Ik word erg nat tijdens de sex, is dat raar? – VrijVraag #55

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Dit keer gaat het over (te) nat worden tijdens de sex.

Tijdens de seks word ik erg nat. Is dat raar? – Lisa (21)

Nat, natter, natst

Daar is niets raars aan. Je mag juist heel blij zijn dat je erg nat wordt. Je bent hoogstwaarschijnlijk gezegend met een goed werkend seksueel responssysteem. Nat zijn wanneer je bezig bent met sex, betekent dat je ontspannen én opgewonden. Het opwindingsvocht dat vrijkomt is een fysieke respons van seksuele prikkelingen. Jij en/of je partner weten precies aan de juiste knoppen te draaien om jouw juiste seksuele stimuli te vinden.

Hoe ontstaat lubricatie?

Nat worden – lubriceren – houdt eigenlijk in dat de vaginawand aan het zweten is. Dat klinkt misschien niet zo sexy, maar net als de rest van je lichaam begint het te transpireren en warm te worden. Je kunt het ook vergelijken met het kwijlen in je mond wanneer je aan je favoriete gerecht denkt. Hoe werkt dat nu precies? De vaginawand bestaat uit bloedvaatjes die bij opwinding opzwellen. Net zoals de bloedvaten van de penis die bij opwinding opzwellen en vollopen met bloed. Bij de man kan het echter nergens naar toe, het zit in een koker waardoor zijn penis hard wordt. Bij de vrouw wordt door de hoge druk in de bloedvaatjes het vocht door de dunne hoornlaag wand naar buiten geperst. Het vocht wordt naar buiten geperst en je wordt dus nat.

Zo werkt opwinding in je lichaam

Jouw genitaliën reageren op een seksuele positieve prikkel, dat geeft een lichamelijke respons en hopelijk ook een geestelijke respons. Deze combinatie hoeft niet altijd in die vorm op te treden. Soms is er een lichamelijke respons en geen geestelijke opwinding of andersom. Ook is het zo dat genitaliën niet alleen op sterke seksuele prikkels reageren. Ze reageren ook op andere sterke emotionele prikkels. Veel mannen herkennen wel een erectie van blijdschap. Ook sterke, negatieve emotionele prikkels zoals angst kunnen voor een fysieke reactie zorgen. Slachtoffers van seksueel misbruik ervaren angst bij de gebeurtenis, maar ook een lichamelijke genitale reactie. Het kan voorkomen dat hun vagina vochtig wordt. Veel slachtoffers voelen zich hierna schuldig of schamen zich, omdat ze denken dat ze dus wel opgewonden waren. Deze twee hoeven niets met elkaar te maken te hebben, maar in jouw geval overduidelijk wel.

Invloeden op vochtigheid

Voor veel vrouwen is de vochtigheid afhankelijk van de hormoonhuishouding en kan het gedurende de cyclus veranderen. Ook anticonceptie kan dus invloed hebben. En verliefdheid zorgt er soms voor dat je non-stop aan het soppen bent. In sommige gevallen waarbij er geen sprake is van seksuele prikkels kan er ook een plotselinge toename van vocht zijn, maar dit heeft te maken van bacteriën die de vagina wil exporteren. Let dus ook op de samenstelling, (penetrante) geur en kleur van je afscheiding.

Een vraagje voor jou: vind jíj dat het te nat is? Of vind je partner dat of ben je bang dat je partner dat vindt? Als het laatste van toepassing is, heb ik hopelijk van gedachte kunnen veranderen. Het is dus in combi met de seks en positieve gevoelens erover een goed teken! Voel je er nog steeds wat ongemak bij kan je natuurlijk ook zorgen voor een douche, handdoek in de buurt of schoon ondergoed. Ben je bang voor de smaak die meer aanwezig is? Proef het eens zelf! Ben je bang dat je partner het raar vindt? Dat kan een invulling of aanname zijn. Vaak is dit niet zo, maar wordt de ander opgewonden van al dat opwindingsvocht. Heerlijk en geil! Dit kun je checken en met diegene in gesprek te gaan. Misschien zijn dat net zulke gedachtes als die jij had. Blijft diegene het raar vinden dan stel de vraag: Is zijn sperma of haar vocht dan ook te veel en te nat en dus raar?

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVraag:

Kunnen mensen echt volledig monogaam zijn?

Help! Mijn vriend komt niet klaar

Ik scheur altijd uit bij de sex, hoe voorkom ik dat?

Beeld:

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy