Zo geef en vraag je consent zonder de mood te killen

door Lissa

Het liefst duik je meteen het bed in wanneer de vibe er is en wil je nergens aan denken behalve hoe snel je de kleding van elkaars lijf trekt. Voordat je dat doet is het erg belangrijk om zeker te weten of je consent hebt – en andersom. Zo check je of diegene er net zoveel zin in heeft als jij!

Wat is consent?

Consent = toestemming. Consent geven en vragen is belangrijk als je elkaar wilt aanraken en zeker wanneer je sex gaat hebben. Wil jij iets niet dan hoef je dat niet te doen en voor de andere persoon geldt precies hetzelfde. Want over elkaars grenzen heen gaan is niet fijn. Ook als je al sex met elkaar hebt gehad, is het goed om stil te staan bij consent. Eén keer toestemming, betekent niet dat je altijd toestemming hebt en anders. Maar hoe bespreek je dit op een manier zonder dat het de hitsige sfeer wegneemt?

Consent geven

Als eerste is het goed om je eigen grenzen aan te geven en aan te geven wat je zelf wil. Zo gaat de ander niet te ver, is het makkelijk te begrijpen en weet de ander wat die moet doen zodat het voor jou fijn is. Win-winsituatie dus! Je kan er een serieus gesprek over beginnen, maar je kan het ook heel sexy aangegeven wat je wil. Zo kun je zachtjes fluisteren: “Zoen me” of “Trek mijn slipje uit”. Het is duidelijk én geil!

Als iemand aan jou toestemming vraagt, is het goed om daar eerlijk antwoord op te geven. Geef alleen consent als je het echt wilt – en anders niet. Nee is nee en ook als je eerst ‘ja’ zegt, mag je dit altijd intrekken! Jij maakt de keuze wat je wil en je hoeft je door niemand te laten pushen.

Consent kun je ook aangeven door de hand van je bedpartner ergens op je lichaam neer te leggen (mits duidelijk is dat diegene dat wilt). Dat geeft aan dat je dat fijn vindt, maar de andere persoon mag natuurlijk altijd haar of zijn hand terugtrekken. Doe niks ‘extreems’ meteen, dan is altijd beter om te vragen.


Consent vragen

Er wordt vaak gedacht dat vragen aan elkaar stellen een echte moodkiller is, maar dat is verleden tijd! Om consent vragen kan juist ook een heel leuk begin van een gesprek zijn. Toestemming is namelijk niet alleen belangrijk voor sex, maar ook voor andere intieme dingen. Zo kun je vragen “Mag ik een beetje met je flirten?” Of “Hé, heb je zin om te kletsen?” Het is een laagdrempelige manier om iemand aan te spreken. Tegelijk neem je ook initiatief en houd je iemand in haar of zijn waarde.

Het kan heel opwindend en spannend zijn om elkaar dingen te vragen. Wel is het belangrijk om dit op een juist tempo te doen en de sfeer aan te voelen. Zo hoef je niet bij elke aanraking en beweging te vragen: “Is dit oké?” Je kunt bijvoorbeeld fluisterend vragen “Mag ik je zoenen?” of “Wat wil je dat ik doe?” Je zet hiermee een sexy toon en creëert ruimte voor spannende ideeën. Op deze manier kun je misschien wel je stoutste dromen waar maken en dat willen we of course!

Het is belangrijk om te weten dat mensen ‘nee’ zeggen over het algemeen moeilijk vinden. Krijg je een twijfelachtig antwoord terug? Ga er dan vanuit dat het een ‘nee’ is.


Meer over praten en sex:

10 manieren om makkelijker te praten over sex

Dirty talk: Met deze woorden maak je hem gek

10 Opwindende zinnen om in zijn oor te fluisteren

Beeld: Pexels, giphy.com

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy