7 regels voor een open relatie

door Gina

Het lijkt alsof steeds meer koppels het hebben: een open relatie. Wanneer jullie samen besluiten om intimiteit en seks met anderen te delen, is het belangrijk om duidelijke regels op te stellen. Naast dat een open relatie veel voordelen met zich mee brengt – je kunt je bed rooms skills op verschillende manieren ontwikkelen- hangen er ook wat risico’s aan.

Wat is een open relatie?

Bij deze relatievorm besluiten jij en je partner dat jullie beiden openstaan voor andere partners. Dit kan op gebied van liefde of seks zijn. Vaak is het laatste het geval. Elk stel kan zelf invullen wat zij zien als open relatie. Bijvoorbeeld alleen daten, zoenen of wel/geen seks met anderen. Sommige stellen laten elkaar helemaal vrij en andere willen dat afspraakjes van te voren worden besproken. Zo kun je er ook afspreken om alleen samen op stap te gaan. Bijvoorbeeld om een trio te doen of een parenclub te bezoeken.

1. Wees eerlijk

Wees in alle tijden eerlijk naar je vaste partner over dat je andere (seksuele) partners. Je hoeft niet alle details te spoilen over jullie seksleven en/of romance of iedereen aan elkaar voor te stellen – doe vooral wat goed voelt! “Wanneer iemand iets verbergt, kan er jaloezie ontstaan. Ook kan dit leiden tot een onnodige machtsstrijd. Ga eens het gesprek aan met je vaste partner en/of met je andere partners en vraag hen wat een open relatie voor hen betekent en hoe zij dit voor hun zien, zodat je een goed beeld hebt over elkaars wensen en behoeftes”, adviseert psychotherapeute Sampreeti.

2. Behandel iedereen gelijk

In een open relatie moet je ‘open staan’ voor het feit dat een seksuele partner niet ‘minder is’ dan je romantische, vaste partner. Behandel hen dus niet op een andere manier. Wees eerlijk over je intenties: wil je alleen afspreken of is het een échte relatie? “Communicatie is the key tot een goede, open relatie. Investeer in je relaties door open te zijn over je gevoelens – of het nu gaat om jaloezie of blijdschap. Door jezelf open te stellen geef je anderen het gevoel dat zij dit ook kunnen doen”, legt Sampreeti uit.

3. Stel seksuele en emotionele grenzen

Voor zowel je vaste partner als je andere partners is het belangrijk om jullie seksuele en emotionele grenzen vast te stellen. Doen jullie aan orale seks? Houden jullie van BDSM? Vind je het oké dat je partner op date gaat met iemand die hij/zij online heeft ontmoet? Is het goed dat je seksuele handelingen doet die je niet met je vaste partner doet? enzovoort. Als je deze dingen van te voren met elkaar bespreekt, voorkom je jaloezie, schuldgevoelens, pijn en teleurstelling. De toestemming van zowel je vaste lief als je andere crushes is cruciaal in zowel een monogame als een niet-monogame relatie.

4. Safe sex

Safe sex is super belangrijk binnen een relatie – vooral wanneer je met verschillende partners het bed deelt. Het risico op soa’s is namelijk een stuk groter. Haal dus ASAP condooms in huis! En laat je ook regelmatig testen om te voorkomen dat je soa’s oploopt of overbrengt op anderen.

5. Wees zelfbewust

In een open relatie is het niet vanzelfsprekend dat je met al je crushes mag daten. Je partner wil misschien intiem zijn met mensen die hij/zij al kent, terwijl jij het misschien een ongemakkelijk idee vindt dat je hen zomaar tegen het lijf kan lopen. Zijn Tinder dates allowed? En is een diepe connectie met een Facebook-vriend oké? Wat het ook is – bespreek dit met je partner om misverstanden te voorkomen. “Zelfbewustzijn is belangrijk in open relaties”, laat Sampreeti weten. “Als je bewust bent van jezelf en bewust omgaat met de beslissingen die je neemt – in overleg met je partner(s) – dan zal de relatie een stuk beter verlopen.”

6. Jaloezie is niet oké

Jaloezie komt in veel relaties voor, en dat is oké. Het is al lastig genoeg om in een monogame relatie nooit jaloers te zijn – laat staan als er meerdere mensen (en harten) involved zijn. Je kan er weinig tegen doen en soms komt die sluipende jaloezie daarom toch even om de hoek kijken. In een open relatie kan je dus niet verwachten van je partners dat zij nooit jaloers mogen zijn. “Je hebt in een open relatie te maken met mensen en gevoelens – en dit kan messy worden. Iemand kan jaloers worden op de andere partners waar zijn/haar lief mee omgaat. Wanneer je dit ervaart, probeer deze gevoelens en emoties dan niet op te kroppen”, vertelt Sampreeti. “Het is ten slotte een open relatie. Schaam je er dus niet voor dat jij of één van je partners jaloers is.”

7. Wees lief voor elkaar

Als je één vaste partner hebt is het altijd goed om diegene eraan te blijven herinneren dat je van hem/haar houdt. Je vaste partner kan altijd bang zijn om je aan iemand anders te verliezen, dus het is belangrijk om te laten weten dat je fully dedicated bent aan hem/haar. “Mijn advies is om regelmatig uit te gaan met je vaste partner, cadeaus voor hem/haar te kopen en/of samen op vakantie te gaan om zo jullie relatie te laten bloeien.”

Wat als het niet werkt?

Een open relatie is niet everyone’s cup of tea. Ervaren jullie veel problemen binnen jullie open relatie? Dan is het misschien beter om ermee te stoppen. Denk je eraan om een open relatie te beginnen, maar twijfel je? Lees dan dit artikel: Signalen om niet aan een open relatie te beginnen.

Lees ook:

Deze vragen stel je jezelf voordat je een open relatie begint

Sexy verhaal: Open relatie ||

Ik wil graag een open relatie, hoe stel ik dit voor aan mijn partner? – VRIJVRAAG #20

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy