5 fabels over het maagdenvlies

door Phlox

We hebben geleerd dat vrouwen ‘ontmaagd’ zijn als ze het maagdenvlies wordt doorbroken tijdens penetratieseks. Er bestaan nog steeds veel onwaarheden over het maagdenvlies, en dat is natuurlijk geen goede zaak! We proberen ze uit de wereld te helpen.

Het maagdenvlies is dicht

Eigenlijk is het woord ‘maagdenvlies’ niet helemaal de juiste term. Het is namelijk geen vlies, maar meer een dun randje weefsel. Het maagdenvlies is dus niet dicht en sluit de vagina niet af. Om misverstanden te voorkomen wordt het maagdenvlies in de medische wereld vaak ‘hymen’ genoemd.

Je partner kan voelen of je maagd bent

Je hebt vast wel eens iemand horen beweren dat ze kunnen voelen of iemand maagd is aan hoe ‘strak’ ze zijn. Dat is complete bullshit, want hoe strak iemands vagina aanvoelt heeft niks te maken met hun seksuele geschiedenis en alles te maken met toeval en persoonlijke aanleg.

Natuurlijk kan de vagina uitrekken, anders zou penetratie niet mogelijk zijn. Maar als je het voorwerp (of het lichaamsdeel!) weer verwijdert, keert de vagina terug naar de normale grootte. We zijn nogal flexibel down there!


Bloeden tijdens de eerste keer

In sommige culturen is het belangrijk dat de vrouw bloedt tijdens haar eerste keer, om haar maagdelijkheid te ‘bewijzen’. Dit kan heel stressvol zijn, want lang niet iedereen verliest bloed tijdens hun eerste keer! Bloedverlies is dus ook geen goede manier om te beslissen of iemand maagd is of niet. Het vlies kan bijvoorbeeld ook gescheurd zijn tijdens het inbrengen van een tampon.

Maagdenvlies kan hersteld worden

Om nog even terug te komen op het scheuren van het maagdenvlies… er zijn ingrepen om het maagdenvlies te ‘herstellen’.

Zo’n maagdenvlieshersteloperatie is een korte procedure waarbij er, een paar dagen voor de seks, wat oplosbare hechtingen worden aangebracht bij het randje in de vagina. Tijdens de seks scheuren die hechtingen dan waardoor er een bloeding ontstaat.

Dit is natuurlijk super controversieel- maagdenvlies is tenslotte niet iets wat je kunt herstellen. Even was er geluid over het verbieden van zulke hersteloperaties, maar dat is volgens gynaecologen een slecht idee omdat de vrouwen die zoiets willen het sowieso gaan doen, maar dan ergens in het buitenland.

Het is veiliger om zulke patiënten wel in de kliniek te kunnen ontvangen, al was het maar om uitleg te geven, alternatieve oplossingen te bieden (bijvoorbeeld een bloeding forceren) óf toch die ingreep te doen. Als het gaat om meisjes die anders zwaar in de problemen dreigen te komen met hun familie, zullen de meeste dokters liever het zekere voor het onzekere nemen en toch de hersteloperatie doen.

Te veel sporten kan je maagdenvlies beschadigen

Sommige mensen geloven dat je door intensief paardrijden, tennis of zwemmen de kans loopt om je maagdenvlies te breken of beschadigen, maar dat klopt niet! Hetzelfde geldt voor het gebruiken van tampons of masturbatie- je bent in principe pas ontmaagd als je seks met iemand hebt gehad. Je maagdenvlies er op dat moment uitziet speelt daar geen rol in.

Wat is het raarste fabeltje dat jij ooit hebt gehoord over het maagdenvlies? Laat het weten in comments!

Meer over sex:

De geschiedenis van de vibrator

Eerste keer sex na een bevalling: dit wil je weten

Dickpic in je dm? Wat te doen

Beeld: Pexels & Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy