Zo houd je je vagina fris

door Lotte

Je hoeft je vagina niet te wassen met zeep of schoon te spuiten. De vagina houdt zichzelf grotendeels schoon van binnen. Je kan wel een aantal dingen doen om je vajayjay extra fris te houden en nare geurtjes en infecties te voorkomen.

Het vrouwelijk geslachtsdeel heeft een eigen ecosysteem en pH-waarde, die rond 4.3-4.5 moet blijven. Wanneer de pH uit balans raakt, krijg je last van micro-organismes die vieze luchtjes kunnen veroorzaken. Menstruatie, zwangerschap, sex of medicatie hebben invloed of dit ecosysteem en kunnen dus een oorzaak zijn van onfrisse geur. Sommige vrouwen gebruiken vaginale douches, parfumsprays of doekjes om het probleem te maskeren. Foute boel, want deze producten zijn schadelijk voor de gevoelige huid daar.

Hygiëne van de vagina

Je kunt wel andere maatregelen treffen tegen een naar ruikende poes. Dus wat kun je wel doen? Lees onze tips voor een frisse flamoes:

Fruit eten

Ananassap en aardbeien zouden zorgen voor goed ruikende en smakende geslachtsdelen, bij zowel de man als de vrouw. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar het kan niet kwaad om te proberen toch? Bovendien eet je gezonder en dat is altijd goed nieuws voor je lichaam.

Droog

Een vochtige vulva is een ongelukkige vulva. De vulva is het uitwendige gedeelte van je vagina. Als deze vochtig blijft is de kans op een schimmelinfectie groter. Draag nooit te lang natte zwemkleding of bezwete sportkleding en droog jezelf goed af na een douche of plasbeurt.

Ondergoed

Welk materiaal ondergoed je draagt, is van groot belang op de gezondheid van je vagina. Hoe sexy en fijn zijde en kanten ondergoed ook voelt, katoenen slipjes zijn beter want laten de huid ademen.

Probioticum

Meestal als je poes lange tijd een beetje vreemd ruikt, is er iets mis. Het kan een bacterie of infectie zijn. Als je probioticum vitamines of probiotic yoghurt eet, kun je de bacterie uitschakelen of verminderen voordat het een groter probleem wordt.

Wassen zónder zeep

Je schaamlippen wassen mag, zolang het met lauwwarm water is en zonder zeep. De pH-waarde van je lichaam en van zeep zijn hetzelfde, maar die van je vagina licht lager. Door met zeep te wassen, verstoor je de zuurtegraad van je vagina en dat zorgt weer voor problemen. Je kunt wel speciale wasemulsies gebruiken, die hebben dezelfde pH-waarde als de vagina. Was jezelf elke dag en altijd voor en na de sex.

Geen vagina douche

Wassen met speciale wasemulsie kan geen kwaad, maar begin niet aan vaginale douches. Deze kunnen erg gevaarlijk zijn. Schaamhaar kan bacteriën vangen zodat deze niet de vagina binnengaan, maar deze kunnen hier nare luchtjes veroorzaken. Als je dan een vaginale douche gebruikt riskeer je de kans dat de bacteriën binnenkomen. Als je last hebt, probeer dan je schaamhaar kort te houden.

Na de sex

Tijdens de passie van de sex denk je er niet bij na dat heel veel bacteriën over en weer worden doorgegeven tussen jou en je lover. Zorg daarom altijd dat je jezelf schoonmaakt nadat je sex hebt, om het broeien van vervelende bacteriën tegen te gaan.

Plassen na de sex

Een ‘grootmoeders’ tip eigenlijk. Na een potje sex kunnen er bacteriën in de urethra (plasbuis) terecht zijn gekomen. Voorkom een SOA of blaasontsteking door altijd na de sex te plassen.

Als je lange tijd last hebt van verdachte geuren down under, raadpleeg dan altijd de huisarts. 

 

Heb jij nog een tip om je vagina fris te houden? Laat een comment achter.

 

Beeld: Pinterest

 

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+? Bedankt! 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy