Ik scheur altijd uit bij de sex, hoe voorkom ik dat? – VrijVraag #47

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ik scheur altijd uit bij de sex, heb je tips om dit te voorkomen?”


Anne Fleur (25)

Uitscheuren

Nog te veel vrouwen ervaren onnodig een gevoel van uitscheuren tijdens penis-in-vagina sex. Meestal scheurt de onderkant van de vaginale opening uit, daar waar de vaginale opening zich weer sluit. Op zes uur van de klok. Deze plek wordt de fourchette genoemd. Een aantal van deze vrouwen heeft na de sex, zeker wanneer zij doorgaan en het (pijn) signaal negeren, ook daadwerkelijk een klein scheurtje met wat druppels bloedverlies. Het gevolg is dat dit plekje vaak nog enige tijd pijnlijk voelt en bij een te snelle nieuwe sexpartij kans op opnieuw ‘scheuren’ of irritatie. Om te herstellen heeft het gebied na het uitscheuren rust nodig – en vooral geen nieuw onderonsje met een penis of sexspeeltje. “Te nauwe opening”, “te wilde sex”, “te grote penis” worden vaak als verklaringen bedacht. Dat klopt niet (helemaal). Het is cliché om te zeggen, maar in principe is de vagina ook een onderdeel van het geboortekanaal en het kan zo zijn dat er eens in je leven door die opening een kind ter wereld komt. Zelfs zonder scheurtjes (maar niet altijd). Het is natuurlijk een gekke vergelijking gezien de vorm van het hoofd van een baby anders is, het de andere richting op beweegt en je daarbij natuurlijk op dat moment wordt geholpen door je eigen lichaam. Het gevoel van uitscheuren of een scheurtje op deze plek is overigens zoals vele denken niet de oorzaak van pijn bij sex. Dit scheurtje is eerder een symptoom van pijnlijke of in ieder geval niet opgewonden of geen ontspannen sex. Op een huidaandoening na, is de belangrijkste verklaring voor ‘het uitscheuren’ bij sex onvoldoende opwinding en/of te weinig ontspanning.

De fourchette

Je kunt het plooitje van de fourchette misschien het beste vergelijken met het plooitje tussen je duim en wijsvinger. Als je je beide vingers ontspannen houdt, voel je dat het plooitje ook soepel meebeweegt en zacht aanvoelt. Beweeg je je duim en wijsvinger van elkaar af en vorm je een scherpe L met deze vingers, dan zie je dat het plooitje zich strak trekt. Het wordt gespannen, buigt niet meer mee, het wordt stug en stevig en je kunt je goed voorstellen dat wanneer je nog verder rekt of wanneer er iets flink overheen snijdt hier sneller scheurtjes in ontstaan dan in de ontspannen staat. De spieren die onder de fourchette zitten, die zowel gespannen als ontspannen kunnen zijn, zijn de bekkenbodemspieren. Deze spieren zorgen er voor dat wij bij ontspanning onze sanitaire behoeftes kunnen doen, maar ze maken het ook mogelijk om pijnloze en plezierige, belonende sex te kunnen hebben. Bij ontspanning is de vagina-opening ook echt meer open en werkt de opening mee wanneer er iets naar binnen gaat. Soepele ontspannen spieren in het hele lichaam zijn ook het fijnst om mee te bewegen! Bij spanning van deze spieren wordt de vagina-opening strak aangespannen en soms dichtgeknepen. Kans op pijn of ‘uitscheuren’ is daarbij aannemelijk groter. Een gespannen lichaam wordt meestal door ons hoofd aangestuurd. Je bent daar te druk met andere zaken, te veel bezig met spanning, nerveus, niet op je gemak of te weinig bezig met je seksuele opwinding waardoor je lichaam zich in een gespannen houding manifesteert. Of het kan natuurlijk een lichamelijke reactie zijn. Door de juiste context, stimulus en communicatie kun je er voor zorgen dat je zowel geestelijk en ook lichamelijk opgewonden wordt. En die zijn voor iedereen in iedere situatie en met andere partner weer verschillend. Een leuke zoektocht die altijd blijft vernieuwen.

vulva fourchette

Bloed moet stromen

Naast een open ingang is het ook zo dat de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen makkelijker stroomt wanneer de bekkenbodemspieren niet gespannen zijn. En laat dat nou net nodig om lichamelijke opwinding te vergroten. Daardoor is het mogelijk dat de vagina vochtig wordt. En niet alleen een vochtige vagina is een teken van seksuele opwinding bij een vrouw. Veel mensen weten niet dat het ook belangrijk is dat de zwellichamen in de genitaliën door het bloed zijn opgezwollen (wat ook weer helpt om een orgasme te krijgen!). Het bloedt wordt als het ware door de geslachtsorganen gepompt. Vandaar dat sommige vrouwen wel eens een hartslag ervaren in hun clitoris wanneer zij opgewonden zijn. Wanneer dit zo is en je ook nog eens in je hoofd denkt ‘ja, ik wil’, dan ben je klaar voor penetratie. De vrouw bepaalt en leidt, niet de man. En zo zal de kans op uitscheuren zich verlagen naar minimaal. Dus ontspanning en opwinding zijn de twee meest belangrijke voorwaarden voor pijnloze en plezierige sex zonder uitscheuren!

[gravityform id=”6″ description=”true”]

Meer VrijVragen

Wanneer ‘moet’ je naar de seksuoloog?

Waarom word ik emotioneel tijdens of na de sex?

Wat kan ik doen tegen pijn aan het begin van de sex?

Beeld:

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy