“Maandverband en tampons zijn noodzaak, geen luxe”

door Lotte

Wij schrikken ervan: 1 op de 10 vrouwen heeft wel eens te weinig geld om maandverband of tampons te kopen. En terwijl Nederland geen land van armoede is. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International en feministische platform De Bovengrondse.

Met of zonder baan

Steekproefsgewijs werden 1.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar ondervraagd. De Bovengrondse keek naar de armste groep en sprak met 170 vrouwen met en zonder baan, met en zonder thuis en uit de bijstand. 

Kranten in plaats van menstruatie

Wanneer maandverband niet meer betaalbaar is, gebruiken deze vrouwen vodden, wc-papier, stukken luier of kranten. Of ze doen een hele dag met één maandverband of tampon en hopen dat ze niet doorlekken. Deze vrouwen staan elke maand voor een lastige keuze: minder voedsel voor mezelf (en kinderen) of minder menstruatieproducten.

Goedkoop is relatief

"Maar tampons en maandverband zijn toch niet zó duur?" horen we je misschien denken. Dat is maar net wie je het vraagt. Als je in de bijstand leeft, dakloos bent en voor 50 euro of minder per week boodschappen moet doen, is een verpakking maandverband of tampon wél veel.

"De meeste mensen geven er tussen de 2,50 en 25 euro per maand aan uit. Dat is voor iedere persoon anders", legt Bregje Hofstede van De Bovengrondse uit. "We spraken een vrouw die twee weken per maand heftig menstrueert. Zij kan alleen ziekenhuismaandverband gebruiken en dat is duur. Ook zijn er vrouwen die uitslag krijgen van het goedkoopste maandverband omdat daar synthetische stoffen in zitten."

Doneer!

Elke vrouw zou toegang moeten hebben tot voldoende maandverband of tampons. Wil je vrouwen in armoede helpen? Steun de inzamelingsactie 'het Damesverband' van De Bovengrondse en doneer wat je kunt missen.

Meer over menstruatie:

12 vrouwen over de grappigste reden waarom ze huilden tijdens hun menstruatie

Kun je menstruatieklachten overnemen van vriendinnen als je een spiraal hebt?

Waarom je altijd zo geil bent tijdens je menstruatie

Beeld: Pinterest / Bron: Trouw

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy