5 dingen die je kans op een SOA vergroten

door Lotte

Een SOA… een gruwelijke souvenir van sex die niemand wil hebben. Toch, it happens. Ook als je braaf wel een rubbertje gebruikt kan je een SOA als herpes oplopen. Daarbij zijn er nog meer factoren die de kans op een seksueel overdraagbare aandoening vergroten. Geloof ons, dat wil je weten. Check ze snel!

1. Schaamhaar verwijderen

In de seventies was een dosje haar op je edele delen nog doodnormaal. Door het kale voorbeeld van porno is de laatste jaren juist: hoe kaler, hoe beter. Alhoewel: wij vinden dat je dat lekker zelf moet weten. Schaamhaar heeft overigens wel een functie, tot in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Hoewel veel mensen vinden dat het haar onhygiënisch is, zorgt het haar er juist voor dat bacteriën enigszins worden ‘vastgehouden’ en de vagina niet binnendringen. Daarbij kan het scheren, trimmer of waxen voor kleine beschadigingen op je huid zorgen. Door de mini-wondjes die er ontstaan kan je sneller besmet worden met een SOA. Dus als je je onthaart, doe het niet direct voordat je tussen de lakens duikt.

2. Eerder een SOA gehad

Als je eenmaal een SOA’tje hebt opgelopen, heb je voor altijd een verhoogd risico op een tweede (of derde…) ronde. Volgens de CDC, een Amerikaans centrum voor gezondheid, komt het doordat een SOA kwetsbare beschadigingen in de huid kan veroorzaken. Wees dus extra voorzichtig als je eerder een SOA hebt gehad.

3. Nu een SOA

Op het moment dat je al een SOA hebt, heb je een verhoogde kans om er nog meer op te lopen. Dat zit zo… De zweertjes, open wondjes of blaasjes die een seksueel overdraagbare aandoening kan veroorzaken maken je slijmvlies kwetsbaarder voor andere SOA’s of HIV. Even geen avontuurtjes tot je antibioticakuur achter de rug is dus.

4. Vaginale douches

We blijven het herhalen: vaginale douches en wasemulsies zijn hartstikke onnodig. Vertrouw op de gynaecoloog en niet op de marketing van een commercieel bedrijf. Het gebruiken van deze intieme producten kan de natuurlijke balans van je vagina verstoren (ook al beweren ze deze juist te stimuleren), doordat ze zowel goede als slechte bacteriën. Een van de gevolgen is dat je eerder kans loopt op een SOA. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die regelmatig een vaginale douche gebruiken 84 procent meer kans hebben om een SOA op te lopen.

5. Sexen met droge vagina

We schreven het al groot in ons boek ‘Kom je ook?’: je hebt maximale seksuele opwinding nodig in je hoofd en lichaam om (penetratie)sex te hebben en/of klaar te komen. Die ultieme opwinding is namelijk nodig om je vagina te bevochtigen en penetratie letterlijk soepel te laten verlopen. Sexen als je een droge vagina hebt, kan pijnlijk zijn. Daarbij kunnen er zelfs kleine scheurtjes en wondjes ontstaan. Een beetje glijmiddel (Pjur is geweldig!) kan ook helpen, maar je moet dit niet als een vervanging zien.

Dus lieve meisjes en jongens: altijd een jasje om/beflapje neerleggen. Safety first!

Meer over safe sex:

Waarom mannen ‘hem’ niet omhoog krijgen met condoom

De beste reacties als hij geen condoom wil gebruiken

Fabels over HIV

Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy