De psychologie achter sexdromen

door Maaike

We hebben ze allemaal: sexdromen. Soms kunnen ze heel confusing zijn, bijvoorbeeld wanneer je sex hebt met iemand waar je je totaal niet tot aangetrokken voelt. En soms word je bloedgeil wakker van een droom over sex met je ex. HELLUP! Toch gaan sexdromen eigenlijk niet écht over sex, vertellen droomexperts ons… Maar over wat dan wel?

Sexdromen

Droom je over sex met iemand, dan heeft dit vaak niets met lust te maken. Sexdromen hebben we bijna allemaal en zeggen meestal niets over je sexbehoefte. Wanneer je droomt over sex met je beste vriend(in), collega's, familieleden of baas, word je vaak verward wakker en zal dit gegarandeerd door je hoofd schieten wanneer je degene uit je sexdroom weer ziet.

sexdromen

Psychologie achter sexdromen

De ene keer is je droom zo ongeloofwaardig dat je ‘m liever snel weer vergeet, maar negen van de tien keer zit er een verborgen metaforische of symbolische boodschap in. In de meeste gevallen gaat sex in dromen niet over de daad zelf, maar staat het symbool voor iets anders. Je onderbewuste brengt op deze manier sluimerende verlangens, wensen of blokkades (op het gebied van intimiteit) en aandacht naar boven te brengen.

Betekenis 1: Zelfacceptatie

Staat degene met wie je sex hebt gehad in je droom dicht bij je? Probeer dan eens aan drie dingen te denken die zijn/haar karakter omschrijven. Is deze persoon dominant of juist onderdanig? Vriendelijk, grappig of zorgzaam? Het zou goed kunnen dat dit eigenschappen zijn die jij zelf mist. Je onderbewuste probeert je op deze manier te vertellen dat het tijd wordt om jezelf te accepteren.

Betekenis 2: Verborgen verlangens

Het zou ook zo kunnen zijn dat je sexdroom symbool staat voor iets waar je naar verlangt en in je dagelijks leven, wanneer je bij bewustzijn bent, niet meteen herkent. In het boek ‘Dromen en nachtmerries’ beschrijft Bas Klinkhamer het verhaal van een 37-jarige vrouw en haar terugkerende droom. De vrouw wordt in haar droom vastgebonden en gestreeld door een groep wildvreemde mannen. Dit vond ze erg prettig, maar verwarde haar een beetje omdat ze in real life een relatie had met een vrouw. Tijdens gesprekken met haar coach ontdekte ze de betekenis achter haar droom. Wat vond de vrouw nu precies zo prettig? Haar antwoord: ‘Dat ik helemaal niets hoef te doen en dat al die mannen er voor mij zijn, om mij te bevredigen’. Toen ze samen met haar coach naar haar rol in haar relatie keek, bleek dat zij altijd het voortouw nam. Dankzij de droom ontdekte ze haar verborgen verlangen: dat zij in de relatie ook eens zou willen dat de ander het initiatief neemt.

Betekenis 3: Toenadering

Heb je een sexdroom met een collega waar je het op werk totaal niet mee kunt vinden? Dan kan deze droom nogal tegenstrijdig overkomen. Toch komt dat waar jij behoefte aan hebt, heel mooi tot z'n recht in zo'n droom. Het betekent natuurlijk niet dat echt sex met die collega (of desbetreffende persoon) wilt, maar wél dat je beter contact met hem of haar zou willen en onbewust verlangt om samen naar een oplossing te zoeken.

Fun fact: in sexdromen komen vaak mensen voor waar je IRL niet zo close mee bent. De sex in jouw droom staat dan voor de wens voor (beter) contact. Daarom komt het soms ook voor dat je een sexdroom hebt over je vader/zus/neef als je daar bijvoorbeeld geen of weinig contact mee hebt.

Heb jij weleens bijzondere sexdromen?

Meer over psychologie:

Ben je een andere versie van jezelf door de anticonceptiepil?

Waarom het zo moeilijk is om te zien of iemand je echt leuk vindt

Liefde op het eerste gezicht: bestaat dat echt?

Bron: Bas Klinkhamer 'Dromen en Nachtmerries', Happinez, StyleCaster | Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy