Ik wil graag een open relatie, hoe stel ik dit voor aan mijn partner? – VrijVraag #20

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ik zou graag een open relatie beginnen, hoe stel ik dit voor aan mijn partner?”

– Lian (32) 

Monogamie een rage?

Het bespreken van wel of niet monogaam zijn binnen een relatie lijkt steeds populairder te worden. Daarbij wordt al snel ter discussie gesteld of “mensen wel gemaakt zijn om monogaam te zijn”. Of dit nu wel of niet zo is en je voor of tegenstander bent: de meeste mensen oefenen seriële monogamie uit. Of met andere woorden: ze zijn tijdelijk monogaam. Hiermee wordt bedoeld dat je iemand trouw blijft tot de relatie over is. Vervolgens stap je weer in een volgende (tijdelijke) monogame relatie. Vroeger was dit anders, toen werd men nog niet zo oud. Je trouwde op je 15e en voor je 30e was je overleden. Het monogaam zijn was toen relatief kort te noemen en was voornamelijk van belang voor het vergroten van de kans op het overleven van kinderen in het gezin. Sex voor het plezier was daarbij ook veel minder aan de orde. Het klinkt in ieder geval een stuk makkelijker zonder alle verleidingen en mogelijkheden van tegenwoordig. Hoe dan ook is wel of niet monogaam zijn nog altijd een keuze in je gedrag.

Schat je kansen in

Waarschijnlijk ken je je partner goed genoeg om in te schatten hoe hij/zij op jouw voorstel zal reageren. Maar ook hoe je dit het beste zou kunnen brengen. Zijn jullie in jullie relatie al open over jullie (seksuele) gevoelens (voor anderen) of worden deze onderwerpen gemeden? Of praten jullie er (te) weinig over? Ik denk dat het belangrijk is om een aantal ‘voor de hand liggende’ vragen voor jezelf te beantwoorden voor je het gesprek aangaat. Zijn/haar eerste reactie zal waarschijnlijk niet enthousiast zijn, maar eerder ‘boos’, gechoqueerd of paniekerig. Maar open een gesprek in gaan betekent dat jullie beiden de ruimte krijgen om jullie gedachtes en gevoelens uit te spreken. Het is respectvol als de ander hiernaar luistert, begrip toont en (kalm) reageert. Heb daarin geduld voor elkaar. Laat je partner bijvoorbeeld eerst wennen aan het idee. Iets afdwingen of opeisen werkt meestal averechts in een relatie – of wat daar dan nog van over blijft.

Stel jezelf – en elkaar – vragen

Hoogstwaarschijnlijk zal de belangrijkste vraag zijn: “waarom wil je een open relatie en hoe zie je dat dan voor je?” Misschien zoek je simpelweg meer ervaringen op het gebied van sex. Het kan ook zo zijn dat je een onbevredigend lustgevoel hebt en de kans op vreemdgaan wil verkleinen. Wellicht heb je het idee dat je je huidige relatie kunt versterken met een open relatie. Of wil je je met meer mensen verbonden voelen en je liefde delen? Ga eens na waarom je een open relatie wil om dit vervolgens ook goed te kunnen onderbouwen wanneer je dit voorstelt aan je partner. Een vervolgvraag zou zijn hoe je deze vorm van liefde voor je ziet. Wil je alleen een seksuele band aangaan of stel je je hart ook open voor anderen? Is het de bedoeling dat je een relatie aangaat met één ander of meerdere partners? Zal het om kortstondige affaires gaan of langdurige? Gaat het om stapavondjes of uitgebreide dates? Is het een tijdelijke experimentele fase of zoeken jullie samen de ‘openheid’ op als swingers? Mogen de affaires zich alleen buitenshuis afspelen of ook in jullie/je eigen bed? Wat zijn ‘jouw grenzen’? En gelden deze alleen voor jou of ook voor je partner? Let wel op: je kunt hem/haar niet verbieden waar je zelf naar verlangt natuurlijk! Genoeg vragen om (samen) te beantwoorden!

Maak duidelijke afspraken

Als jullie besluiten een open relatie aan te gaan, maak dan afspraken over waar jullie elkaar van op de hoogte houden. Wil je weten wie, wat, waar en hoe? Of juist liever helemaal niet… Zijn er regels voor wat wel en niet mag? Voor sommige mensen is het open gooien van de relatie belangrijk om de relatie leuk en spannend te houden en de kans op succes te vergroten. Ook hierin is het belangrijk om regelmatig met elkaar te blijven spreken over hoe jullie je er telkens opnieuw bij voelen. Dit kan een relatie vaak nog intiemer maken, omdat jullie meer open zijn naar elkaar, maar ook elkaar meer vertrouwt. Houd er wel rekening mee dat er meer gevoelens van jaloezie of angst om je partner te verliezen kunnen ontstaan. Gevoelens die je misschien nu niet (of minder) herkent. Een proeffase afspreken is daarin misschien wel handig. Net als afspraken over wanneer je stopt. Soms zijn onze ideeën toch wat rationeler en worden onze gevoelens – in de praktijk – onderschat.

Luister naar je gevoel

Ook met de ander(en) is het wellicht handig om duidelijke en heldere afspraken te maken. Houden jullie telefonisch contact op de momenten dat jij bij je partner bent? Wissel je überhaupt persoonlijke informatie uit wanneer dit een eenmalig contact is? Gezien je relatie open is vertel je hier dan over? En zo ja: in hoeverre? Praat je over je partner of houd je dat liever voor je om toch te voorkomen dat zij contact krijgen? Wanneer je iemand meerdere malen ziet, mag er dan een emotionele band ontstaan? Blijf bespreken wat je de ander verwacht en wat je wel/niet kunt bieden. Ook al gaat het alleen om sex: herhaal dit regelmatig. De kans op gevoelens ligt altijd op de loer. Bedenk je voorafgaand ook wat je gaat doen als er daadwerkelijk gevoelens – bij jou of de ander – ontstaan. Stop je of ga je door? Als er een sterke basis is, kan het juist voor nog meer vertrouwen en intimiteit zorgen in jullie relatie. Er zouden daarom geen problemen moeten ontstaan. De uitvoering is daarentegen een andere vraag, waarbij jullie de regels van dit ‘spel’ samen moeten opstellen en continu aan moeten passen aan jullie eigen wensen en grenzen. Luister te alle tijden naar jouw gevoel (en die van je partner)!

Heb jij ook een brandende vraag aan Marjolein? Mail deze dan naar redactie@lottelust.nl.

Meer over open relaties:

De gevaren van een open relatie

Monogamie bestaat niet: 8 vrouwen geven hun mening

Sexy verhaal: Open relatie I

Beeld: Unsplash.com 

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy