Pikstraf: wanneer je sex als machtsmiddel gebruikt

door Saar

Een van de leukste en beste dingen aan een relatie is wel de (vaak) ongelimiteerde mogelijkheden tot sexytime! Maar sex kan bij een stel ook als wapen en machtsmiddel worden gebruikt. “Doe je niet wat ik zeg? Dan voor straf géén sex!” Jep, pikstraf is een ding.

geen zin weekje verliefd

Pikstraf

Het fenomeen ‘pikstraf’ bestaan al decennia lang en betekent niets meer dan een man straffen door geen sex met hem te hebben. Wanneer een vrouw boos is of haar zin wil krijgen, dan kan ze haar partner ‘straffen’ door niet in te stemmen met sex. “Zo zal hij het voelen”. Er zit echter ook een dark side aan pikstraf.

Het kan zijn dat jullie een heftige ruzie hebben voor het slapen en je zijn kop, laat staan zijn lichaam, je totaal even niet aanstaat. Wanneer meneer dan nog probeert om het goed te maken met sex, komt het stoom uit je oren. Wat denkt hij wel niet?? Op dat moment weiger jij sex te hebben. Wie heeft dit niet meegemaakt?

Gewoon even geen zin, of…

Pikstraf is wat anders dan geen zin in sex hebben, bijvoorbeeld omdat je net ruzie hebt gehad. Bij het fenomeen wordt sex echt als onderhandelingsmiddel en chanteermiddel gebruikt door een van de partners om zo dingen voor elkaar te krijgen. Betekent pikstraf dan dat dit destructief gedrag is in je relatie of is het een onschuldig kat-en-muisspel tussen twee geliefdes?

Emotionele chantage in de slaapkamer

Vrouwen kunnen hun emoties doorgaans beter inzetten dan mannen, denken strategischer en weten hun partner zo ongemerkt te bespelen, zegt relatietherapeut Patrick Hoogendoorn. Door je benen op slot te doen kun je je husband emotioneel chanteren om zo dingen voor elkaar te krijgen.

Het kan heel effectief zijn om dit een keertje in te zetten om zo je punt duidelijk te maken. Maar wat als je pikstraf herhaaldelijk gebruikt in je relatie om zo je zin te krijgen en je grenzen te stellen?

Jullie mening over pikstraf

“Ik gebruik die vorm van chantage soms wel. Het is wel fout, maar soms is het de enige manier om tot hem door te dringen.” – Hannie (34)

“Als hij de kroeg in gaat met vrienden, dan zeg ik dat hij om 11 uur terug moet zijn, anders een week geen sex. Het werkt wel.” – Lucy (20)

“Nee dat doe ik niet, dan snij mezelf ook in de vingers.” – Kelly (21)

“Ik denk niet dat je moet willen om elkaar in een volwassen relatie op een destructieve manier straffen en onthouden van sex?” – Lara (27)

“Het werkt beter andersom, als je een goedgehumeurde vent wil hebben, dan moet je zorgen voor veel sex.” – Anniek (30)

Pikstraf versus kutstraf?

Waarom bestaat het woord ‘pikstraf’ wel en ‘kutstraf’ niet? De meeste mensen genieten van sex, maar dat geldt aanzienlijk minder voor vrouwen dan voor mannen (78% man versus 60% vrouw). Dit kwam naar voren uit het onderzoek uit 2013 van seksuologe Hanneke de Graaf.

Vrouwen hebben over het algemeen meer tijd nodig om in de mood te komen voor een portie sexen. Mannen kunnen zich sneller ontspannen en veel makkelijker de knop omzetten om van sex te kunnen genieten. Daarbij kunnen mannen makkelijker emoties overboord gooien tijdens de daad. Voor vrouwen is liefde en aandacht juist van essentieel belang om in de mood te komen.

Ons advies

Sex als machtsmiddel gebruiken, maakt je sexleven onnodig ingewikkeld. Moet hij het dan als beloning zien als je wél initiatief neemt voor een wippartij? Als je dit te vaak doet, gaat het erop lijken alsof jij zelf niet geniet van sex en het vooral iets is wat je voor hem doet.

Kijk liever naar effectievere manieren om te communiceren. Maak je grenzen en wensen van tevoren duidelijk. Wees liever te hard dan te zoet hierin. Duidelijkheid werkt het beste.

Sex afwijzen omdat je boos bent, kan natuurlijk wel! Dat is je recht.

Meer over relaties:

Voel je geen vlinders meer? Deze 6 tips helpen jullie relatie nieuw leven in te blazen

15 wijsheden over de liefde die elke vrouw moet weten

Lange relatie? Met deze 5 tips vergroot je de seksuele spanning

Bron: NRC, Tijdschrift voor Seksuologie, Rutgers

1 reactie

Share our Shit Saturday #2 - Naughty Business Report 21 januari 2019 - 12:20

[…] Lust gaat in op het onderwerp ‘pikstraf‘. Een onderwerp dat we hier op NBRplaza ook al eens uitvoerig hebben behandeld. “Doe je […]

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy