5 tekenen van een gezonde relatie

door Phlox

Of je nou al langer met iemand samen bent of pas nét die eerste koppelfoto op social media hebt geplaatst: het kan nooit kwaad om er af en toe bij stil te staan. Hoe ziet een gezonde relatie er precies uit, en nog belangrijker, hoe staat het met die van jou? Dit zijn de 5 tekenen waaraan je kan zien dat het bij jullie wel goed zit!

1. Er is sprake van wederzijds vertrouwen

Dat het in een nieuwe relatie nog een beetje zoeken is naar de juiste ‘regels’ en balans, is logisch. Toch is het, als je eenmaal die draai hebt gevonden, een heel goed teken als je je geen zorgen hoeft te maken of je partner wel eerlijk of trouw is. En dan gaat het niet alleen over loyaliteit in de relatie, maar ook of je met je problemen bij hun terecht kunt en het gevoel hebt alles te kunnen zeggen en delen met die persoon. It matters a lot!

2. Respect komt zonder moeite

must voor een chille relatie is, hoe saai het misschien ook klinkt, het hebben van wederzijds respect naar elkaar. Als geen van beiden zich meer gerespecteerd voelt, is de kans groot dat dit vroeg of laat problemen oplevert- logisch! In een gezonde relatie hoort het ook niet moeilijk of een opgave te zijn om elkaar goed te willen behandelen, het komt gewoon vanzelf.


3. Je bent nog steeds even zelfstandig

Het is natuurlijk superfijn om dingen samen te doen, maar zelfstandig blijven is ook heel belangrijk om die balans te houden (zowel sociaal als financieel!)

Compleet van elkaar afhankelijk zijn is namelijk op de lange termijn geen goed idee, en dat moet je misschien ook niet eens willen. Financieel onafhankelijk blijven (en daar allebei oké mee zijn) is zeker in de early stages belangrijk! Als jullie allebei nog gewoon een leven hebben buiten de relatie en niet continu op elkaars lip hoeven te zitten is dat een teken van een gezonde relatie. Je hebt elkaar dan wel nodig, maar je hoeft bijvoorbeeld niet 24/7 in hun buurt te zijn om goed te functioneren.

4. Met seks & intimiteit zit het goed

Er is niet één ideaal seksleven. Sommige koppels hebben wekelijks seks en anderen weer meerdere keren per dag, en dat is allebei oké! Ook hoeft intimiteit niet uitsluitend ‘seks’ te betekenen, bijvoorbeeld wanneer iemand aseksueel is en geen seksuele verlangens heeft. Maar je hebt dan misschien wel behoefte aan andere vormen van intimiteit. Zolang iedereen in de relatie zich er fijn bij voelt (want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om) is het allemaal prima.

5. That happy feeling

Uiteindelijk is dé maatfactor voor een gezonde relatie de vraag: ben je op dit moment gelukkig? Dat kan natuurlijk van alles afhangen en zo zijn er meerdere vragen die je kunt stellen om te bepalen hoe happy je bent in je relatie.

Vaak kun je dat zelf wel grotendeels aanvoelen (je bent blij om ze te zien, je voelt je veilig bij die persoon, er is geen behoefte aan het daten van anderen). Elke relatie heeft ups en downs, maar als je jullie in deze 5 punten wel herkent, is de kans groot dat de relatie een gelukkige is!


Meer over relaties:

Wat zijn affirmaties en hoe gebruik je ze voor meer selflove?

Red flags in je relatie die je niet moet negeren

Wat is het verschil tussen panseksueel en biseksueel?

Beeld: Unsplash / Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy