Wat is hyperseksualiteit?

door Lissa

Ben je zo vaak bezig met seks, dat je gaat twijfelen of je seksverslaafd bent? Misschien is het geen seksverslaving, maar ben je hyperseksueel. Wij leggen je alles uit.

Hyperseksueel of seksverslaafd?

Heel simpel gezegd zorgt hyperseksualiteit ervoor dat je vaker aan seks denkt en er vaker zin in hebt dan de gemiddelde mens. Wie hyperseksueel is heeft een hoge sexdrive. Je zal nu misschien denken: is dit niet een ander woord voor een seksverslaving? Maar dit ligt toch net even wat anders. Mensen die hyperseksueel zijn, hebben geen last van dwangmatige gedachten. Wel hebben ze een meer zin in seks dan de meeste mensen. Wat als normaal wordt gezien hangt natuurlijk van je omgeving af, in welk land je leeft en je geloofsovertuiging. Daarom is hyperseksualiteit ook een moeilijk begrip om uit te leggen.

Symptomen van hyperseksualiteit

Hyperseksualiteit kun je herkennen aan verschillende symptomen als: gevoel van controleverlies, je vindt seks een noodzaak, je bent veel bezig met seks en je seksuele gedrag heeft gevolgen op je leven. Maar een seksuele drang wordt niet als een psychische aandoening beschouwt. Hyperseksualiteit wordt vaak pas als ‘erg’ gezien als je er zelf last van hebt. Hyperseksualiteit kan ook een symptoom zijn voor andere mentale problemen: borderline of een depressie.

Oorzaak

Verschillende psychologen onderzoeken nog wat de oorzaken van hyperseksualiteit zijn, maar tot vandaag is er nog weinig bekend over. Het zou kunnen zijn dat het een gevolg is van een traumatische ervaring of mentale stoornissen. Ook zou het kunnen dat misbruik in kindertijd te maken heeft met de seksuele stoornis, omdat dit je zou belemmeren in de ontwikkeling. Naast dit speelt je omgeving en cultuur een grote rol. In sommige culturen is seks een heel erg taboe en vinden ze seksueel gedrag iets negatiefs. Andere oorzaken die hyperseksualiteit of een seksverslaving kunnen triggeren zijn: onstabiele jeugd, seksueel misbruik, blootstelling aan porno, gebrek aan voorlichting en veel stress. Ook komt hyperseksualiteit voor als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen, zoals medicijnen tegen de ziekte van Parkinson of zelfs door een hersentumor.

Gevaren

Hyperseksualiteit kan een grote impact op je leven hebben. Zo kan het je belemmeren in je relatie, werk of sociale leven. Ook kan het zwaar zijn voor je lichaam, mentaal en fysiek. Mocht het je heel veel belemmeren in je dagelijkse leven, dan heb je misschien een seksverslaving. Je hoeft je hier niet voor te schamen, maar hulp zoeken is wel verstandig.

Behandeling

De meest gekozen behandeling voor hyperseksualiteit is vaak therapie en hier zijn goede slagingskansen. Ook worden sommige behandelingen vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. Soms kunnen medicijnen ook werken, dit hangt af van de oorzaak. Zo wordt het medicijn Triptoreline gebruikt. Triptoreline vermindert de aanmaak van testosteron. Dit leidt soms, tot vermindering van de seksuele behoeftes.

Meer over seks:

Lentekriebels: Wat doet de lente met onze seksdrive?

Menstruatiseks: Zo wordt het toch nog hitsig

5 Must do’s voor lekkere en veilige anale seks

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy