Scharen en ‘het mannetje’, vooroordelen die ik krijg in mijn lesbische relatie

door Luna

Hallo lieve lezers van LotteLust. Mijn naam is Luna en ik ben door LotteLust gevraagd om jullie een kijkje te geven in mijn ‘queerleven’ en hiermee meer diversiteit toe te voegen aan dit platform.

Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Nou, ik ben dus Luna. Sinds anderhalf jaar heb ik een hele leuke vriendin met wie ik (sindskort) samenwoon in het knusse Groningen. We hebben samen een rode kater en net iets meer dan honderd planten. Momenteel zit ik in het laatste jaar van mijn studie Art & Design. Naast mijn studie maak ik illustraties, schrijf ik gedichten en teksten en heb ik een passie voor erotiek. Deze onderwerpen voeg ik graag samen tot een geheel, dat is dan ook mijn doel voor deze blogs.

In dit eerste blog wil ik jullie graag introduceren, maar ook confronteren met de vooroordelen die ik te horen krijg als vrouw in relatie met een andere vrouw.

“Er is altijd een man in de relatie”

Deze heb je vast wel eens gehoord of is per ongeluk je eigen mond ontglipt. Als je dit nog steeds denkt, kan ik je uit je droom helpen. Het hele idee van een lesbische relatie is dat er dus GEEN man is. Twee vrouwen samen zijn twee vrouwen samen. Niet meer, niet minder. Het kan natuurlijk voorkomen dat een van de twee wat stoerder oogt, maar dat betekent niet dat de stoere vrouw ‘het mannetje in huis is’. Zij heeft misschien meer masculiene eigenschappen of trekken, maar dat maakt iemand absoluut geen man. Ik kan overigens úren praten over genderrollen, maar later daarover.

“Scharen is het lesbische penetreren”

Niet alle lesbische stellen scharen. Penetratie kán een onderdeel zijn van seks en dat geldt voor scharen ook. Er is binnen een lesbische relatie geen hoofdact waar alle sekspartners zich aan houden. Seks gaat over voelen, liefhebben of simpelweg genot. In welke handeling dat zich uit is voor iedereen verschillend. Queer of niet. Mocht je willen weten hoe twee vrouwen wél seks kunnen hebben: laat het vooral weten in een reactie! Dan zal ik jullie educaten in een volgende blog.

“Als je als vrouw een relatie hebt met een andere vrouw ben je lesbisch”

Er zijn zoveel verschillende manieren om je geaardheid te identificeren. Denk aan: lesbisch, biseksueel panseksueel, aseksueel of liever helemaal geen label. Zelf vind ik het belangrijk dat mensen zich afvragen hoe relevant het is om meer informatie over iemands seksualiteit te vragen. Je gaat tenslotte ook niet elk hetero-stel af om ze de vraag te stellen of ze ook same-sex daten of dat toevallig wel eens hebben gedaan. Mocht je toch geïnteresseerd zijn in hoe iemand zijn seksualiteit het liefst omschrijft kan je het natuurlijk altijd vragen, maar maak niet meteen aannames. Zo voorkom je het dat iemand zich onbegrepen voelt.

“Je kan aan iemand zien of ze lesbisch is”

Als je een stoere vrouw ziet lopen met kort haar, een flanel, piercings, tattoos en een baggy spijkerbroek, denk je misschien gelijk ‘lesbienne, en dat is oké. Maar zoals ik zei, het is niet handig om aannames te doen. We hebben allemaal een brein dat ons signalen doorgeeft op basis van iemands uiterlijk. En zolang je deze gedachtegang voor jezelf houdt, is er niets aan de hand. Een vooroordeel hoeft niet slecht te zijn. Ga eens na of het klopt wat je dacht. Houd in je hoofd; iemand mag zelf bepalen hoe hij/zij gezien wil worden, jij bent niet degene die dat bepaalt. Mijn vriendin en ik zijn beiden qua uiterlijk “vrouwelijke vrouwen”. Met andere woorden: wij vallen niet onder het stereotype lesbienne, maar toch zijn wij niet per definitie meer of minder lesbisch. Je hoeft niet aan een stereotype te voldoen om ergens ‘bij te horen’. Dat geldt voor iedereen.

Vooroordelen

“Het is vast heel lastig als je allebei ongesteld wordt”

Twee keer zoveel chagrijnige hormonen en bloedbende is inderdaad niet het meest optimale wat je kunt bedenken. Maar oh, wat hebben mijn vriendin en ik veel aan elkaar. We begrijpen elkaar volledig en kunnen begrip opbrengen voor elkaars vervelende humeur. Wanneer onze cyclus eens gelijk loopt zitten we helemaal in dezelfde flow, dat is heel leuk. Samen ongesteld zijn is het beste wat er is, als je het mij vraagt. Twee menstruaties na elkaar daarentegen is iets waar ik minder naar uitkijk. Omdat we elkaar dan telkens moeten motiveren. Op het gebied van seks is het soms óók vervelend dat we met een menstruatie dubbel rekening moeten houden. Maar wij doen het zo, dat we de week van onze menstruatie in het teken zetten van de ander -dat is heel dankbaar. Zo hebben we leren ontdekken wat de ander fijn vindt en nemen we eens in de maand uitgebreid de tijd voor elkaar.

Dat was het, mijn eerste blog! Er zijn nog veel en veel meer vooroordelen te bedenken. Mocht je wat missen of een vraag hebben, deel het dan vooral met ons!

Volgende week vrijdag verschijnt mijn nieuwe blog!

Illustraties: Luna, Atelier LuSt.

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy