Alle seksualiteiten op een rijtje

door Lotte

Toen de wereld nog een stuk bekrompener was, werd je geboren als ‘meisje’ óf ‘jongetje’. Als meisje viel je op jongetjes en als jongetje op meisjes. Alles wat afweek was taboe en verboden. Inmiddels weten we allemaal wel beter. Seksualiteit is de laatste jaren een hot topic geworden. Maar vergis je niet: seksuele voorkeuren zijn geen trend of een fase.

Tot een ongeveer 5 jaartjes geleden wist ik zelf ook nog maar van vier geaardheden: heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel, aseksueel. Best weinig als je het vergelijkt met nu, maar toch was het toen al een dingetje om als homo of bi uit de kast te komen. Tot iemand vertelde dat hij in een polyamoreuze relatie zat. “Poly-watte? Is dat niet wanneer je met meerdere mensen getrouwd bent?” Nope. FYI: dat heet polygamie en is verboden in Nederland.

Seksualiteit in de media

Niet alleen in mijn eigen ‘kring’ merkte ik dat het praten over een afwijkende seksualiteit en genderidentiteit stukje bij beetje werd doorbroken. Transgenders shinen op de catwalk, verschijnen in series (als Orange in the New Black) en tekenen contracten bij de grootste modellenbureau’s. Ook steeds vaker lees je verhalen in de media over aseksuelen en interseksuelen.

Kortom: de diverse seksualiteiten vliegen je om de oren. Ik kan me voorstellen dat de nuchtere Hollander de wenkbrauwen optrekt als hij termen hoort als ‘panseksueel’ , ‘autoseksueel’ en ‘demiseksueel’. Daarom heb ik alles in een overzichtje gezet.

seksualiteiten gender

Heteroseksueel

Deze (en de volgende) hoef ik eigenlijk niet uit te leggen, maar voor de volledigheid zet ik ‘m er toch in. Als je hetero bent, val je op het tegenovergestelde gender. Een hetero-stel bestaat dus altijd uit een man en vrouw.

Homoseksueel

Dit betekent dat je valt op personen van hetzelfde gender. Man en man (homo’s) of vrouw en vrouw (lesbiennes).

seksualiteiten gay

Biseksueel

Als je bi bent, val je op zowel mannen als vrouwen of romantische gevoelens of seksuele aantrekking richting mensen ongeacht hun sekse of genderidentiteit. Sommige biseksuelen hebben een voorkeur, maar dat verschilt per persoon.

Flexiseksueel

De naam zegt het al: je gaat flexibel om met je seksuele geaardheid. Als flexiseksueel heb je wel een voorkeur voor een bepaald gender, maar vind je het spannend om af en toe te experimenteren met hetzelfde gender (als je hetero bent) of het andere gender (als je gay bent). Vrouwen blijken uit onderzoek veel flexibeler te zijn dan mannen hierin.

Aseksueel

Iemand die aseksueel is voelt geen seksuele aantrekkingskracht en heeft dus geen behoefte aan sex. Slechts 1% van de bevolking zou aseksueel zijn en het grootste gedeelte is vrouw. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het geen voorkeur of gevolg van een trauma. Het is geen keuze: je bent ermee geboren. Relaties hebben ze wel, maar door het gebrek aan sex en/of romantische gevoelens is het vaak lastig.

In totaal zijn er vier soorten aseksualiteit:

  • Wel een libido, maar geen romantische aantrekkingskracht.
  • Wel romantische aantrekkingskracht, maar geen libido.
  • Wel een libido én romantische aantrekkingskracht, maar geen verbrand tussen beide.
  • Geen libido én geen romantische aantrekkingskracht.

Aromantisch

Iemand die aromantisch is, ervaart geen romantische gevoelens naar anderen. Een band blijft vaak bij een goede vriendschap, maar meer dan dat wordt het niet. Zoals je hierboven hebt gelezen, betekent aseksualiteit en aromantiek niet hetzelfde. Dat zit natuurlijk allemaal in het verschil tussen seksualiteit en romantiek. Je kunt namelijk ook als hetero of homo/lesbienne aromantisch zijn: wel sex, geen emotionele connectie.

Autoseksueel

Deze seksuele voorkeur heeft niks met een liefde voor auto’s te maken. Een autoseksueel is kort gezegd iemand die liever masturbeert dan sex met een persoon heeft. Het lichaam van een ander kan hem of haar niet opwinden, maar het aanraking van het eigen lichaam wel. Soms is de voorkeur naar solosex zo sterk dat er helemaal geen sprake is van gevrij met een ander.

Als je hier meer over wil lezen, op VIVA staat een interessant interview met Pascale die autoseksueel is.

Panseksueel

Het wordt ook wel omniseksueel genoemd. Als een panseksueel zich tot iemand aangetrokken voelt, gaat het om de ‘persoon’. Het kan zowel een vrouw, man of iets daartussen in zijn, maar het gender is niet bepalend voor de voorkeur.

seksualiteiten panseksueel (1)

Panromantisch

Dit houdt in dat je wel romantische gevoelens kan krijgen voor alle genderidentiteiten en seksen, maar geen seksuele aantrekkingskracht voelt.

Polyseksualiteit

Niet te verwarren met polyamorie… Polyseksuelen voelen zich romantisch en/of seksueel aangetrokken tot personen met meerdere biologische geslachten (interseksueel) en meerdere genderidentiteiten (transgender).

Polyamorie

Officieel gezien is dit geen seksualiteit, maar meer een romantische en seksuele voorkeur. Het is een vrij nieuwe benaming voor iets wat al eeuwen door mensen wordt uitgevoerd. Polyamoreuzen kunnen gemakkelijk en zonder schuldgevoelens verliefd worden op twee of meer mensen. Vaak hebben we ook meerdere relaties met toestemming van hun partners. Verwar polyamorie niet met vreemdgaan of als misbruik om meerdere bedpartners tegelijk te hebben. De sex is niet het belangrijkste onderdeel.

Meer weten over polyamoreus zijn en polyamoreus leven? Lees het hier.

Demiseksualiteit

Het woord zegt het al: demi betekent ‘half’. Demiseksuelen zitten tussen seksueel en aseksueel in. Een sterke emotionele band is een voorwaarde voor seksuele gevoelens. Iemand die demiseksueel is, heeft dus een minder sterke seksuele aantrekkingkracht. Het wordt ook wel eens grijs-aseksueel genoemd.

Zó! Dat waren de meeste seksualiteiten en geaardheden. Kende jij ze allemaal al? Of hebben we nog een interessante over het hoofd gezien? Met welke van de bovengenoemde seksualiteiten kan jij je identificeren of ben je juist nog zoekende? Laat gerust je reactie achter onder het artikel.

De volgende zijn geen seksualiteiten, maar genderidentiteiten. Voor het volledige plaatje voegen we ze toch toe.

Interseksueel

Je bent man én vrouw. Het wordt ook wel hermafrodiet genoemd. Je wordt geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Soms adviseren artsen welk sekse het kind moet krijgen. In minder extreme gevallen kan een kind later zelf kiezen om meisje of jongen te worden. Of de interseksueel overwegend meer vrouwelijke of mannelijke kenmerken heeft, is niet bepalend voor de uiteindelijke seksuele voorkeur.

Transseksueel

Wat veel mensen niet weten is dat er een degelijk verschil zit tussen transgender en transseksueel. Een transgender (non-binair) voelt zich zowel man als vrouw of is man en kleedt en gedraagt zich soms een dag of maanden als vrouw of vice versa. Een transseksueel daarentegen voelt zich echt opgesloten in het verkeerde lichaam. Een man die vrouw wil worden of een vrouw die man wil worden. Daar horen natuurlijk hormoonbehandelingen en meestal een of meerdere geslachtsoperaties bij. Als iemand zijn geslachtstransformatie heeft doorlopen, dan noemt ze geen transseksueel meer maar een ex-transseksueel of gendereufoor.

Mensen vergissen zich ook wel eens door een transgender een travestiet te noemen. Een travestiet is een man of vrouw die zich voor een avondje uitdost om er uit te zien als het andere gender. Terwijl ze de volgende dag weer als zichzelf op de werkvloer komen.

seksualiteiten trans

Cisgender

Dit is het tegenovergestelde van transseksualiteit. Als ‘cis’ bent, voel je je goed bij het geslacht waarmee je bent geboren. Bijvoorbeeld: je bent geboren met vrouwelijke geslachtskenmerken en je identificeert jezelf als vrouw.

Lees meer over seksualiteiten:

Waarom vrouwen vaker bisexueel zijn dan mannen

10 hete standjes voor lesbiennes

Lesbiennes onthullen

Bron: Ikvrouwvanjou, Allwomenstalk, Sense / Beeld: Pinterest, Tumblr

4 reacties

MJ 21 december 2018 - 00:07

Dit artikel is niet meer correct. Biseksueel is dat je valt op iemand apart van geslacht, maar toch wel focust op het uiterlijk. panseksueel is dat het uiterlijk je echt niks boeit en dat het bij jou om de persoonlijkheid gaat. Je hebt daarbij met alle seksualiteiten dat je als voorbeeld panromantisch kan zijn en homoseksueel. dus romantisch gezien maakt geslacht je niks uit, maar als het op het seksuele aankomt val je echt alleen op je eigen geslacht. Bovendien kan je aro ace zijn. ookwel, aromantisch+ aseksueel. is het waard om expliciet te zeggen. dan heb je ook nog queer, een label om niet gelabeld te zijn. (ookwel de regenboog vlag vind ik.) en nog vele gender identiteiten zoals non-binary waarin je jezelf niet als vrouw of man identificeert. ik bedoel.. nederland heeft het al officieel geaccepteerd.

Beantwoord
Lotte 21 december 2018 - 16:15

Hi MJ,

Wat is nu precies verkeerd aan onze omschrijving dan?

Beantwoord
Lena 8 januari 2021 - 00:51

Ik wil gewoon even zeggen dat biseksualiteit deze dagen ook word gebruikt om te zeggen 2 of MEER genders en niet alleen man en vrouw. Voor veel mensen kan dit betekenen alleen mannen en vrouwen maar ikzelf identificeer mezelf ook als bi en ik val op man, vrouw, genderfluid, gender non-conforming en non-binairy mensen. dus niet alleen man en vrouw. 2 of MEER!! Dit is ook nog anders van panseksueel want dat betekent alle genders dacht ik maar dat ben ik niet zeker. Ben wel blij dat je genoeg research hebt gedaan bij de rest maar zorg volgende keer voor volledig juiste info of updates als betekenissen veranderen want ik zou niet willen dat mensen verkeerde dingen leren. Neem dit ook niet persoonlijk want er zijn nog heel veel mensen die er fouten bij maken! Ben al blij dat er mensen zijn die proberen leren. <3

Beantwoord
Lotte 8 januari 2021 - 11:27

Hi Lena,
Thanks voor je opheldering! Het is aangepast.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy