Waarom het zo moeilijk is om te zien of iemand je echt leuk vindt

door Madelief

Eén van de meest frustrerende dingen van daten en relaties is proberen te ontfutselen of een persoon gevoelens voor je heeft. Het is bijna nooit meteen duidelijk of iemand je echt leuk vindt, alleen seks met je wilt, of eigenlijk niks meer wilt dan vrienden zijn. Je leest elk Whatsappje honderd keer over en vraagt advies aan jan en alleman, maar veel wijzer word je er vaak niet van.. BLOED-irritant als je het mij vraagt. Ik zocht uit hoe dat precies zit.

Geen vooroordelen

Eén ding dat echt niet werkt is proberen iemand zijn gedachtes te lezen en ‘voor’ iemand denken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld wederzijdse interesse zien terwijl die er niet is. Of… je ziet juist tekenen van aantrekkingskracht over het hoofd. Als gevolg blijf je in de friend zone of in een vrijblijvende friends with benefits-relatie terwijl er misschien wel meer in zit.

In de sociale psychologie heet dit fenomeen de ‘Error Management Theorie’. Het houdt in dat we vaak bevooroordeeld zijn omdat we zijn geëvolueerd zijn om op specifieke manieren fouten te maken. Volgens de theorie speelt de bijdrage in de voorplanting van de man en vrouw daarbij een grote rol.

In real life is het anders, maar vanuit de biologie kun je zeggen dat mannen zo veel mogelijk hun ‘zaad willen verspreiden’. Hierdoor hebben ze zich blijkbaar zo ontwikkeld dat ze eerder geloven dat een vrouw naar hem verlangt. Vrouwen daarentegen twijfelen eerder aan de oprechtheid van de man, vanwege de seksuele reputatie van de man in het algemeen. Dit kan voor problemen zorgen wanneer mannen de seksuele interesse van vrouwen overschatten, of wanneer vrouwen de liefde mislopen door sceptisch te zijn ​​tegenover mannen met goede bedoelingen.

*Er zijn tot op heden nog geen onderzoeken gedaan naar deze theorie bij lhbtqi+-stellen.

Onderzoek

Verschillende studies evalueerden deze effecten. Hieruit bleek dat mannen de seksuele interesses van vrouwen inderdaad eerder overschatten en dat vrouwen eerder sceptisch zijn over de bedoelingen van mannen. Daarnaast bleek ook dat mannen en vrouwen hun eigen level van seksuele en romantische interesses op een partner projecteren.

Zo kom je er wél achter of iemand je leuk vindt

Hoe kun je dan toch zien of iemand je echt leuk vindt? Hoe overwin je je eigen vooroordelen? Focus je ten eerste minder op onze eigen persoonlijke gedachten en gevoelens en let op deze signalen:

Lichaamstaal

Wanneer iemand in jou geïnteresseerd is, kun je dat vaak zien aan de lichaamstaal. Zijn of haar houding zal open en ontvangend zijn. Ze kunnen een paar minuten nodig hebben om op te warmen, maar mensen die geïnteresseerd zijn zijn meer geanimeerd in hun bewegingen tijdens een gesprek. Ook zullen ze meer oogcontact maken. Als ze je leuk vinden zullen ze op je letten en zich positief opstellen tegenover jou en hard lachen om je grapjes.

Aanraking

Wanneer iemand zich tot je aangetrokken voelt, zal die persoon een excuus vinden om je meer aan te raken en jouw aanrakingen ook meer willen ontvangen. Zo kunnen ze je intiemer omhelzen bijvoorbeeld. Hoe vaker ze je aanraken, hoe meer ze naar je verlangen…

Investering

Wanneer iemand echt verliefd op je is, zullen ze in de relatie investeren. Ze zullen je in het openbaar aanraken en zoenen en je willen voorstellen aan vrienden en familie. Je wordt een deel van hun leven. Daarnaast zullen ze extra hun best doen er goed uit te zien en aan je behoeften te voldoen.

Dankbaarheid

Ten slotte, als iemand echt om je geeft, zullen ze ook dankbaarheid tonen voor wat je doet en wie je bent. Een verbale “dankjewel” moet geworden gevolgd door tastbaar, zorgzaam gedrag. Iemand die echt waardering heeft voor wat je doet zal dat ook aan je laten zien. Ook aan jouw behoeften zal worden voldaan, om ervoor te zorgen dat de relatie voor jullie allebei werkt. Het moet dus geen eenrichtingsverkeer zijn.

Meer lezen over liefde:

10 tekenen dat hij niet ‘into you’ is

Zo weet je of jullie prille liefde echt is

Mannen vs vrouwen: Eisen in de liefde

Bron: Psychology Today / Beeld: Unsplash, Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy