Door de overgang voel ik droger tijdens de sex. Hoe zit dit? – VrijVraag #51

door Marjolein

Elke vrijdag geeft seksuologe Marjolein antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag. Dit keer: vaginale droogte tijdens de overgang.

“Ik ben in de overgang en merk dat ik vaker droog ben tijdens de sex. Hoe zit dit?” – Joanne (53)

Droge vagina een overgangsklacht?

Veel vrouwen in of na de overgang geloven dat ze minder nat worden bij seksuele opwinding of hun seksuele activiteiten dan voorheen. Met pijn bij penetratie tot gevolg. Het is een klacht die vaak als overgangsklacht wordt gezien vanwege de daling oestrogenen die de overgang vaak met zich meebrengt. Echter is deze seksuele opwindingsklacht een onterechte toegeschreven overgangsklacht. Ja, de vagina kan droger aan voelen dan voor de overgang en ja, een daling van oestrogenen kan een rol spelen. Echter, dit is alleen het geval als de vagina niet in opgewonden staat verkeerd. Wanneer er genoeg geestelijk en lichamelijk seksuele opwinding is wordt de vagina net zo nat en vochtig als voorheen. Het probleem zit ‘m in geen of (nog) te weinig seksuele opwinding en te snel willen penetreren bij een droge vagina.

Oestrogeen daalt in overgang

Het klopt dat de productie van het hormoon oestrogeen in de overgang daalt. Oestrogenen zorgen voor productie van slijm in de baarmoederhals, houden de vagina soepel en verdikken het slijmvlies van de baarmoederwand. Tijdens de overgang kan de vaginawand ook dunner en gevoeliger worden. Doordat het slijmvlies minder dik en aanwezig wordt, kan het gevoel van een drogere vagina optreden. Wanneer tijdens sex weinig tijd neemt om je opwinding te maximaliseren en snel overgaat op penetratie, kan het droog, vervelend of pijnlijk aanvoelen. De conclusie kan dus zijn dat je voor je overgang ook al op penetratie overging voordat je er lichamelijk klaar (lees: vochtige vagina) klaar voor was. Eerder kon het prima, omdat de vagina zonder opwinding soms al vochtiger van zichzelf was.

Geen last van droogheid

Uit onderzoek blijkt dat het grootste gedeelte van de vrouwen na de overgang geen klachten hebben van droogheid bij de sex. En ook blijkt dat de vrouwen met deze klachten geen dunnere vaginawand of minder hormonen hebben dan vrouwen zonder deze klachten. Seksuologen Ellen Laan en Rik van Lunsen voegden daar aan toe dat vrouwen in de overgang niet minder vochtig werden bij seksuele opwinding dan voorheen. Nog een fabeltje over de overgang is dat alle oestrogenen zullen verdwijnen. Vanuit het testosteron uit het vetweefsel dat wordt omgezet naar oestrogenen en de productie van androgenen van de eierstokken en de bijnieren blijft dit hormoon gewoon aanwezig. Een tekort aan oestrogenen of testosteron ontstaat vaak pas bij eierstokverwijdering of uitschakeling.

Oplossing tegen vaginale droogte

De oplossing om te voorkomen dat je pijnlijke penetratie gaat hebben voordat het seksueel opgewonden en dus nat genoeg bent is vaak meer de tijd nemen. De dieselmotor moet echt meer op gang komen, maar eenmaal draaiende rijdt deze op volle snelheid. En misschien wel na jarenlange zelfde seksrituelen en stimuli toch op zoek gaan naar andere, opwindende seksuele. Zowel intern met bijvoorbeeld fantasieën als extern met stimulatie van het lichaam. Doe eens een ander dansje met je partner, want wisseling van spijs doet eten! Niets geeft minder smaak dan altijd hetzelfde eten op het hetzelfde tijdstip.

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Ik scheur altijd uit bij de sex, hoe voorkom ik dat?

Wanneer ‘moet’ je naar de seksuoloog?

Wat kan ik doen tegen pijn aan het begin van de sex

Beeld: Rawpixel

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy