze mogelijkheid te bieden: ‘Deze automaat is voor mensen die het heel moeilijk vinden om met hun soa-hulpvraag naar de huisarts te gaan en niet naar de GGD kunnen’.

 

Hoe werkt het?

Door middel van het touchscreen selecteer je een artikel, in dit geval een soa-test. De testen zijn laboratoriumtesten, en zijn hetzelfde als de testen die je bij de huisarts of de GGD krijgt. Je kunt gewoon betalen met je pinpas. In de automaat zitten vijf verschillende testen, het komt in een discrete doos dus niemand weet wat je zojuist hebt besteld. Thuis neem je de test af. Die stuur je naar het laboratorium en je krijgt binnen drie werkdagen de uitslag in de mail” zo  vertelt Marloes van Soapoli online. De enige persoonlijke informatie die je door moet geven is dus je e-mailadres.

 

Tegen de schaamte

Veel mensen vinden het nogal gênant om toe te geven dat ze onveilige seks hebben gehad. Zo’n verplicht gesprek bij de huisarts of de GGD is dan ook vaak een grote drempel. Daar springt de Soapoli dus met de soa-test uit de muur op in. Zo kun je toch testen of je een SOA hebt, zonder dat iemand daar verder iets van hoeft te weten.

 

Wat vind jij van het initiatief van de Soapoli? Denk je dat het meer mensen aanzet om zich te laten testen? Laat het me weten in de comments.

 

Bron: NOS
Beeld: Pinterest

Meer over gezondheid:

– Gezonder door meer sex

– Grotere kans op een soa door het scheren van schaamhaar

– 12 must do’s om je vagina gezond en happy te houden

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy