Is het normaal om te fantaseren over iets wat ik niet echt wil proberen? – VrijVraag #53

door Marjolein

Elke vrijdag geeft seksuologe Marjolein antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussenin in de rubriek VrijVraag. Het onderwerp van deze keer is: (ab)normale fantasieën.

"Ik fantaseer over dingen die ik in het echt echt niet zou willen. Is dit normaal?" – Muriël (33)

Abnormaal bestaat niet

Dit is meer dan normaal. Sterker nog: in fantaseren zijn er geen sociale normen of regels over wat normaal is. Er is geen abnormaal. Het zou eerder niet normaal zijn wanneer dingen in het echt doet die je niet zou willen. Er wordt wel eens gezegd dat ons brein ons grootste seksuele orgaan is, met seksuele fantasie als hoofdmotor. Tenminste… als je jezelf daarvoor ook toestemming geeft. In de praktijk is het vaak anders, dan hanteren veel mensen voor zichzelf dezelfde regels als in het echt. Dat kan soms tot problemen leiden, omdat je je seksuele fantasieën in principe afkeurt. Als gevolg kun je niet maximaal van sex genieten. Dat is jammer, want door seksuele fantasieën toe te staan – ook die die je niet wil uitvoeren – kun je je seksuele opwinding wellicht nog meer vergroten en maximaliseren.

Het probleem voor veel mensen is vaak dat zij rationeel en realistisch vinden dat bepaalde fantasieën die ze hebben niet geaccepteerd worden door henzelf of de maatschappij. Soms komt er ook schuldgevoel richting de partner bij kijken, want het gaat over iemand anders. Een beroemdheid, een kennis, een ex of zelfs ouders zijn niet ongebruikelijk om over te fantaseren. Of mensen voelen angst bij hun fantasie en zijn bang dat ze dit dan ook in het echt zouden willen doen. Uit onderzoek blijkt dat sommige vrouwen seksuele fantasieën hebben over (gewelddadig) onverwachtse overmeestering. Mannen kunnen fantasieën hebben over jeugdige vrouwen of jongens. Een belangrijk verschil is dat je in je fantasie altijd de regie en controle houdt. Dat is bij een echte overmeestering natuurlijk nooit zo is. Ook je uiteindelijke seksuele gedrag blijft een keuze.

Fantasie = fantasie

Vaak wordt er onterecht een link gemaakt tussen fantasie en de werkelijkheid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die van gewelddadige actiefilms houden zelf niet gewelddadiger worden en/of van geweld houden. Sterker nog: onderdrukking leidt tot meer kans tot uitvoering van de weggeduwde fantasie, omdat je meer geobsedeerd raakt door je gedachte en dit alleen maar groter wordt in je hoofd. In de psychologie is er een vrij bekend experiment wat de roze olifant of witte ijsbeer wordt genoemd. Er wordt aan deelnemers gevraagd of zij tijdens het experiment niet aan dit specifieke dier willen denken. En wat blijkt de deelnemers die dat wordt gevraagd onthouden alleen maar dat deel van de opdracht. Zo gaat het ook met die fantasie die van jou niet mag!

Fantaseren tijdens de sex

In de solofase voor het orgasme, het moment dat je weer even helemaal op jezelf en je lichamelijke sensatie focust om tot het orgasme te komen, is het niet meer dan normaal dat er allerlei fantasieën door je hoofd gaan. Het is wenselijk om daar ruimte voor te geven, zelfs als je wil dat het alleen bij fantaseren blijft. Als je op dat moment gaat blokkeren, kan het voorkomen dat je de drempel naar het orgasme niet overkomt.

Waar fantaseren mannen en vrouwen eigenlijk over? Onderzoek laat zien dat heteromannen en -vrouwen fantaseren over orale sex ontvangen of geven, sex op ongebruikelijke of romantische plaatsen, sex hebben met bekende of meerdere partners en domineren en gedomineerd worden. Ook bleek dat mensen die over dominantie 'dromen' minder moeite hebben met het toe laten van diverse fantasieën.

Prikkel je zintuigen

Seksuele fantasieën geven je in werkelijkheid mogelijkheden om te onderzoeken wat in het echt niet kan. Om fantasieën te prikkelen kun je je vijf zintuigen gebruiken. Je kunt dingen ruiken, proeven, zien, voelen en dit omzetten tot iets visueels in je hoofd. Jij kan elk scenario bedenken, op elke plek, met elke persoon. Soms kiezen mensen ervoor om hun fantasie te delen met de partner. Om open en eerlijk te zijn of om zo te onderzoeken of de fantasie werkelijkheid kan worden. Dat is niet geheel zonder risico. Omdat mensen de verbinding maken tussen fantasie en werkelijkheid en allerlei regels hanteren kan het delen over de fantasie met de buurvrouw in het slechtste geval gezien worden als bedreiging of afwijzing. Sommige dingen moet je gewoon lekker voor jezelf houden! En soms is fantasie mooier dan the real deal. Omdat je het daar het net zo mooi, romantisch, geil of fantastisch kan maken zoals jij wil, kan dat in de praktijk soms vies tegenvallen als je het gaat uitvoeren. Dan kun je in ieder geval die fantasie in de prullenbak gooien en een nieuwe gaan maken. Go wild in your fantasy!

[gravityform id="6" description="true"]

Meer VrijVragen:

Help! Mijn vriend komt niet klaar

Wanneer ‘moet’ je naar de seksuoloog?

Mijn vriend wil een Golden shower proberen, wat nu?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy