Doet een ontmaagding pijn? – LotteLust Q&A

door Julia

We hebben een nieuwe rubriek bij LotteLust: de Q&A! Stuur je vraag over sex, liefde en alles ertussen in. Wij zullen je vraag uitgebreid beantwoorden. We trappen de eerste Q&A af met een vraag over – hoe toepasselijk – de eerste keer.

Q: Hoe maak je een ontmaagding zo prettig mogelijk?

Een 18-jarige lezeres stelde ons de volgende vraag: “Ik ben een trotse maagd en ik heb dus de vraag. Stel dat ik de juiste kerel vind: Hoe kun je de ontmaagding zo prettig mogelijk maken? Ik hoor van veel mensen dat in negentig procent van de gevallen het pijn doet of zelfs gaat bloeden. Natuurlijk wil ik dat niet. Dus wat zijn de tips en trucs?”

A: Tips bij de eerste keer sex

Zo’n eerste keer sex is natuurlijk voor iedereen anders, de ene vrouw ervaart het als pijnlijk en de ander juist niet. Daarom geven we naast onze tips ook het woord aan een aantal echte vrouwen. Zij vertellen hoe ze hun ontmaagding hebben ervaren. We beginnen met de volgende tips.

Ontspan

Zorg dat je ontspannen bent. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het begint al bij de beslissing om voor de eerste keer sex te hebben. Als je er zeker van bent dat je met de persoon waar je mee bent naar bed wilt gaan, omdat je gevoelens hebt voor die persoon omdat je je op je gemak voelt bij hem of haar. Het is heel belangrijk dat het jouw eigen keus is, zo is de kans namelijk groter dat je er met een goed gevoel op terugkijkt en vooral geen spijt hebt. Laat je nooit dwingen, wacht liever iets langer zodat jij er echt volledig achter staat.

Voorspel

Besteedt veel aandacht aan het voorspel. Daarmee bedoelen we: zoenen, strelen, masseren et cetera. Alles vóór de sex-sex. Zo zorg je ervoor dat je heel opgewonden bent, en dus nat genoeg, voordat hij echt in je gaat. Hoe hitsiger je bent, hoe vochtiger je vagina is, hoe makkelijker hij je kan penetreren. Maar mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je altijd nog glijmiddel gebruiken. Of koop condooms waar al glijmiddel op zit, sowieso handig om glijmiddel en natuurlijk condooms alvast in huis te hebben.

Praat

Communiceer met elkaar tijdens de sex. Dit klinkt misschien als een open deur, maar voor veel koppels en met name koppels die net bij elkaar zijn, is dit niet vanzelfsprekend. Zeg tegen hem of haar wat je wel en niet lekker vindt, of als het je te snel gaat of juist te langzaam. Sex is iets wat je met z’n tweeën doet, het is niet: nu is de een aan de beurt en nu de ander. Eigenlijk werk je een soort van samen aan iets, hoe gek dat ook klinkt. Geef elkaar dus gewoon wat pointers.

Ervaringen

Camilla (30): Mijn eerste keer was tijdens mijn verjaardagsfeestje toen ik 15 jaar werd. Mijn vriendje was best een aantal jaar ouder en greep zijn kans toen ik me te buiten was gegaan aan Breezers. Hij lag bovenop me en deed zijn vingers in me en later wisselde hij die vingers ‘stiekem’ in voor zijn piemel. Het ging in een waas aan me voorbij. Ik had het wel half door, maar durfde het uit onzekerheid niet echt te vragen. Pas later drong het tot me door dat dit echt een rotstreek was! Überhaupt had hij er nogal druk achter gelegd dat sex er wel echt bij hoorde, en dat hij anders het wel met een ander ging doen. Zo stoer als ik me in die tijd voelde, zo onzeker was ik in mijn verkering. Dat ik die actie en zijn gedrag accepteerde, kan ik me nu echt niet meer voorstellen. Wat dat betreft was mijn eerste keer niet echt een succes, al moet ik wel zeggen dat doordat ik het niet “verwachte” ik wel heel ontspannen was waardoor het geen enkele pijn gedaan. Mijn tip: Het klinkt misschien een beetje cliché, maar zet er dus geen druk achter. Doe het op het moment dat jij het wil, maar je hoeft er ook niet een te grote big deal van te maken. Heel lekker zal de eerste keer denk ik nooit echt zijn, maar het zal wel een moment zijn dat je nooit meer zal vergeten.”

Ellen (26): “Mijn eerste keer.. Goh, als ik dat over kon doen had ik het zeker anders gedaan. Ik was 14 jaar en vrij naïef. Hij was 16 en erg populair. We hadden elkaar al vaker gezien en gesproken, maar nooit alleen afgesproken. Hij nam me mee op onze eerste ‘date’ naar een feestje, en ik kon daarna wel bij hem slapen. Voor mij was logeren nog echt logeren. Ik bedoel, hallo, ik was 14 en had net drie keer geprobeerd te tongen.. wat ik trouwens al vreselijk vond. Ik lag op mijn eigen matras op de grond. Hij legde zijn matras gezellig naast mij op de grond. We zoende een beetje en uit het niets vroeg hij ‘Wil je..?’. ‘Wil ik wat?..’ vroeg ik.  Nadat hij met niet zoveel woorden had uitgelegd wat hij bedoelde zei ik verschrikt ‘Uh, nee sorry’. Ik  had me hier natuurlijk niet voor hoeven te verontschuldigen? Maar goed zoals ik zei: ik was vrij naïef. Hij draaide zich boos om en viel in slaap. De volgende ochtend werden we wakker en hij was weer vrolijk. Pfieuw, dacht ik. We lagen nog even te kletsen in bed, maar hij had zijn missie nog niet opgegeven. Hij bleef terugkomen op de vraag of ik het echt niet wilde. Ik voelde me ongemakkelijk en zei op een gegeven moment maar ‘Ja, is goed’. De rest is mistig aan me voorbij gegaan. Ik lag als een dood vogeltje terwijl hij zijn ding deed. Toen het voorbij was, wist ik niet hoe snel ik weg moest komen. Hij gaf me een kus op mijn voorhoofd en zei me gedag. Ik heb me nog nooit zo onzeker, vies en gebruikt gevoeld. Ik heb me thuis gedoucht en ben in mijn bed gekropen…. Mijn les: voorlopig geen sex voor mij, en zeker niet uit schuldgevoel.”

Maria (28): “Mijn eerste keer was net voor mijn twintigste verjaardag. Mijn toenmalige vriend en ik waren drie weken samen, en ik wist zeker dat ik mijn eerste keer met hem wilde ervaren. Hij was een stuk ouder dan ik en had zijn eigen studio in Amsterdam, dus last van ouders of broers/zussen hadden we gelukkig niet. Na een avondje uit, kwamen we thuis en begonnen we te zoenen. We gingen steeds verder en ik weet nog dat ik dacht: nu is het moment. Hoewel ik wel gespannen was, keek ik er ook naar uit. Ik was 19 jaar en had al zoveel verhalen gehoord, dat ik ook weleens wilde weten hoe het nou echt was om sex te hebben. Ik had dus eigenlijk gewacht tot de juiste voorbijkwam, en nu was hij er dus het voelde als het perfecte moment. De sex zelf was niet heel indrukwekkend, het ging snel en ik kwam niet klaar. Maar dat is voor een eerste keer niet zo erg, het is al spannend genoeg. Tijdens de sex had ik geen pijn, maar achteraf wel. Ik kan me nog herinneren dat ik moeite had met zitten de volgende dag. Het was over all een goeie ervaring. Ik denk met name omdat ik er bewust voor had gekozen. Het enige jammere vond ik wel dat hij later tegen zijn vrienden had gezegd dat hij me ontmaagd had, alsof het prestatie was. Niet alleen wisten zij meteen dat het mijn eerste keer was geweest, maar ook de manier waarop hij het zei vond ik nogal respectloos. Al zei ik dat niet op het moment zelf tegen hem, maar nu zou ik er wel wat van hebben gezegd.”

Wil je ook een vraag insturen voor LotteLust Q&A? Mail je vraag (anoniem) naar redactie[at]lottelust.nl.

Meer over sex:

Het ideale aantal bedpartners is…

69 redenen om sex te hebben

6 geheimen om je elke dag sexy te voelen

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy