Het LHBTIQAPC ABC

door Redactie

We proberen met zijn allen steeds meer inclusief te zijn, maar toegegeven het is soms een uitdaging om bij te blijven met alle verschillende termen. Daarom hebben we hier voor jullie even het LGBTQ+ ABC onder elkaar gezet. Zodat je altijd even kan spieken!

A

Aromantisch = Een oriëntatie die gekenmerkt wordt door een gebrek aan verlangen of interesse in het creëren en koesteren van romantische relaties. Iemand die aromantisch is hoeft niet per se aseksueel te zijn.

Aseksueel = Mensen die zich niet seksueel aangetrokken voelen tot anderen.

Autoseksueel = Een seksuele voorkeur voor het eigen lichaam boven dat van een sekspartner

Androseksueel = Androseksueel kan twee verschillende dingen betekenen;

1. Iemand die seksuele gevoelens of neigingen naar het mannelijke geslacht heeft. Het is een term afgeleid van het Griekse woord 'andros,’ wat de mens betekent.

2. Iemand die seksuele aantrekking voelt jegens mensen die zichzelf definiëren als een variatie op sekse-neutraal of niet-sekse. Deze seksuele geaardheid lijkt op biseksualiteit.

Androgyn = Iemand die androgyn is, heeft zowel mannelijke als vrouwelijke fysieke kenmerken. Het is vaak moeilijk om hun geslacht als mannelijk of vrouwelijk te onderscheiden.

B

Biseksueel = Een vorm van seksuele geaardheid waarin een persoon in staat is om romantische en seksuele aantrekking te hebben ten opzichte van andere geslachten bij mannen en vrouwen.

Biromantisch = Een biromantisch persoon is iemand die geniet van het gezelschapsgedrag dat doorgaans wordt geassocieerd met een relatie en verliefd zijn, maar niet geniet van de daaropvolgende seksuele ervaringen en toewijding die verband houden met het hebben van een relatie.

Bipoly = Een onlangs ontwikkelde informele term om iemand te beschrijven die zowel biseksueel als polyamorous is.

C

Cisgender = Mensen bij wie het geboortegeslacht overeenkomt met de ervaren genderidentiteit.

D

Demiseksueel = Demiseksualiteit is een seksuele geaardheid die wordt gedefinieerd door een gebrek aan seksuele aantrekking tot andere mensen, tenzij er een bestaande emotionele en romantische band is. Het voorkomen van seksueel verlangen is afhankelijk van de nabijheid van de relatie, in tegenstelling tot een aanvankelijke aantrekkingskracht.

Demiromantisch = Demiromantisch is een vorm van seksuele geaardheid die gekenmerkt wordt door een vertraagde romantische aantrekking. Wanneer iemand demiromantisch is, ervaren ze geen typische romantische aantrekking tot een andere persoon totdat een emotionele verbinding vooraf is ontwikkeld.

F

Flexiseksueel = Fexibel in seksuele voorkeur; met een wisselende seksuele geaardheid; afwisselend heteroseksueel, biseksueel of homoseksueel

FTM = Female to male, een transseksuele overgang waarbij iemand die als een vrouw is geboren, een man is geworden.

G

Genderidentiteit = Iemands persoonlijke beleving van zijn of haar gender.

Genderneutraal = Genderneutraal betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen, en dat bepaalde sociale-, gedrags-, en identiteitsaspecten niet worden toegekend aan het man- of vrouw-zijn.

Genderfluïde = Voor iemand die genderfluïde is kan het nogal eens verschillen welke gender ze zich voelen. Ze kunnen zich de ene dag bijvoorbeeld heel mannelijk voelen, en de volgende dag ontzettend vrouwelijk.

Genderqueer = Een genderqueer is iemand die met de politieke en activistische kant van het uiten van je genderidentiteit bezig is. Een genderqueer kan zich identificeren als beide genders, geen genders, of een combinatie. Ze kunnen zich niet plaatsen in de traditionele genderindeling van man of vrouw.

Gyneseksueel = Gyneseksueel zijn is een seksuele aantrekkingskracht hebben tot borsten, vagina's en vrouwelijkheid. Maar de persoon die deze kenmerken heeft, hoeft niet per se een vrouw te zijn.

H

Heteroflexibel = Heteroflexibel wordt gedefinieerd als een seksuele geaardheid die wordt gekenmerkt door situationeel seksueel gedrag waarbij een persoon hoofdzakelijk heteroseksueel zal zijn, maar in bepaalde situaties leden van hetzelfde geslacht aantrekkelijk zal vinden en zelfs homoseksueel gedrag kan vertonen.

Heteroseksueel = De meest voorkomende seksuele geaardheid ter wereld. Heteroseksualiteit beschrijft iemand die zich aangetrokken voelt tot het andere geslacht.

Heteroromantisch = Heteroromantisch verwijst naar een persoon die zich op een romantische manier aangetrokken voelt tot het andere geslacht. Ze zijn echter niet geïnteresseerd in de seksuele ervaringen die meestal samengaan met het romantisch betrokken zijn bij iemand anders.

Homoflexibel = Homoflexibel is iemand die zich in de eerste plaats aangetrokken voelt tot leden van hetzelfde geslacht, maar kan genieten van romantische ontmoetingen en wordt soms aangetrokken door leden van het andere geslacht.

Homoseksueel = Een man die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot mannen.

Homoromantisch = Een romantische oriëntatie waarbij het individu een romantische aantrekkingskracht uitoefent op leden van hetzelfde geslacht of hetzelfde geslacht, maar die niet noodzakelijk seksuele aantrekking hebben tegenover hun romantische partners.

I

Intersekse-conditie = Een parapluterm voor aangeboren condities waarbij het geslacht verschilt van wat medici als norm beschouwen voor mannen- en vrouwenlichamen. Er zijn veel verschillende intersekse-condities.

L

Lesbisch = Een vrouw die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot vrouwen.

LHBTIQAPC = Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Intersekse-conditie, Queer, Aseksueel, Panseksueel en Cisgender.

M

MTF = Male to female, een transseksuele overgang waarbij iemand die als een man is geboren een vrouw is geworden.

Monogaam = Dit woord dat wordt gebruikt om de staat van het hebben van een romantische of seksuele partner tegelijk te beschrijven.

N

Non-binair = Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit.

Niet-monogaam = Een relatie die gedrag, affectie en seksuele expressie mogelijk maakt met partners buiten de relatie. De meest voorkomende vormen van niet-monogamie zijn swingende, open relaties en polyamorie.

P

Panamorie = Een soort seksuele geaardheid die wordt gedefinieerd door een romantische of seksuele aantrekking met partners van verschillende geslachten, genderidentiteiten, seksuele geaardheid en relatieoriëntaties.

Panseksueel = Mensen die zich aangetrokken voelen tot alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Ze vallen dus niet op geslacht, maar op het karakter of de persoonlijkheid van de ander.

Panromantisch = Iemand die een romantische aantrekking tot alle geslachten ervaart, maar niet noodzakelijk seksuele aantrekking voelt.

Polyamorie = Beschrijft de praktijk van het hebben van meer dan één toegewijde, liefhebbende, seksuele relatie op hetzelfde moment. Alle partners die bij de relatie betrokken zijn, zijn op de hoogte en geven toestemming aan elke andere partner.

Polyerocist = De term die wordt gegeven aan een persoon die seks heeft met meerdere partners. Deze persoon kan in elke configuratie van polyamoreuze relatie zijn.

Polygamie = Polygamie beschrijft de gewoonte om met meer dan één echtgenoot te trouwen. In poly-amuse termen kan polygaam zijn gedefinieerd als getrouwd te zijn met meer dan één persoon OF om veel seksuele partners binnen een kort interval van elkaar te hebben.

Polyseksueel = Een informele term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die relaties hebben die seksueel niet-monogaam zijn en die niet emotioneel intiem zijn. Polysexuelen hebben vaak meerdere relaties met mensen van elke geslacht en seksuele geaardheid.

Polyromantisch = Een nieuwe term die wordt gebruikt om een ​​aantrekking tot verschillende geslachten te beschrijven, maar niet noodzakelijk allemaal. Polyromantisch is een term die meestal wordt gebruikt door open minded mensen die het idee negeren dat er slechts twee geslachten of geslachten zijn.

Q

Queer = Mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen. Iemand die queer is wil zich dus liever niet identificeren als lesbisch, hetero, biseksueel of panseksueel.

S

Sapioromantisch = Beschrijft een romantische voorkeur waarbij een persoon een grotere mate van romantische aantrekking tot intelligentie ervaart in tegenstelling tot enige andere eigenschap.

Sapioseksueel = Beschrijft een seksuele voorkeur waarbij een persoon een grotere mate van aantrekking tot intelligentie ervaart in tegenstelling tot enige andere eigenschap.

Skolioseksueel = Skolioseksueel gedrag wordt gedefinieerd door een seksuele aantrekking tot mensen die zich niet identificeren met het traditionele gender-binaire getal. De term verwijst niet expliciet naar een aantrekking tot geslachtsdelen, maar is een overkoepelende term om aantrekking te beschrijven tegen mensen die niet cisgender zijn.

Socioseksueel = Een soort seksuele geaardheid die wordt gekenmerkt door de drang om deel te nemen aan seksuele activiteit buiten een toegewijde en gevestigde relatie.

T

Transgender = parapluterm voor mensen die zich niet identificeren met het bij geboorte toegekende geslacht.

Transseksueel = Een transseksueel voelt zich opgesloten in het verkeerde lichaam. De man wil vrouw zijn, de vrouw wil man zijn.

Travestie = Onder travestie verstaat men meestal een man die zich af en toe als vrouw kleedt, voordoet en gedraagt.

Kende jij ze allemaal al? Of zijn we er één helemaal vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Meer lezen:

Alles over SOA testen

10 dingen die je nog niet wist over zoenen

Sexy verhaal: Een wilde zomeravond (+podcast)

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy