Hoe komt het dat ik onder invloed van drugs minder nat word? – VrijVraag #73

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel vertelt Marjolein alles over vaginaal vocht en afscheiding.

Hoe komt het dat ik onder invloed van drugs (XTC) minder nat word? Ik voel me wel opgewonden, maar word niet of nauwelijks vochtig. – Anne (24)

Sex, drugs en een droge poes

Wat de invloeden en gevolgen zijn van drugs tijdens sex hangt vooral af van welke drugs je neemt en de hoeveelheid hiervan. Ook kan de frequentie van gebruik, reden van gebruik en het geslacht van de persoon een rol spelen in de werkende effecten. En dit verschilt uiteraard van persoon tot persoon.

De meeste middelen verdoven waardoor de communicatie tussen onze hersenen en de geslachtsdelen minder effectief wordt. Er is een verminderd bewustzijn. Net zoals je reactievermogen in het verkeer minder wordt na het gebruiken van drugs of alcohol, kan dat ook van onderen gebeuren. Het is over het algemeen bekend dat mannen weleens geen of een minder sterke erectie ervaren onder invloed van drugs (of drank). Voor vrouwen en de vrouwelijke erectie (ja, dat bestaat!) is dat net zo. Bij lichamelijke opwinding wordt de clitoris stijf en stimuleert de bevochtiging van de vaginawanden en -opening. Als je dat punt niet (kan) bereiken, zou je in feite niet moeten penetreren. Doe je dat wel, dan is pijnlijke sex en eventuele wondjes het gevolg. Immers kan een man het ook niet met een slappe. Vaak wordt gedacht dat het bij een vrouw 'wel kan'.

Remmend of versterkend effect

Een remmend effect op de beleving van seksualiteit bij gebruik van drugs of alcohol komt bij velen voor, toch hebben middelen niet altijd een negatief effect op de beleving van sex. Het kan ook juist een versterkend effect geven. Echter is het wel zo dat drugs en alcohol de oorzaak kunnen zijn van juist seksuele problematiek. Een keer falen van de erectie onder invloed, veroorzaakt vaak zorgen voor de volgende keer. Ook neemt het risico op soa’s, ongewenste seksuele ervaringen en zwangerschappen toe. Gebruiken met mate (of liever niet) dus.

Meer opgewonden door drugs?

Vaak is het zo dat een lage dosis nog stimulerend werkt (alcohol, cannabis), maar een hoge dosis remt met name de seksuele functie. Een hoge dosis van middelen kan zorgen voor verlies van controle over gedrag, denken en emoties. Je herkent vast dat je meer ontspannen en socialer wordt 'met behulp van een borreltje op pilletje'. Daarnaast kan ook de seksuele rem verdwijnen. Je lijkt ook meer zin te krijgen en geiler te worden. Dat komt vooral omdat al je gemakkelijk ontspant. Je denken (bewustzijn) wordt minder en je focust je vooral op de signalen die je het meest in het oog springen. Sexsignalen dus. Of ze nu al in je hoofd waren of ontstaan doordat een ander in de buurt is die je prikkelt. Het is ook de reden dat je ex appen een goed idee lijkt op dat moment.

Relatie tussen sex en opwinding onderzocht

Terug naar je vraag… Door het vervagen van grenzen wordt er dus sneller overgaan naar sex. Alleen worden 'prestaties' inderdaad dus vaak minder. Je lichaam wil niet altijd meewerken. Incidenteel alcohol vertraagt het orgasme en ejaculatie (oké, dat kan soms goed uitkomen). Het verhoogt het testosteronniveau voor zin in het begin. Onderzoeken hierover zijn een beetje tegenstrijdig. Zo werd in een onderzoek gevonden dat vrouwen met 0,8 promille alcohol meer zin in sex voelden, meer plezier hadden en meer opwinding voelden in hun hoofd, maar dat fysiologisch gezien er inderdaad minder nattigheid werd gemeten. Het chronisch gebruik van middelen hebben vaak meer negatiever effecten zoals geen zin meer, niet klaarkomen of geen erectie. Plus natuurlijk de sociale, economische en lichamelijke schade die het met zich meebrengt.

Verschillende middelen (hallucinerende drugs, poppers, cannabis, xtc, speed of coke) kunnen in bepaalde (lage) dosis euforische gevoelens geven, zintuigen versterken of zorgen voor meer openheid en in contact staan naar de (buiten)wereld. Orgasmes kunnen intenser voelen en opwinding is meer aanwezig. In bepaalde doseringen kan het orgasmegevoel in het hoofd toenemen zonder al te veel lichamelijke contacten en ook kunnen gevoelens van verliefdheid ontstaan die seksueel verlangen en bevrediging doen toenemen. Alleen the day after, in de werkelijkheid, is dat vaak verdwenen…

Meer VrijVragen:

Hoe zorg je ervoor dat anale sex niet pijn doet

Mijn vriendin kan zich niet concenteren tijdens de sex, hoe help ik haar?

Hoe kom ik aan mijn trekken als mijn partner minder zin heeft dan ik?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy