Kunnen mensen echt volledig monogaam zijn? – VrijVraag #54

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Dit keer: bestaat monogamie?

Kunnen mensen echt volledig monogaam zijn? – Esther (34)

Wat ís monogamie?

Vandaag de dag staat monogamie vooral voor trouw zijn aan één partner in die relatie. Daarin kun je zelf afspraken maken over wat trouw is. Betekent dat niet naar iemand anders kijken, niet flirten of chatten, niet zoenen en niet met iemand anders sex hebben. Of… je mag intiem zijn met anderen zolang je hart maar trouw blijft aan die ene partner en je eerlijk bent?

Slechts 17% van alle culturen van deze wereld hanteert monogamie als enige relatievorm. De rest is polygaam of polyamoreus (meerdere vaste partners). In het dierenrijk is er slechts een klein percentage (3%) zoogdieren dat van nature volledig monogaam is. Onder de aapachtige, zoals de mens, leeft 15 tot 20 % monogaam (soms noodgedwongen door gebrek aan soortgenoten). Als je naar deze cijfers kijkt of eens goed luistert naar je instinct is het logisch om te denken dat de mens van nature niet monogaam is. In de westerse wereld is monogamie vooral een (on)bewuste keuze. Het is de sociale norm. We willen het zelf nastreven en we verwachten het van een ander. Wanneer we een (seksuele) relatie aangaan, gaan we er automatisch vanuit dat deze verbinding exclusief is zonder dit expliciet uitgesproken te hebben. Die vanzelfsprekendheid zou misschien juist voor relatieproblemen zorgen, doordat gevoelens voor anderen ‘moeten’ worden verborgen.

30 procent monogaam

Van de monogame mensen geeft 30% aan echt volledig exclusief monogaam te zijn. Schrik niet! Het wil niet zeggen dat de overige 70% regelmatig met een ander in bed ligt. De 30% bedoelt dat ze ook in seksuele fantasieën, gedachtes en/of in aantrekking nooit bezig zijn met een ander. Is dat mogelijk? Mensen kunnen zich deze regels mentaal opleggen. Al denk ik zelf dat deze groep in ontkenning is om een leugentje op bestwil vertelt.

Genen spelen een rol

Ook je genen spelen een rol in monogamie. Uit enkele onderzoeken komt naar voren dat het hormoon vasopressine mogelijk ervoor zorgt dat je wil binden aan één persoon. Door genetische variatie houdt de ene persoon het hormoon meer vast dan de ander. Voor de een is het dus makkelijker om monogaam te zijn, dan voor de ander. Let op: dat is uiteraard geen excuus om vreemd te gaan als je trouw hebt gezworen bij je partner!

Verliefdheid helpt… maar eventjes

Ook verliefdheid kan ons helpen om ons (tijdelijk) helemaal te binden aan één persoon. Het maakt de keuze op dat moment een stuk makkelijker. Wanneer de vlinders vanzelf gaan verdwijnen, wordt de keuze om monogaam te blijven voor sommigen lastiger. Seksuele aantrekking en opwinding ontstaat nou eenmaal bij spanning. Spanning wordt op zijn plaats juist gevonden in nieuwe of verboden dingen.

We voelen ons vanuit onze natuur vaak aangetrokken tot meerdere mensen. De mens is wellicht meer polyamoreus dan monogaam en wil met meerdere personen een (relationele of seksuele) verbinding aangaan. Houden we onszelf en elkaar dan niet helemaal voor de gek om de monogame relatie als uitgangspunt te nemen en na te streven?

Love is all around
Photographer: Mandy von Stahl | Source: Unsplash

Waarom willen we monogaam zijn?

Ehm, waarom eigenlijk? Door de eeuwen heen is in het westen het idee ontstaan dat monogamie het beste voor de mens en samenleving is. Evolutionair gezien heeft sex de functie om nageslacht te produceren. Mannen willen bij zoveel mogelijk vrouwen hun zaadje kwijt en vrouwen zoeken het beste zaad voor gezond nageslacht. Onze voorouders leefden in kleinere groepen waar iedereen voor elkaar zorgden. Hoogstwaarschijnlijk deelden ze ook bedpartners en voedden ze elkaars kinderen. Zonder veel nadenken, emoties, regels en normen. Alles om samen als groep sterk te staan en te overleven.

Door cognitieve en emotionele ontwikkelingen zijn er gevoelens en concepten als liefde, jaloezie, houden van, trouw en vertrouwen, veiligheid, zekerheid en geborgenheid gevormd die we willen nastreven. De denkwijze is over het algemeen: pas wanneer je volledig aan één partner toegewijd bent, is het echte liefde. Toegenomen rijkdom heeft misschien ook meegespeeld. Mensen hoefden niet meer met zijn allen in één grot te wonen en financieel is het met z’n tweeën soms wel stabieler. Ook geloof heeft er mee te maken. Denk aan Adam en Eva en de ark van Noach (twee van elk diersoort). Er zijn natuurlijk ook religies en culturen waarin polygamie normaal is.

Hoewel deze eerder genoemde informatie en cijfers over vreemdgaan (1 op de 4 mannen, 1 op de 5 vrouwen) en scheidingen (1 op de 3) je anders doen vermoeden, blijven veel mensen in onze samenleving trouw. We zijn vooral serieel monogaam: trouw in de vaste relatie tot wanneer deze verbroken wordt, waarna weer een nieuwe vaste relatie met trouw wordt aangegaan.

Bepaal je eigen regels

Wel is er steeds meer acceptatie voor moderne liefdesvormen: een open relatie of polyamorie. Gevoelens voor anderen kunnen ontstaan in een vaste monogame relatie, zowel seksueel als emotioneel. Er heerst nogal een taboe op het bespreken van de aantrekking tot andere mensen buiten de relatie. Waardoor aantrekking en spanning alleen maar groter kan worden. Je moet dan een keuze maken: laat je het varen of ga je erop in? In het laatste geval is de beste beslissing om het te bespreken met je vriend(in). Is een open relatie of polyamorie iets voor jullie? Je bepaalt zelf in je relatie wat jullie vorm en stijl is, wat jullie regels en normen zijn. Niet de buitenwereld. Blijf met elkaar kiezen en praten!

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Help! Mijn vriend komt niet klaar

Is het normaal om te fantaseren over iets wat ik niet echt wil proberen?

Ik scheur altijd uit bij de sex, hoe voorkom ik dat?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy