Wat als je partner aseksueel is?

door Lissa

Je partner is aseksueel, wat nu? Waarschijnlijk zit je vol met vragen zoals: gaat onze relatie wel werken? En kunnen we seks hebben? We beantwoorden al je vragen!

Wat is aseksueel?

Voordat we gaan bespreken hoe je moet omgaan met je partner die aseksueel is is het misschien goed om te weten wat het precies inhoudt. Aseksueel zijn is net zoals heteroseksualiteit en biseksualiteit een seksuele geaardheid. Een aseksueel persoon voelt weinig of geen seksuele aantrekking naar anderen (en eventueel zichzelf), er zijn dus geen seksuele gevoelens. We hebben vaak het beeld over aseksuele personen dat ze nooit seks hebben, maar dit is een vooroordeel en ligt wat ingewikkelder. Ook denken we vaak dat mensen geen seks willen, maar dat is het punt niet. Het gaat niet om wat je wil, kan of doet, maar over hoe je je voelt.


Soorten aseksualiteit

Het is goed om te weten dat aseksualiteit niet in één woord uit te leggen is. Ieder mens is anders en dat geldt hier ook bij. Zo zijn er mensen die wel een seksuele drift ervaren, maar zich niet seksueel tot andere personen aangetrokken voelen. Deze mensen masturberen bijvoorbeeld wel, maar willen geen seksuele interactie met een iemand anders. Er zijn ook mensen die geen seksuele driften ervaren, maar wel diepe emotionele bindingen met anderen hebben. De persoon kan lichamelijke aanrakingen zoals knuffels vaak wel waarderen. Dus ondanks een gebrek in seks hebben aseksuele vaak wel behoefte aan een romantische relatie, maar nogmaals dit is voor iedereen anders. Er is namelijk niet een perfect definitie van aseksualiteit.

Praten

Omdat er zoveel verschillende vormen van aseksualiteit zijn is het goed om hier gesprekken met je partner over te hebben. Probeer het gesprek heel open te starten, zo voorkom je dat die persoon dichtklapt. Misschien komt je partner er pas midden in de relatie achter dat die aseksueel is of wordt het je verteld tijdens een date. Laat mensen zelf hun verhaal vertellen.


Seks

Nu is natuurlijk een grote vraag: wil je aseksuele partner wel het bed met je induiken (niet om te knuffelen)? Daar kunnen we helaas niet een antwoord op geven en moet je met je partner bespreken. Veel aseksuele personen willen dit niet omdat die het als onprettig ervaren. Toch zijn er ook aseksuele mensen die het wel doen omdat hun partner het bijvoorbeeld graag wil. Probeer hier dus goed over te praten met elkaar. Niemand moet iets tegen de wil in doen.

Relatie

Als je seks belangrijk vindt in je relatie, kan dit lastig worden. Gelukkig zijn er ook andere manieren om verbinding met elkaar te hebben, door bijvoorbeeld knuffels. Wil jij toch echt seks hebben, dan kan dit lastig worden in de relatie. Misschien kunnen jullie overwegen dat je een sekspartner zoekt buiten jullie relatie? Als tip kunnen we je wel meegeven om zo open mogelijk over alles te praten!

Meer over seksualiteit:

Alle seksualiteiten op een rijtje

Lesbiennes onthullen

Het LHBTIQAPC ABC

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy