Welk glijmiddel kies je?

door Lotte

Glijmiddel heeft een slecht imago. Het is “vies”, “glibberig” en alles behalve een sexy onderwerp. Onterecht, vinden wij! ‘Lube’ moet meer credit krijgen in sexland. Daarom: alle ins en outs voor het glijdende goedje.

glijmiddel 0

Glijmiddel: de basics

Wat glijmiddel is? Een goedje waarvoor je letterlijk makkelijker kan glijden tijdens de sex. Glijmiddel gebruik je op je edele delen om de boel ‘gesmeerd’ te laten lopen. Dat voorkomt vervelende en pijnlijke scheurtjes en irritaties aan de vagina en penis. Het kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor vrouwen die moeite hebben nat te worden. Maar ook als je daar geen last van heb, zorgt lube ervoor dat sex soepel kan lopen.

Je hebt drie soorten glijmiddelen: op waterbasis, siliconenbasis en olie basis.

Glijmiddel op waterbasis

De meest gebruikte glijmiddelen zijn op basis van water. Deze soort zijn een must bij condooms en sexspeeltjes. Een nadeel van dit type is dat het snel weer opdroogt omdat het water snel geabsorbeerd wordt door je lichaam. Daar tegenover staat wel dat het makkelijk afspoelt, dus geen geklieder.

glijmiddel 0

Glijmiddel op siliconenbasis

Heb jij een lange nacht met passie voor de boeg? Zet dan siliconenglijmiddel op het nachtkastje. Deze bevat geen water en lost dus een stuk minder snel op. Je kunt lekker lang doorgaan met één keer “smeren”. Hierdoor is het ook ideaal voor anale sex en voor showersex.

Pas op: Combineer geen speeltje met siliconenglijmiddel. De twee zijn allebei van siliconen waardoor je toy aangetast raakt.

glijmiddel 0

Glijmiddel op oliebasis

Op oliebasis is niet geschikt als glijmiddel tijdens een vrijpartij. De olie kan verstopping van de slijmvliezen veroorzaken wat de kans op een infectie vergroot. Daarnaast is olie een enorme mismatch met een condoom, de olie lost namelijk het natuurrubberlatex op. Kortom, geen glijmiddel op oliebasis in de slaapkamer.

Aanvullende tips

– Test eerst altijd op je hand of arm om te checken of je een allergische reactie krijgt. Het laatste wat je wil is een geïrriteerde poes… Gelukkig zijn er ook speciale lubes voor de gevoelige huid.

– Onthoud: koop altijd alleen glijmiddelen bij de drogist of sexshop. Creativiteit in de slaapkamer is super, maar gebruik geen olijfolie of dergelijke als vervanger van glijmiddel.

– Een glijmiddel is geen massageolie. Je hebt tegenwoordig wel merken die een 2 in 1-glijmiddel verkopen, maar uit eigen ervaring zouden we het afraden. Deze zijn vaak op waterbasis, waardoor het snel opdroogt en plakkerig aanvoelt op je huid. Helemaal niet de juiste basis om lekker mee te masseren.

– Verander je van liefje? Verander dan ook van potje lube. Je kan gemakkelijk bacteriën overdragen via de tube.

Beeld: Tumblr/Giphy

Meer over sexspeeltjes enzo:

– Maak van een condoom omdoen een feestje

– Welke vibrator past bij jou?

– Shop budget sextoys onder 20 euro

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+?

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy