Het verschil tussen polyamorie en een open relatie

door Maud

Je hoort steeds vaker verhalen over mensen met niet één, maar twee partners. Of één vaste partner en een vrijbrief om met anderen te daten. Polyamorie en een open relatie dus. Het lijkt steeds vaker voor te komen, maar voor wie niet zo thuis is in deze termen kan het verwarrend zijn. Wat is nou het verschil tussen deze twee relatievormen?

Wat is polyamorie?

Deze relatievorm wordt ook wel ‘meervoudige liefde’ genoemd. Hierbij sta je ervoor open om niet per se één, maar zelfs twee of meer lovers te hebben. Het kan zelfs zo zijn dat een persoon van meer dan twee mensen kan houden. Iemand kan net zoveel liefde voelen voor een partner, als voor de andere partner. Alle partners zijn even waardevol voor een polyamoreus persoon.

Bij deze relatievorm is vertrouwen en communicatie heel belangrijk. Je partners weten van elkaar dat ze bestaan. Als je twee relaties hebt en die twee denken dat jullie exclusive zijn is het alsnog vreemdgaan. Het is de bedoeling dat alle partner op de hoogte zijn van elkaar en ook allemaal toestemming hebben gegeven. Je mag in principe zelf weten met welke partner je datet. Eerlijkheid en openheid is een must. Wel kun je als poly-club je eigen ‘regels’ vastleggen.


Dat betekent niet dat er nooit jaloezie bij komt kijken. Ook polyamoreuze mensen zullen wel eens jaloezie ervaren, dichtklappen in bed of vinden dat er wat dingen mogen veranderen in de relatie. Het kan net zo stroef verlopen als in een monogame relatie.

Wil je meer weten over polyamorie? Check dan de polyampodcast van Isabeau Jensen.

Wat is een open relatie?

Bij deze relatievorm besluiten jij en je partner dat jullie beiden openstaan voor andere partners. Dit kan op gebied van liefde of sex zijn. Vaak is het laatste het geval. Elk stel kan zelf invullen wat zij zien als open relatie. Bijvoorbeeld alleen daten, zoenen of wel/geen sex met anderen. Sommige stellen laten elkaar helemaal vrij en andere willen dat afspraakjes van te voren worden . Zo kun je er ook afspreken om alleen samen op stap te gaan. Bijvoorbeeld om een trio te doen of een parenclub te bezoeken.

Hierbij is communication the key, net zoals een polyamoreuze relatie. Door samen de behoeftes te bespreken, kunnen afspraken worden gemaakt. Dit zijn afspraken zoals: Waar ligt de grens? En wat mag wel en wat niet?. Het is belangrijk dat je dit met elkaar bespreekt en dat je alles durft aan te geven.

Een open relatie is geen match voor mensen die snel jaloers zijn. Je moet elkaar kunnen vertrouwen bij een ander, eventueel ook als je er zelf niet bij bent. Het is belangrijk dat je je partner het gunt om te daten en/of het bed in te duiken met anderen. Een open relatie werkt alleen als jullie beiden erachter staan.

Wat is het verschil?

Bij een polyamoreuze relatie heb je relaties en dates met meerdere partners. Bij een open relatie heb je één vaste partner en datet je daarnaast met andere mensen met wie je soms/misschien ook het bed induikt. Eén ding hebben ze gemeen: de communicatie is de sleutel tot een werkende relatie.


Meer over open relaties:

Signalen om niet aan een open relatie te beginnen

Deze vragen stel je jezelf voor je een open relatie begint

De gevaren van een open relatie

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy