Vaginisme: hoe weet je of je het hebt?

door Maaike

Wanneer je vaginisme hebt, kun je geen penetratie hebben. Dit komt omdat de spieren rondom je vagina zich automatisch samenknijpen met als gevolg dat er geen penis, vinger, tampon of bij sommige vrouwen zelfs wattenstaafje – of met heel veel moeite in kan. Long story short: je poes zit op slot. In wat mildere gevallen wordt vaginisme soms verward met vaginale droogte of een ‘strakke vagina’ hebben. Dus: wanneer heb je vaginisme?

Ongeveer één op de 100 vrouwen heeft last van een gesloten ingang, wat veroorzaakt wordt door overactieve bekkenbodemspieren rondom de vagina. Deze trekken samen op het moment dat er een poging tot penetreren wordt gedaan.

Wat is de oorzaak van vaginisme?

Voordat we je uitleggen hoe je erachter komt of je vaginisme hebt, is het eerst goed om te weten wat de oorzaak ervan is. Vaginisme heeft meestal een psychische oorzaak. Dit kan zijn extreme stress, de angst voor penetratie, de angst om zwanger te worden of een negatieve seksuele ervaring uit het verleden. Maar soms is er een lichamelijk probleem aan de hand. Irritatie door condoomgebruik of infecties/ontstekingen rondom de vagina bijvoorbeeld. Ook vrouwen die altijd heel intens hebben gesport, zoals paardrijden, kunnen overactieve bekkenbodemspieren hebben.

vaginisme

Gespannen

Dat je down there gespannen bent, betekent niet meteen dat je last hebt van vaginisme. Sommige vrouwen spannen (onbewust) hun spieren aan wanneer er iets in de buurt van hun vagina komt of ze daar worden aangeraakt. Maar vaginisme gaat iets verder alleen gespannen zijn.

Hoe herken je vaginisme?

Vaginisme kun je aan verschillende symptomen herkennen:

  • Problemen hebben bij het inbrengen van een tampon of vinger;
  • Het gevoel hebben dat er niets in je vagina kan komen;
  • Een inwendig onderzoek wat niet lukt;
  • Penetratie door partner, vinger of sextoy lukt niet.

Wanneer je hier problemen mee hebt, spreek je van een vaginistische reactie.

Bij vaginisme gaat het niet alleen om een ‘beetje’ aangespannen spieren. Bij deze aandoening gaat het zover dat het bijna onmogelijk is om gepenetreerd te worden. De bekkenbodemspieren zijn ijzersterk en kunnen de vagina ‘op slot’ zetten. Penetratie voelt alsof er tegen een muur wordt aangeduwd. Het hangt van de mate van de verkramping van de bekkenbodemspieren af of er nog wel een heel klein object (pink of minitampon) naar binnen kan.

Vormen van vaginisme

Er zijn twee vormen van vaginisme:

  • Primair vaginisme, waarbij het probleem er altijd al is geweest
  • Secundair vaginisme, waarbij het probleem later is ontstaan

Primaire vaginisme wordt vaak bij de eerste poging tot sex ervaren. Naast pijn, kunnen vrouwen ook last krijgen van een bewegingsstoornis met spierspasmen en zelfs het tijdelijk stoppen met ademhalen.

Secundair vaginisme komt bij vrouwen voor die nog niet eerder een vaginistische reactie hebben gehad. Meestal wordt deze vorm van vaginisme veroorzaakt door een bepaalde (traumatische) gebeurtenis zoals een infectie, bevalling, menopauze of operatie bijvoorbeeld.

vaginisme

Diagnose

Vaginisme kan alleen door gynaecoloog worden vastgesteld. Naast een inwendig onderzoek is ook een volledig lichamelijk onderzoek van belang om te zoeken naar andere oorzaken van pijn tijdens de geslachtsgemeenschap zoals dyspareunie.

Denk jij dat je last hebt van vaginisme? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de gynaecoloog die een inwendig vaginaal onderzoek zal doen.

Check ook dit interview door Jurre Geluk met een Lieke die vaginisme heeft.

Meer over problemen tijdens sex:

AU! Zo voorkom je pijn tijdens de sex

Slaapkamer problemen? Dit moet je weten over sextherapie

Hoe zorg je ervoor dat anale sex niet pijn doet? VrijVraag #71

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy