Leer je cyclus kennen door een dagelijkse meting!

door Selena

Zoek je een manier om beter inzicht in je menstruatiecyclus te krijgen? Meet de Lady-Comp. Dit is een computertje dat je maandelijkse cyclus meet. Je leert niet alleen je lichaam kennen, maar weet je ook precies wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dat is ideaal als je een kinderwens hebt of juist een zwangerschap wil voorkomen. Wij vertellen je alle ins and outs over de Lady-Comp.

Lady-Comp: een hormoonvrije oplossing

Veel vrouwen reageren gevoelig op hormonale anticonceptie, zoals de pil, NuvaRing, Mirena-spiraaltje. Ze ervaren veel last van fysieke en mentale bijwerkingen. Gelukkig bestaan er ook alternatieven voor anticonceptie zonder hormonen. Het eerste waar je aan denkt is natuurlijk het condoom! Rubbers zijn vrij makkelijk te krijgen en gebruiken, toch vinden veel vrouwen deze vorm van anticonceptie onpraktisch of simpelweg niet fijn.

Een ander geweldig, maar nog niet zo bekend alternatief voor hormonale anticonceptie is de Lady-Comp. Maar let op, de Lady-Comp is minder betrouwbaar dan andere anticonceptie, maar het geeft wel inzicht op je maandelijkse cyclus. Hierdoor kan je beoordelen wanneer je (on)beschermde sex* kunt hebben. Niet alleen is deze methode hormoonvrij, maar ook dierproefvrij en vegan.

*Bij een nieuwe bedpartner moet je natuurlijk wel eerst condooms gebruiken totdat je weet dat jullie SOA-vrij zijn.

lady-comp

Over de Lady-Comp

De Lady-Comp is een cycluscomputer ontwikkeld in Duitsland. Aan de hand van je basale lichaamstemperatuur – als je net wakker bent – berekent de Lady-Comp je vruchtbaarheid. Vrouwen zijn namelijk tijdens een cyclus maar zo’n 6 dagen vruchtbaar. De 5 dagen voor de eisprong en op de ovulatiedag zelf.

Het apparaatje gebruik je als volgt: zet bij het opstaan het apparaatje onder je tong. Deze meet dan je temperatuur en geeft groen (niet-vruchtbaar), rood (vruchtbaar) of geel licht aan. Bij groen licht ben je niet-vruchtbaar en heb je de laagste kans om zwanger te raken. Bij rood licht ben je vruchtbaar en heb je de grootste kans op een zwangerschap. Een gele kleur betekent dat het apparaat je cyclus nog beter moet leren kennen. Het is dus verstandig om ook bij geel licht geen sex (zonder condoom) te hebben.

Het is de bedoeling dat je elke dag je temperatuur meet. Als je dit vaak vergeet is de kans groot dat de Lady-Comp geel licht geeft, omdat er meetwaarden missen.

Op een rijtje:

  • 100% natuurlijk
  • Duurzame keuze
  • 99,3% betrouwbaar
  • Kennis over eigen cyclus
  • Geen gedoe met andere voorbehoedsmiddelen
  • Toekomstige kinderwens vervullen
  • Makkelijk te gebruiken

Prijs: €485

lady-comp

Prijzen en verschillende types

Het bedrijf biedt een selectie van drie verschillende type Lady-Comps aan. De functies verschillen per variant. Aangezien deze cycluscomputers vrij prijzig zijn, heb je de optie om het in meerdere termijnen af te betalen. De Lady-Comp wordt niet vergoed door verzekeraars. Er zijn drie varianten:

  • Lady-Comp advanced €485
  • Lady-Comp baby €555
  • Pearly €345

Hoe betrouwbaar is de Lady-Comp?

De Lady-Comp heeft een Pearl-Index van 0,7. Dit betekent dat hij voor 99,3% betrouwbaar is. De cycluscomputer maakt gebruik van de temperatuurmethode en bevat een sensor die heel nauwlettend je temperatuur meet. De Lady-Comp detecteert met precisie elke verandering in temperatuur en kan daarom erg nauwkeurig weergeven wanneer je (niet-)vruchtbaar bent. Ook kent de Lady-Comp meer dan 1 miljoen cycli van andere vrouwen opgeslagen, waarmee jouw cyclus vergeleken mee kan worden.

Er zijn meerdere onderzoeken naar de betrouwbaarheid van de Lady-Comp gedaan. Deze zijn uitgevoerd door onafhankelijke klinische instellingen en verschenen in medische tijdschriften. De resultaten van deze onderzoeken bevestigen de betrouwbaarheid van de Lady-Comp als cyclusmeter.

Let op! Als je de Lady-Comp niet correct gebruikt: onregelmatig gebruikt of vaak alcohol drinkt, zou hij minder betrouwbaar worden. Dat is hetzelfde met anticonceptie: als je de pil vergeet, overgeeft of diarree hebt is die ook minder betrouwbaar. Houd hier dus rekening mee!

Onregelmatige cyclus

Ook met een onregelmatige cyclus kan je gebruikmaken van de Lady-Comp. De cycluscomputer kan korte, lange of onregelmatige cycli uitrekenen. Er zijn namelijk meer dan 1 miljoen cycli opgeslagen in het apparaat om je cyclus te analyseren en voorspellen. Het rekenprogramma van de Lady-Comp vergelijkt elke meting met wat mogelijk is en met voorheen gemaakte metingen. Het apparaat heeft bij elke meting een verwachting en houdt er rekening mee als die niet klopt. Bij een onregelmatige cyclus, kan de Lady-Comp nog alles prima uitrekenen, wel is de kans groot dat hij meer rode dagen weergeeft.

Reviews over de Lady-Comp

“Ik vind het erg leuk om op deze manier mijn cyclus bij te houden, want ik heb veel geleerd over mijn lichaam en dat vind ik belangrijk. Als je de pil slikt, denk je nergens over na. Mocht ik in de toekomst kindjes willen, dan weet ik hoe mijn lichaam werkt en kan ik het ‘proberen’.” – Mariëlle

“Toen ik van de Lady-Comp hoorde was ik verbaasd: waarom kende ik niet eerder? Ik was niet tevreden over de pil en was hiermee gestopt. Als HSP’er wil ik zo min mogelijk ‘rommel’ in mijn lichaam en zo natuurlijk mogelijk leven: de pil of andere hormonale anticonceptie waren voor mij geen optie. Het condoom vond ik onhandig en niet romantisch.” – Femke

lady-comp

Onze mening over de Lady-Comp

Eerste indruk

“Hier had ik me nou echt op verheugd! Al een langere tijd ben ik gestopt met de pil en probeerde ik via een app inzicht te krijgen in mijn cycles, dit was het helaas niet helemaal voor mij. Erg blij was ik dan ook toen mevrouw PostNL voor mijn deur stond en het pakketje met de Lady-Comp leverde. Bij het openen van het verzenddoosje zag ik direct de bijgeleverde batterijen, oplader en een mooi strak doosje waar de Lady-Comp in verpakt zat. De Lady-Comp is rond en is relatief klein van formaat.”

Uitstraling

“De Lady-Comp ziet er niet spectaculair uit, maar dat verwachtte ik ook niet van een product als deze. Het ziet er degelijk en praktisch uit. De Lady-Comp is rond en heeft een klein schermpje en een knopcombinatie waarmee je het apparaat kan bedienen.”

Installeren

“Zodra ik de batterijen in de Lady-Comp doe, gaat de beeldscherm aan en kan ik ermee aan de slag. Ik ben van de generatie ‘geen handeling lezen’, dus zo ook met de Lady-Comp. Gelukkig met succes! Het is me duidelijk dat je een kalender hebt en een manier om aan te geven wanneer je ongesteld bent. Een voor mij handige functie is ook de wekker. Aangezien ik de pil vaak vergat, is de wekker die gekoppeld is aan de cycluscomputer een ideale functie!”

Gebruik

“Het gebruik van de Lady-Comp is makkelijk. Als de wekker afgaat gris ik het apparaatje van mijn nachtkastje en doe ik het meetstukje onder mijn tong. Na ongeveer 20 seconden is mijn temperatuur gemeten en kan ik zien of ik die dag vruchtbaar ben of niet. In het begin had ik nog best wat ‘gele’ dagen, wat wil zeggen dat het onduidelijk is of ik die dag wel of niet vruchtbaar ben. Nou heb ik sowieso wel een onregelmatige cycles dus dat heeft me niet direct verbaasd. Na ongeveer een maand of drie had de cycluscomputer een aardig beeld van mijn cyclus en werden de dagen steeds nauwkeuriger. Inmiddels werkt het dus fijn en heb ik ook het volste vertrouwen in het gebruik.”

Musthave?

“Zeker! Het is ideaal als je inzicht in je cyclus wil krijgen en een kinderwens hebt!”

Meer over gezondheid:

10 x verrassende gezondheidsvoordelen van sperma

Een orgasme als medicijn

6 tekenen dat je een gezond sexleven hebt

Beeld: Eigen beeld

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy