Help! Mijn vriend komt niet klaar – VrijVraag #52

door Marjolein

Elke vrijdag geeft seksuologe Marjolein antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag. Dit keer: orgasmeproblemen bij mannen.

Vriend komt niet klaar! Wat kunnen we doen? – Esmée (24)

Het mannelijk orgasme op een voetstuk

Het vrouwelijk orgasme wordt vaak vergeten en ondergewaardeerd. Het mannelijk orgasme wordt juist vaak overschat en op een voetstuk geplaatst door zowel mannen en vrouwen. Het wordt vaak als teken van goede sex, erkenning van aantrekkelijkheid, het einde van sex of het einddoel gezien. Als het ontbreekt dan zegt dat in onze beleving heel veel over de relatie, over de sex of over de man zelf.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat 90% van alle mannen bijna altijd een orgasme krijgt tijdens sex, zijn er ook mannen die niet klaarkomen tijdens de sex. Dat heet anorgasmie. Dit kan door de man en/of door de partner als vervelend worden ervaren. Orgasmes zijn niet altijd het belangrijkste van de sex, maar wordt vaak gezien als het allerlekkerste gevoel en als kers op de taart. En voor mannen (20-40 jaar) is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig ejaculeren (5 keer of meer per week) ook de kans op prostaatkanker met 30 % verkleint.

Eén van de belangrijkste vragen om aan je vriend – of als man zijnde aan jezelf – te stellen is:

  1. Gebeurt dit in elke situatie, bij elke seksuele handeling en partner?
  2. Is dat altijd zo geweest of is er iets veranderd in de tijd?

Als klaarkomen soms wel lukt, is een mogelijke oorzaak of oplossing wellicht dichterbij dan gedacht. Is het bijvoorbeeld afhankelijk van een situatie of plek? Dan kun je uitzoeken waar of hoe het wel lukt. Onderzoek welke aspecten hem dan wel over de finish brengen. Bereikt hij wel een orgasme in bed? Dan is het ontspanning, veiligheid of comfort die er voor zorgen dat het punt van maximale seksuele opwinding wordt bereikt. Het is ook mogelijk dat het alleen lukt in situaties buiten het bed omdat er daar juist meer spanning wordt ervaren. Kijk of jullie dezelfde voorwaarden ook in andere situaties kunnen creëren. Lukt het alleen bij penetratie en niet bij orale sex of aftrekken? Wellicht wordt er op die manier de meeste seksuele prikkels ervaren. Probeer dan het idee los te laten dat ‘dit de juiste vorm’ van sex is. Ook daarbij kan er gekeken worden of de voorwaarden daar ook bij andere handelingen kan worden toegepast. Bijvoorbeeld: veel glijmiddel om het ‘natte’ van de vagina te simuleren.

Wat kun jij doen?

Dan is een nog een minder leuke voorwaarde waar je aan kunt denken. Lukt het wel bij anderen of alleen bij masturbatie? Zijn het jouw kunsten die net niet helemaal lekker soepel voor hem verlopen? Dan moet hij dit beter aangeven en jou onderwijzen. Of levert jouw aanwezigheid druk op waardoor hij zich mentaal niet kan overgeven? Focust hij zich dan te veel op jou? Oogcontact kan voor de ene persoon drempelverlagend zijn naar het hoogtepunt terwijl de ander dit juist als rem kan ervaren.

En ja, ik heb ook koppels gesproken waarbij het bij de man “niet lukte”. Later gaf hij in een individueel gesprek aan dat het bij de buurvrouw prima lukte. Uit schuldgevoel lukte het niet meer bij eigen partner of de aantrekking was verdwenen. Daarbij kan er sprake zijn van het Madonna-hoer-complex. Sommige mannen delen vrouwen in grofweg twee categorieën in. De ‘madonna’: de liefhebbende, verzorgende, warme echtgenote die geborgenheid geeft. Het andere beeld is de ‘hoer’: de vrouw die als slet, als seksuele prikkeling en die met lust wordt ervaren. Je raadt het al. Bij de vrouw op afstand die geseksualiseerd wordt, kan wel seksuele opwinding en orgasmes worden ervaren. Bij de persoon van wie wordt gehouden kan geen seksuele opwinding worden ervaren. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn bij jouw relatie, maar er blijft altijd een kans.

Bereik maximale opwinding

Nog een belangrijke vraag om te stellen: is er maximale seksuele opwinding en ontspanning tijdens de sex? Ook voor mannen geldt, net als bij vrouwen, dat er maximale seksuele opwinding moet zijn om tot een orgasme te komen. In het hoofd moeten werk, de kinderen of to do-lijstjes geen afleiding zijn waardoor hij zich niet kan focussen op seksuele prikkels. Vaak helpen gevoelens als verliefdheid, blijdschap en geilheid om de opwinding te vergroten. De bekkenbodem moet ook hier soepel en ontspannen kunnen bewegen. Het bloed moet kunnen stromen naar de zwellichamen. Zijn geest moet zich kunnen overgeven en vlakbij het hoogtepunt is er een moment van egoïsme nodig om zich er volledig op te richten. Wat vooral niet helpt is om te hard te focussen op het orgasme dat moet komen en druk maken dat deze uitblijft. Deze prestatiedruk levert juist op dat de man zijn eigen toeschouwer wordt waardoor het niet meer lukt. Een belangrijke tip voor de man is daarom: laat dit doel los. Richt je op de sex, de prikkels die je voelt en geniet van de ontspanning. En dan komt het orgasme vanzelf wanneer je het niet door hebt.

Nog meer mogelijk oorzaken

Naast het bovenstaande zijn er nog meer mogelijke oorzaken. Heeft hij bijvoorbeeld anorgasmie: kan hij in geen mogelijkheid klaarkomen, met of zonder jou? Dan is een bezoek aan de seksuoloog geen slecht idee. Betreft het misschien een vroegtijdige zaadlozing/orgasme en durft je vriend dit niet aan te geven… of heeft hij het zelf niet in de gaten. Dat laatste is mogelijk bij een ‘droog orgasme‘. Gaat het eventueel om een erectieprobleem waarbij hij prestatiedruk bij zichzelf, zijn erectie of juist het orgasme neerlegt. Is er sprake van (overmatig) middelengebruik voor genot of medicatie die de zintuigen verdoven of de connectie tussen lichaam en geest beïnvloeden. Of zijn ziektebeelden als depressie of suikerziekte? Betreft het niet retrograde ejaculatie waarbij het orgasme wordt ervaren, maar de ejaculatie terug loopt naar binnen? Of een anejaculatie waarbij er geen zaadlozing plaatsvindt, maar wel het orgasmegevoel wordt ervaren? De ejaculatie en het orgasmegevoel vallen voor veel mannen op een gelijktijdig moment. Het kan ook andersom zijn: een anhedonische zaadlozing waarbij er wel ejaculatie is, maar het orgasme gevoel ontbreekt. Dan spelen er wellicht eerder fysiologische of neurobiologische oorzaken een rol en zal medisch onderzoek het een en ander kunnen uitsluiten.

Conclusie: heel wat vragen om aan hem en elkaar te stellen. Ga samen in gesprek om de antwoorden te vinden. Een seksuoloog kan jullie helpen als jullie er samen niet uitkomen.

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Ik scheur altijd uit bij de sex, hoe voorkom ik dat?

Wanneer ‘moet’ je naar de seksuoloog?

Wat kan ik doen tegen pijn aan het begin van de sex

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy