Waarom voelt beffen de ene keer fijn en de andere keer niet? – VrijVraag #25

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“De ene keer voelt beffen heel fijn en de ander keer absoluut niet. Hoe komt dit?”

– Gabri (24)

 

De glans van de clitoris

Is het bij de ene partner fijner dan bij de ander? Dan is er een kans dat het aan je gevoelens voor je (sex)partner of zijn/haar techniek ligt. Bewegingen die niet fijn zijn, een ritme dat in- en uit de maat schiet en te veel of te weinig druk kunnen veel invloed hebben op hoe lekker het is. Ook de locatie waar de befkunsten worden uitgevoerd kan verschil maken. Vaak voelt directe clitorale stimulatie niet fijn. Alhoewel dit per vrouw, maar ook per soort stimulatie, kan verschillen. De tong direct op de clitoris kan zachter en plezieriger aanvoelen dan een hand. Veel mannen denken dat je de uitwendige clitoris helemaal strak moet trekken zodat de eikel van de vrouw (ja ja, wij hebben ook een eikel: de glans van de clitoris) duidelijk te voelen is. Deze glans wordt beschermd door een soort hoedje of voorhuid die ook wel de capuchon wordt genoemd.

Best practice

Ik heb een patiënte gesproken die niet kon klaarkomen. Haar partner legde uit hoe hij haar oraal bevredigde. Hij trok en duwde de glansclitoris iedere keer onder haar capuchon vandaan, omdat hij er anders niet bij kon. Waarbij de signalen van een kronkelend lichaam als lekker werden geïnterpreteerd en de vrouw uiteraard niets durfde te zeggen van zijn handelingen. Ik kon me hier een uiterst pijnlijke voorstelling bij maken. Mijn gezicht sprak boekdelen en mijn advies was dan ook: “Auw! Laat de clit vooral onder dat hoedje zitten!” De capuchon zit daar niet voor niets en is er ter bescherming van de (over)gevoelige glansclitoris. Vooral wanneer er naar een hoogtepunt wordt gewerkt of ná een hoogtepunt wil de glans zich terug trekken onder het hoedje ter bescherming, omdat deze dan zo gevoelig is. Je kunt de schaamlippen natuurlijk wel spreiden om er beter bij te kunnen. Dit kan helpend en fijn zijn. Door dit advies te hebben opgevolgd werd het beffen door deze mevrouw als een stuk prettiger ervaren. En… zij bereikte eindelijk een hoogtepunt!

Ontspanning en opwinding zijn key

Wanneer je verschillende (bed)partners hebt, kun je je bij de een meer ontspannender voelen dan bij de ander. Of zelfverzekerder om jezelf volledig te laten gaan. Misschien word je van de een meer opgewonden dan van de ander. Als je te gespannen bent of te weinig opwinding ervaart, kan dit effect hebben op in hoeverre je de seksuele ervaring plezierig vindt. Ontspanning en opwinding zijn de meest belangrijke ingrediënten van goede sex! Ook bij het beffen. Als je er krampachtig bij ligt zal het geen succes zijn. Wanneer iemand je kietelt en je je ontspant voelt dat veel minder kietelig. Als je je gaat aanspannen kan dit extreem heftig voelen. Als kind weet je dat nog niet, als volwassenen weten veel mensen ook niet (of kunnen het niet) dat dit net zo werkt bij sex. Eventueel kunnen ook de dagelijkse dingen ervoor zorgen dat je de ontspanning niet kunt vinden en daardoor kan de positie waarin je je bevindt net even wat minder lekker zijn dan de vorige keer.

Overige oorzaken

Sommige medicatie (of drugs) kunnen een rol spelen in overgevoeligheid, maar het gekke is dat ook weer tot heel veel opwinding kan leiden. Zelfs tot overgevoeligheid! De clitoris is dan zo opgezwollen en de ‘erectie’ is zo sterk dat dit niet prettig kan voelen en zelfs pijnlijk kan zijn! Een bekkenbodem die krampachtig gespannen is kan dit gevoel lang vasthouden, omdat deze zich weer moeilijk kan ontspannen. Soms kan het zijn dat het te droog is. Geef dat vooral aan en laat je partner dit met speeksel oplossen. Voor extra opwinding kan het ook helpen om tegelijk vaginaal bevredigd te worden. Gebruik bijvoorbeeld speeltjes of vingers om je G-spot, de achterkant van je clitoris, te stimuleren. Varieer, zoek en praat met je partner over de verschillende ervaringen, zodat je kan bepalen waardoor dit komt bij eenzelfde partner! Tenminste als het een probleem is. Soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn en kun je je focussen op een andere seksuele handeling!

Overgevoeligheid

Vrouwen zijn in principe multi-orgastisch. Dat wil zeggen dat het lichaam van de vrouw zo gebouwd is dat zij in staat is om meerdere orgasmes kort na elkaar te ervaren. Alleen is de clitoris soms zo gevoelig na een eerste keer dat dit, met name kort direct na een hoogtepunt, niet prettig voelt. De glans verdwijnt dan in het hoedje. Tot slot kunnen hormonale invloeden ook een rol spelen. Bij zwangerschappen hoor je vaak dat de genitaliën overgevoelig zijn. Ook je normale hormoonhuishouding kan zorgen voor verschillen in gevoeligheid of zin in sex.

 

Heb jij ook een brandende vraag aan Marjolein? Reageer (anoniem) onder dit artikel of mail deze dan naar redactie@lottelust.nl.  

Meer over beffen:

Zo wordt hij een koning in beffen

6 redenen waarom mannen van beffen houden

De beftiquette: regels tijdens oraal voor mannen

Beeld: Pinterest

2 reacties

Cesara 11 december 2018 - 23:04

Ik kan maar op twee manieren klaarkomen, namelijk ik bovenop en mijn benen dan gespreid en dan hard van boven naar beneden wrijven (dus niet stoten) of hetzelfde maar dan met hem bovenop mij. Verder op geen enkele andere manier (andere standjes, beffen, vingeren). Hoe kan dit? En is er een manier op dit uit te breiden?

Beantwoord
Lotte 19 december 2018 - 13:33

Hi Cesara,
Het is al heel wat dat je tijdens seks (penetratie) kan klaarkomen!
We brengen 5 februari een boek uit over het vrouwelijk orgasme waar heel veel tips in staan. Zoek alvast even op de website naar ‘klaarkomen’ en ‘orgasme’.

https://www.bol.com/nl/p/kom-je-ook/9200000102317432/?suggestionType=typedsearch&bltgh=iT5dGhvFXKzQKx6AtnpOOQ.1.2.ProductImage

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy