Alles over SOA testen

door Redactie

Misschien niet heel sexy, wel heel nuttig en belangrijk voor iedereen die van sex houdt en seksueel actief is. Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over SOA testen.

Wanneer moet je je laten testen op een SOA?

 • Als je onveilige sex hebt gehad;
 • Als het condoom is gescheurd of afgegleden tijdens de sex;
 • Als je (ex)partner je waarschuwt dat hij/zij een SOA heeft. Je kunt ook gewaarschuwd worden door de GGD;
 • Als je als man sex hebt met andere mannen;
 • Als je met wisselende personen sex hebt;
 • Als je klachten hebt zoals wratjes, blaasjes, pijn bij het plassen of meer of andere afscheiding;
 • Als je een vaste relatie hebt en jullie sex willen hebben zonder condoom;
 • Als je zwanger bent en een eventuele SOA niet wilt overdragen op je kind.

Waarom moet je je laten testen op een SOA?

Als jij een SOA hebt, kun je deze overdragen op een ander. Ook kan een onbehandelde SOA vervelende gevolgen hebben, terwijl de meeste SOA’s goed behandeld kunnen worden. Daarnaast is de kans op andere SOA’s en HIV groter wanneer je al een SOA hebt.

Hoe vraag je een SOA-test aan?

Een SOA-test kan bij de GGD, de huisarts of met een zelftest.

Hoe vaak moet je testen?

Sommige mensen lopen meer risico op een SOA. Deze mensen kunnen het beste regelmatig een SOA-test doen. Dit geldt ook voor jou als je:

 • Regelmatig met verschillende mensen seks hebt. Dit is in de afgelopen 6 maanden 3 keer of vaker voorgekomen. Of als je 2 of meerder partners tegelijk hebt.
 • Man bent en seks hebt met mannen. Laat je twee keer per jaar testen
 • Geld verdient met seks. Laat je twee keer per jaar testen.

Hoe werkt een SOA-test?

De arts of verpleegkundige gaat eerst met je in gesprek. Vervolgens doet hij of zij een lichamelijk onderzoek. Hierna bepaalt de arts of verpleegkundige of een of meer SOA-testen nodig zijn. Er zijn verschillende soorten testen; een uitstrijkje, een urinetest of een bloedonderzoek. Welke test je krijgt, verschilt per SOA.

Hoeveel kost een SOA-test?

Als je veel risico loopt op een SOA, is een test gratis en anoniem bij de GGD. Als je je bij de huisarts laat testen kunnen hier wel kosten aan verbonden zijn. Een SOA-test gaat meestal af van je eigen risico. De kosten voor een SOA-test hangen af van op welke SOA’s je moet testen. En of je op één of meer SOA’s moet testen. De kosten van bijvoorbeeld een chlamydia-test zijn ongeveer 40 euro. Zijn er meer testen nodig? Dan kunnen de kosten oplopen tot meer dan 200 euro. De prijzen van zelftesten variëren, maar een chlamydia-test voor thuis kost ongeveer 35 euro.

Wanneer krijg je de uitslag van een SOA-test?

De arts of verpleegkundige stuurt de SOA-test naar het laboratorium. Binnen 1 week is de uitslag bekend. Je belt zelf naar je huisarts voor de uitslag. De GGD stuurt vaak een sms of je kunt de uitslag online opzoeken. Is er een SOA gevonden? Dan bespreekt je huisarts de uitslag met je. De uitslag kan negatief of positief zijn. Negatief betekent dat je geen SOA hebt. Positief betekent dat je wel een SOA hebt.

Wat kun je doen als je een SOA hebt?

Als je een SOA hebt, krijg je meestal een behandeling. Dit kan een crème, pillen of antibioticakuur zijn. Bij sommige SOA’s is er alleen sprake van een vermindering van de klachten en geen echte behandeling.

Meer over SOA’s:

Vanaf wanneer kan ik het beste een soa test doen? – Vrijvraag #49

5 dingen die je kans op een soa vergroten

De andere vrouw #5: Ellende en een soa

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy