Hoeveel bloed verlies je gemiddeld tijdens een menstruatie?

door Yentl

Een menstruatie is niet alleen voor iedereen anders, het kan ook iedere keer anders zijn. Over het algemeen wordt er over een normale cyclus gesproken wanneer deze tussen de 23 en 36 dagen plaatsvindt. De duur van de menstruatie is doorgaans 2 tot 7 dagen. Maar hoeveel bloed verlies je nou gedurende die dagen en wanneer is er reden tot paniek?

menstruatie

Laten we bij het begin beginnen

Tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar word je verrast, want laten we eerlijk zijn: het verrast je, door je eerste menstruatie. Je eerste ongesteldheid zal rustig verlopen, over het algemeen verlies je niet al te veel bloed en komen er niet veel ongemakkelijk bij kijken. Het bloed is dan vaak eerder een lichte, roodbruine afscheiding, ook wel spotting genoemd. Wanneer je net begint met menstrueren kan het ook even duren voordat je cyclus regelmaat gevonden heeft. Je lichaam heeft even tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Weinig bloedverlies

Stress, een bepaald dieet, anticonceptiemiddelen, maar ook je hormoonhuishouding zijn van invloed op de hoeveelheid bloedverlies tijdens je menstruatie. Ook wanneer je pas bevallen bent kan je een verschil in menstruatie opmerken. We spreken over weinig bloedverlies wanneer het bloed meer weg heeft van afscheiding dan van bloed.

menstruatie

Veel bloedverlies

Lek jij altijd, maar dan ook echt altijd, door? Is jouw maandverband na ieder uur al toe aan vervanging? Dan spreken we van veel bloedverlies. Een ander symptoom van hevig bloedverlies is grote bloedproppen bij je afscheiding. Dit kan erg vervelend zijn en invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Geen pretje dus! Een oorzaak voor zo’n plotselinge verandering kan bijvoorbeeld een infectie zijn. Als dit aanhoudt is het dus een beter idee om even langs de huisarts te gaan. Niet alleen voor je wasmachine, maar ook voor je eigen gemoedsrust.

Gezond bloedverlies

Gemiddeld verlies je tijdens je menstruatie zo’n 25 tot 40 ml bloed. Dit staat ongeveer gelijk aan drie volle eetlepels bloed. Dit klinkt misschien niet als veel, maar vergeet niet dat het bij je maandverband, je tampon of in je menstruatie ondergoed vaak meer lijkt dan het daadwerkelijk is. Bij een gezond bloedverlies zal je niet ieder uur behoefte hebben aan verschoning, maar genoeg bloed verliezen om er zeker van te zijn dat je ongesteld bent.

Last but not least

Ongesteld maar geen fan van maandverband, tampons en andere producten? Kies voor Lotties Period Underwear. Het ondergoed zit heerlijk comfortabel en je helpt het milieu ook nog eens een handje! Bovendien hoef je nergens meer aan te denken. Geen maandverband of tampon om te verwisselen. Het ondergoed is wasbaar en gaat enkele jaren mee.

menstruatie

Meer over menstruatie

De voordelen van menstruatie ondergoed

De beste menstruatie tips

4 vrouwen vertellen over hun eerste menstruatie

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy