Hoe neem je de leiding in bed als je onzeker bent? – Vrijvraag terugblik #4

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Al 99 weken lang beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Dat betekent dat we bij de 100ste vrijvraag zijn aangekomen. Wat een mijlpaal! We hopen dat jullie veel plezier hebben aan het lezen van de vrijvragen en het jullie heeft geholpen in jullie eigen seksuele ontdekkingsreis. Om even stil te staan bij deze ongelooflijke vrijvraag reis, blikken we deze weken terug naar de vrijvragen waar het allemaal mee begon. Met dit keer de derde vrijvraag die gesteld werd, over initiatief nemen als je onzeker bent.

Mijn vriend wil dat ik vaker het initiatief neem om naar bed te gaan en de leiding neem tijdens de sex. Ik wil dat wel, maar ik ben best wel onzeker (ook over m’n lichaam) dus ik vind het makkelijker om passief te zijn. Hoe moet ik het aanpakken? – Camilla

Het komt van twee kanten

De leiding niet durven heeft inderdaad vaak te maken met eigen onzekerheid, maar dat is zeker niet het enige dat telt. Het gedrag en de aanwezigheid van de ander speelt hierin ook een rol. Wanneer de één dominanter is en snel de leiding neemt kan het lijken (en zelfs doen geloven) dat de ander dit niet durft of doet. Zeker wanneer het een combinatie betreft tussen een dominante en een onzeker persoon zijn de rollen en dynamieken al snel verdeeld. De één trekt de kar, de ander duwt. Wat vaak gebeurd is dat wanneer de kar trekker weg is, de kar gaat duwen of afstand neemt dat de ander automatisch de kar gaat trekken en de leiding neemt. Als jij hier in iets wil veranderen zal niet alleen jij dit moeten aanpakken, maar zal ook je vriend een stapje terug moeten doen. En dat wil zeggen ook geen aanwijzingen over hoe jij dat MOET doen. Dan neemt hij namelijk weer de leiding.

Waar komt het vandaan

Onzekerheid of schaamte over jezelf heeft vaak te maken met een afkeuring van jezelf die je bevestigd ziet in de ogen van de buitenwereld. Tijdens de sex dus in de ogen van je partner. Door met de ander te praten over je onzekerheden of afkeuringen kun je al een minder negatief beeld krijgen over jezelf. Kijk daarnaast naar de afkeuringen die je over jezelf hebt. Daag deze uit. Kloppen deze wel? Wat als dit niet waar is? Hoe vind je dat bij anderen? Alleen jij hoort deze overtuigingen. Kun je ook iets anders zien, geloven of gaan doen? Accepteer jezelf, je gedrag, emoties en je lichaam zoals je bent. Ook onzekerheid en twijfel is te accepteren. En heel gek; het accepteren helpt om minder last te hebben. Lukt dat niet omdat je die vijf kilo’s toch echt vervelend vindt. Stop vooral met klagen, accepteer de kilo’s als tijdelijk en ga er dan wat aan doen als je er wat aan kan doen. Pas als dat niet meer kan en je alles geprobeerd hebt is het soms makkelijker om te accepteren. En loop je daar helemaal in vast dan is hulp bij een psycholoog of seksuoloog ook geen gek idee.

Maak een plan

De leiding of initiatief nemen tijdens de seks kan al vroeg beginnen. Tijdens de sex het gaan proberen is misschien in het begin wat ingewikkeld. Maak er daarom een plan van. Jij bent de baas van het plan en je hebt een leidraad om vast te houden. Het klinkt niet spontaan, maar dat is in feite geen enkele sex. Zo maak je er meer een spel van, geef je jezelf een rol zodat je minder druk ervaart of kan je je minder onzeker voelen.

Begin de ochtend met berichten over wat jullie gaan doen later. Creëer een setting waarin jij je prettig voelt. Daarnaast maken kleren vaak de man of vrouw. Kleed je zodat jij je er lekker en sexy in voelt. De één doet dit met sexy lingerie, de ander met een mooie jurk.

Als laatste kun je natuurlijk ook er voor kiezen om eerst te beginnen met gedimd licht of in het donker. Zo voel je je minder bekeken en ben je minder bewust van je onzekerheid. Spreek af dat je partner zich vooral laat leiden en zich nergens mee bemoeit. Doet hij dat toch zorg dat je een duidelijk teken hebt dat je hij zich weer koest houdt. Bedenk over welke seksuele handelingen jij je zeker voelt en wil doen. Je hoeft niet helemaal een script te schrijven, alleen een aantal punten waar je op terug kan vallen. Eenmaal bezig gaat het misschien wel vanzelf.

Meer Vrijvragen:

Ben ik sexverslaafd? – Vrijvraag #99

Hoe kan het dat in een lange relatie de zin in sex met mijn partner verdwijnt? – Vrijvraag #98

Hoe verbreek ik mijn relatie – Vrijvraag #97

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy