Wat is het verschil tussen vaginaal vocht en vaginale afscheiding? – VrijVraag #72

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel vertelt Marjolein alles over vaginaal vocht en afscheiding.

Wat is het verschil tussen vaginaal vocht en vaginale afscheiding? – Annieck (27)

Vocht versus afscheiding

In principe is alle vocht/vloeistof dat uit de vagina komt vaginaal vocht. Dus ook afscheiding of andersom al het vocht is afscheiding. In de volksmond wordt met 'vaginaal vochtig' vooral vochtig of nat worden bedoeld: het lubriceren van de vagina bij opwinding. Dat klinkt een stuk geiler dan “Schatje, ik heb veel afscheiding” .

Afscheiding is niet vies

Afscheiding wordt dan ook meer gebruikt voor het dagelijks 'normale' transpireren en afscheiden van niet-seksueel vocht. Het woord heeft voor veel mensen een negatievere, onsmakelijke lading en dus negatieve associatie. Veel mannen en vrouwen ervaren afscheiding, maar soms ook opwindingsvocht, als vies, abnormaal en onhygiënisch. Allemaal onterechte oordelen, want het is juist een teken dat je vagina zichzelf schoon houdt.

Met name jonge meisjes schamen zich voor de normale afscheiding, gaan hiervoor naar de dokter. Op die onzekerheid wordt ingespeeld door merken die beweren dat je geurtjes en afscheiding met anti-schimmelmiddel, douches of doekjes moet bestrijden. Onzin. Er is geen beter natuurlijk signaal van opwinding of glijmiddel te verkrijgen. En de 'normale' afscheiding wijst vooral op een gezonde vagina. Dus ook niet wassen met zeep, maar alleen met water!

Waar komt vocht vandaan?

Niet-seksuele afscheiding ontstaat doordat de vaginawand vocht lekt. Het 'transpireert' en bevat daarnaast slijm van de baarmoedermond. De vaginawand heeft een dunne huid zonder hoornlaag net zoals de binnenkant van de mond. Geslachtshormonen (vooral oestrogenen) beïnvloeden de dikte én de vochtigheid van de wand in rust. Daardoor verandert de afscheiding van een vrouw vaak tijdens de cyclus of bij verandering in de hormoonhuishouding.

Ook verliefdheid heeft invloed op hoe nat je wordt bij opwinding. Verliefdheid kan bewust en onbewust zorgen voor een instant 'sop-gevoel' door meer opwindingsvocht of meer afscheiding. Normale, gezonde afscheiding heeft een witte kleur die het krijgt door de afschilfering van de huidcellen van de vaginawand. Die cellen zijn goed voor gezonde melkzuur produceren bacteriën waardoor de vagina zuur wordt. Wat weer helpt tegen ongezonde bacteriën. En ja, zuur is dus goed!

Tijdens seksuele opwinding wordt de vaginawand dikker en wordt de druk in de bloedvaatjes daar zo hoog dat het bloedvocht zich door de wand perst. De vagina gaat zweten of lubriceren en dus meer transpireren en vocht afscheiden. In feite gebeurt dit ook bij de zwellichamen met bloedvaten van de penis alleen kan dit bloed nergens naar toe dan in de koker blijven en een erectie veroorzaken. Het zwellichaam is wel afgesloten met een hoornlaag en het vocht kan dus niet naar buiten.

De kans dat dus tijdens seksuele opwinding normale afscheiding net zo goed aanwezig is als het seksuele opwindingsvocht, omdat het in principe hetzelfde is maar geproduceerd in een andere toestand of met andere druk. De 'ontzettend natte ochtendvagina' is het perfecte voorbeeld van een combi van normale afscheiding en vocht van nachtelijke seksuele opwindingsrespons die vaak ongemerkt plaatsvinden.

Skene en Bartholin klieren

Het begrip vaginale vocht en vaginale afscheiding zijn dus meestal synoniemen, maar er is toch een verschil te noemen. Tijdens seksuele opwinding zorgen de klieren van Skene en Bartholin voor bevochtiging bij de ingang van de vagina, zodat het hier soepel kan glijden.

Klinisch instrument

Oké, dus afscheiding is normaal en gezond. En het is normaal en gezond dat de ene vrouw meer afscheiding produceert dan de ander. Daarnaast, ook normaal en gezond, wordt de hoeveelheid en samenstelling van de afscheiding van een vrouw beïnvloedt door de verandering in hormoonhuishouding (bij bijvoorbeeld de cyclus, anticonceptie, zwangerschap), leeftijd en seksuele opwinding. Wel kunnen dusdanige afwijkende veranderingen erop wijzen dat er iets niet in orde is met de vagina of het gebied van de baarmoeder.

Een ongewone enorme hoeveelheid, brokkelige, hüttenkäse, groene, gele of bloederige afscheiding of sterk (naar vis) ruikende afscheiding kunnen wijzen op ontstekingen, schimmels, bacteriën, soa’s of zelfs baarmoederhalskanker. Ook pijn, jeuk, irritatie kunnen tekenen zijn dat het niet helemaal zo is zoals het hoort. Wanneer het niet 'normaal' wordt na een aantal dagen of je het niet vertrouwt ga dan vooral naar een huisarts. Zorg dat je afscheiding ook daadwerkelijk op kweek wordt gezet of naar het lab wordt gestuurd. Neem vooral geen medicatie zonder dat je zeker weet wat er aan de hand is na onderzoek. Onjuiste behandeling van natuurlijk afweersysteem kunnen voor meer (seksuele) problemen zorgen of schade aanrichten dan gedacht wordt. Ook door de huisarts.

Meer VrijVragen:

Hoe zorg je ervoor dat anale sex niet pijn doet

Mijn vriendin kan zich niet concenteren tijdens de sex, hoe help ik haar?

Hoe kom ik aan mijn trekken als mijn partner minder zin heeft dan ik?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy