Onderzoek wijst uit: Pijn is fijn!

door Sofie

Lekker toch, af en toe een klap in bed. Maar dan moet je hem wel zien aankomen. En eigenlijk moet je vrezen voor het ergste. Want als die tik op je bil net even wat minder intens is dan dat je verwachtte, dan ervaren de hersenen dit als genot in plaats van pijn. Het onderzoek van psychologe Siri Leknes van de Universiteit van Olso bewijst dus maar weer: pijn is fijn!

Denk niet meteen dat er honderden mensen voor dit onderzoek zijn gespankt op allerlei verschillende manieren. Leknes testte de algemene pijnbeleving bij zestien deelnemers op een zeer verantwoorde manier. Dus niet met zweepslagen, brandmerken of andere gemene lijfstraffen. De ‘slachtoffers’ werden met hun arm bevestigd aan een apparaat dat verschillende mate van warmte toediende op het lichaam. De hersenactiviteit werd ondertussen gemeten met een MRI-scan.

Pijn is fijn?

De eerste pijntest was vergelijkbaar met het vastpakken van een heet kopje koffie. Dit gevoel werd algemeen ervaren als pijnlijk. Tijdens de tweede test, waar de pijn naar steeds heftigere hoogte werd opgevoerd, zagen de deelnemers op een scherm wat voor pijn ze konden verwachten voor de sessies die daarop volgde. Uit de scans bleek dat deze pijn opvallend als prettig werd ervaren. De gebieden in de hersenen die pijn en plezier beoordelen, hebben een soortgelijke werking. De opluchting die je voelt als de pijn meevalt blijkt dan sterk genoeg te zijn om de negatieve ervaring om te zetten in een rustgevend en zelfs plezierig gevoel.

Haal Fifty Shades of Grey maar weer uit de kast, laat het kaarsvet maar druipen en lik de hete pepers af. Het brein is hartstikke blij met jou, want pijn is fijn!
Bron: CBS News

Meer onderzoeken:

– Vrouwen zijn nooit hetero

– De perfecte borsten volgens mannen

– Betere sex met een booty call?

 

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+? Bedankt!

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy