Botox tegen vaginisme

door Julia

We staan er eigenlijk niet genoeg bij stil, het bestaan van vaginisme, en dat terwijl ruim 15000 Nederlandse vrouwen deze aandoening hebben. Waarschijnlijk nog meer, omdat de meerderheid van de vrouwen die vaginisme heeft dit niet durft te delen. Tijd om hier verandering in te brengen.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord of ken je niemand die vaginisme heeft, of misschien is er wel iemand in je omgeving die deze aandoening heeft, maar daar niet over praat. Veel vrouwen schamen zich namelijk voor het feit dat ze dit hebben en zullen hier dus niet zo snel over praten. Wij van LotteLust zijn er om alle taboes rondom sexualiteit te doorbreken en vaginisme is daar een van.

 

Wat is het?

Andrea Bijen, oprichtster van levenmetvaginisme.nl: “Bij vrouwen met vaginisme is de spierspanning in vagina dusdanig hoog dat er niets naar binnen kan. Geen penis, geen vinger of tampon. Ook al zouden de vrouwen wel penetratie willen, de vagina laat niks toe. Het is niet hetzelfde als pijn bij de sex, maar kan wel één van de aanleidingen zijn. Wat de oorzaak is, ligt er ook aan of je het hebt over primair of secundair vaginisme. Een vrouw met primair vaginisme heeft nog nooit penetratie kunnen hebben. Secundair vaginisme houdt  in dat het later in haar leven is ontstaan. Dat kan zonder specifieke aanleiding zijn of door nare ervaring. Bijvoorbeeld een vriendje, dat te ver is gegaan waardoor ze verkrampt bij aanraking van de vagina. Het kan ook komen door jaren intensief ballet bijvoorbeeld, waardoor de spieren zeer gespannen zijn. De oorzaak kan ook liggen bij wat je meegekregen hebt van huis uit: dat sex niet mag of vies is bijvoorbeeld.”

 

Botox als nieuwe behandeling

Volgens Andrea zijn er veel uiteenlopende behandeltrajecten: Vrouwen die vaginisme hebben kunnen behandeld worden door een sexuoloog, bekkenbodemspecialist en/of door een psycholoog.” Sinds kort is daar een nieuwe behandeling bij gekomen; de Botox-injectie. Botox staat erom bekend dat het je spieren ontspant, vandaar dat veel mensen dit gebruiken voor de rimpels in hun gezicht, het werkt namelijk heel goed tegen spastische spieren. In onderstaande video is het verhaal te zien van een 25-jarige vrouw, die Botox laat inspuiten als behandeling tegen vaginisme.

 

Wat vind jij van deze nieuwe behandeling? Laat het me weten in de comments.

 

Bron: Buzzfeedyellow
Beeld: Pinterest

 

Lees hier ons interview met Andrea Bijen oprichtster van levenmetvaginisme.nl

5 reacties

Aida 18 januari 2017 - 21:15

Hoe zit het dan als je vaginisme hebt en na je gaat bevallen, is het dan niet na de zwangerschap dat de spieren wat meer ontspannen zijn?

Beantwoord
Aida 18 januari 2017 - 21:16

Nadat*

Beantwoord
Ellen 19 januari 2017 - 22:57

een zwangerschap zal niet op ‘natuurlijke’ manier kunnen bij vaginisme. Ik ben zelf 20 jaar vaginistisch geweest en kon absoluut geen gemeenschap hebben en ook een bezoek aan de gynaecoloog was een nachtmerrie. Dus een zwangerschap zal ongetwijfeld je spieren ontspannen, maar helaas is het voor dit probleem vaak geen oplossing. Overigens kun je met vaginisme wel het zaad inspuiten met een spuit en zo zwanger worden. Maar goed, voor mij was het idee van een spuit inbrengen (een wattenstaafje bij de gynaecoloog ging al niet) een horroridee en ook een bevalling leek me doodeng. Ik vind het fantastisch als botox kan werken voor vrouwen met vaginisme. het is een heel erg probleem dat je erg eenzaam maakt.

Beantwoord
Lotte 20 januari 2017 - 15:05

Hi Ellen, dankjewel voor jouw openhartige reactie. Zou jij je ervaring met vaginisme willen delen in een artikel? Als je interesse hebt, kun je mailen naar redactie@lottelust.nl. Groetjes!

Beantwoord
Manon 7 mei 2017 - 17:23

Is er nog meer informatie gekomen over de botox? Ik kan nergens recenties vinden.. zou het zelf graag willen omdat ik vanaf de eerste keer tot nu nooit zonder pijn het heb kunnen doen.. word inmiddels 28..

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy