4 vrouwen vertellen over hun eerste menstruatie

door Rosanne

Bijna alle vrouwen hebben er wel mee te maken, een menstruatie. De één ervaart hier helemaal geen last van terwijl de ander dagen op bed ligt met pijn. Iedereen ervaart de menstruatie anders, net zoals de eerste keer ongesteld worden. Vier vrouwen vertellen over hun ervaringen en let goed op, want je kunt ook een leuke korting scoren!

Lieke (21): ‘Ik dacht echt dat er iets heel ergs aan de hand was’

menstruatie

“Ik was er zelf heel erg vroeg bij. Ik was namelijk een jaar of tien of elf en zat in groep zeven van de basisschool. Geen één van mijn vriendinnetjes was al ongesteld dus niemand praatte er ook over. Ik wist wel van het bestaan van menstruatie, maar wat het nou precies inhield wist ik niet.

Ik kwam thuis na school en ging naar de wc in de badkamer. Na het plassen, veegde ik af en ineens zag ik een rood wc-papiertje. Ik schrok me dood en riep half in paniek mijn moeder. Ik dacht echt dat er iets heel ergs aan de hand was. Mijn moeder kwam de badkamer in en zag mij met tranen in mijn ogen op de wc zitten. Ze vertelde mij dat ik voor het eerst ongesteld was geworden en dat er niks aan de hand was. Ik kreeg maandverband en ze vertelde me hoe ik dit moest gebruiken.

Vanaf moment één heb ik een regelmatige menstruatie gehad, dus daar was ik heel erg blij mee. Ik had helaas wel heel erg veel last van menstruatiepijn en bloedde ook altijd heel erg veel. Daarom ben ik redelijk snel aan de pil gegaan in de hoop dat dit mijn klachten verminderde. Dit was niet echt het geval, dus nu heb ik een spiraaltje en word ik gelukkig niet meer echt ongesteld. Op de dagen dat ik nog wel ongesteld ben gebruik ik inlegkruisjes. Het is zo minimaal bloedverlies dat ik zelden nog een tampon hoef te gebruiken.”

Sarah (21): ‘Ik twijfelde heel erg. Was ik wel ongesteld geworden?’


“Toen ik naar de middelbare school ging, waren bijna al mijn vriendinnen al ongesteld. Ik hoorde van hen allerlei verhalen en kon zelf niet wachten om ook ongesteld te worden. Niet veel later in dat jaar gebeurde het dan eindelijk. Ik was twaalf jaar en zat in de eerste klas.

Ik zat op de wc en zag dat er iets roods/bruins in het toilet zat, maar ik had niet helemaal door dat ik ongesteld was geworden. Ik twijfelde heel erg. Was ik ongesteld geworden? Of was misschien het wel iets anders. Ik ging die avond naar de harmonie waar ik in speelde samen met een vriendin. Op de fiets vroeg ik aan haar hoe het is om ongesteld te zijn. Ik wist namelijk dat zij al even ongesteld was. Zij vertelde mij over haar ervaringen, waarna ik vertelde over mijn toiletbezoekje eerder die dag. Ze riep meteen: ‘Saar je bent ongesteld geworden!’.

Ik had nergens last van. Geen buikpijn, geen hoofdpijn, alleen wat bloed. Natuurlijk had ik niks bij me en had ik geen idee wat ik moest doen. Gelukkig kreeg ik van die vriendin maandverband. Toen ik thuiskwam vertelde ik het aan mijn moeder en hebben we het gehad over menstruatieproducten. Ik zwom namelijk vier in de week en moest daarom eigenlijk meteen tampons gaan gebruiken. De eerste paar keer ging dat zo onhandig en ik snapte er niks van.

Nu bijna tien jaar later ben ik tampons wel gewend en gebruik ik nooit meer maandverband. Helaas kreeg ik na ongeveer één à twee jaar wel meer last van mijn ongesteldheid. Ik kreeg meer klachten zoals buikpijn en uitstraling van kramp naar mijn benen. Ik zit nu aan de pil waardoor mijn klachten gelukkig minder zijn. Hoe ik vroeger niet kon wachten om omgesteld te worden, had ik het nu niet erg gevonden als ik wat ouder was geweest. Want wat kan het af en toe een gedoe zijn.”

Maartje (19): ‘Ik had het heel erg geromantiseerd’


“Ik was veertien jaar en al mijn vriendinnen waren allemaal al ongesteld. Ik wilde zo graag ongesteld worden! Ik dacht echt dat ik van meisje naar vrouw ging, als ik ongesteld werd.

We zaten in de auto onderweg naar vakantie en moesten zo’n vijftien uur rijden. Ik voelde me niet zo goed en heb het grootste gedeelte van de reis geslapen. Tot ik ineens wakker werd van een verschrikkelijke pijn in mijn buik. Ik wist niet wat me overkwam en had de ene pijnscheut na de ander.

Na een tijdje ging het weer iets beter, maar toen we bijna op onze bestemming kwamen kreeg ik weer intense pijn. Het was zo erg dat ik er misselijk van werd. Mijn vader stopte de auto op de parkeerplaats van de Burger King en ik rende de auto uit. Ik gaf over en voelde me echt niet lekker. Ik dacht dat ik buikgriep had en dacht hoe ga ik deze vakantie overleven…

Nadat ik had overgegeven ging ik ook maar meteen even naar de wc. Ik zat op het toilet en schrok me dood. Ik keek in mijn ondergoed en zag een soort zwart bruine smurrie. Ik dacht dat ik diarree had. Ik riep mijn moeder en voor haar was het meteen duidelijk. Ik was ongesteld geworden. Ze gaf me een knuffel en zei: ‘ja dit is het dan, zo leuk is het niet hè?!’ Nou inderdaad, ik had het heel erg geromantiseerd.

Op dit moment heb ik mijn menstruatie beter onder controle dan de eerste keer. Ik heb nu een spiraal en de pijn is hierdoor gelukkig veel minder heftig. Ik word nog wel ongesteld en wilde het mezelf zo makkelijk en comfortabel mogelijk maken. Maandverband heeft niet mijn voorkeur omdat ik vind dat je dit soms ruikt en het kan plakkerig aanvoelen. Het ademend niet zo. Tampons vind ik prima, maar na een paar dagen dragen krijg ik hier last van. Het voelt dan alsof ik daar beneden spierpijn heb.

Hierdoor kwam ik bij menstruatie ondergoed. Ik heb Lotties Period Underwear gevonden en dit sprak mij meteen aan. Het is ondergoed wat doormiddel van de verschillende laagjes vloeistoffen opvangt waardoor je niet doorlekt. Het kan echt al mijn bloed absorberen en het grootste voordeel is dat je niks ruikt! Het is even een investering, maar het is het zeker waard. Ik ben toch één week in de maand ongesteld en ik vind dat je deze week zo prettig mogelijk voor jezelf moet maken. Door het ondergoed van Lotties Period heb ik soms niet eens door dat ik ongesteld ben en kan ik doen wat ik wil!”

Gina (23): ‘Ik was supermisselijk en voelde me echt niet lekker’

menstruatie

“Mijn eerste keer ongesteld worden kan ik mij nog erg goed herinneren. Het gebeurde toen ik elf jaar was. In de ochtend kreeg ik ontzettende krampen en steken in mijn buik. Ik was super misselijk en voelde me echt niet lekker. Mijn moeder dacht dat ik buikgriep had en meldde me ziek op school.

Ik ben weer terug naar bed gegaan en heb een paar uur geslapen. Op een gegeven moment werd ik wakker omdat ik moest plassen. Toen ik klaar was, schrok ik me een hoedje van wat ik aantrof in de wc-pot. Er lag een grote plas bloed!

In paniek haalde ik mijn moeder erbij die tot mijn verbazing erg enthousiast reageerde: ‘Hey Jamie (mijn zus), je zusje is eindelijk een vrouw geworden!’. Ha, erg grappig, maar ik stond keihard te huilen. Ik wist vanaf dat moment wel dat ik alleen maandverband ging gebruiken, want tampons vond ik maar niks!

Ik heb een lange periode de anticonceptiepil geslikt, maar heb een aantal weken geleden besloten om te stoppen. Ik was heel erg benieuwd of de pil invloed heeft op mijn emoties en of ik mij misschien beter ga voelen. Tot nu toe ervaar ik dat ik meer energie heb en dat ik mezelf minder oppervlakkig voel. Voor de rest gebruik ik nog steeds maandverband, omdat ik dit persoonlijk veel fijner vind om te gebruiken.”

Lotties

Lotties Period Underwear is een initiatief om de Nederlandse menstruatie-markt comfortabeler en duurzamer te maken. menstruatie ondergoed vervangt wegwerpproducten als tampons en inlegkruisjes. Het is herbruikbaar en wordt gedragen tijdens de menstruatie. Lotties Period Underwear is opgebouwd uit meerdere textiellagen en absorbeert vloeistoffen als bloed, urine of afscheiding moeiteloos. Lotties wil dat vrouwxn toegang hebben tot comfortabel en herbruikbaar menstruatie ondergoed, waar je je goed in voelt en zeker bent van bescherming.

lotties

Omdat Black Friday eraan komt heeft Lotties een speciale kortingscode! 20% korting op alle producten met de code BLACKWEEK20. De kortingscode is geldig vanaf vrijdag 19 november t/m maandag 29 november. Dus haal nu je Lotties!

Meer over menstruatie:

Alle menstruatieproducten op een rijtje

Wat we kunnen doen om menstruatie schaamte te doorbreken

Menstruatie fabels: de grootste misverstanden op een rij

Beeld: Unsplash, Lotties Period, Pexels

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy