Hoe kan ik nat zijn zonder opgewonden te zijn? – VrijVraag #16

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

 

“Hoe kan het dat ik nat ben terwijl ik niet het gevoel heb dat ik opgewonden ben?”

– Luna

 

Seksuele prikkels

Laten we voorop stellen dat de vagina altijd een vochtig klimaat heeft. Hormoonspiegels bepalen hoe vochtig en hoe hoog de zuurtegraad van de vagina in normale staat is. De vochtigheid en zuurtegraad veranderen in de ‘seksuele stand’. Seksueel opgewonden zijn bestaat voor zowel vrouwen als mannen namelijk uit twee onderdelen: fysieke (seksuele) opwinding en mentale opwinding. Hoewel deze twee soorten opwinding met elkaar in verbinding staan, hoeft het niet altijd te betekenen dat deze altijd synchroon zijn aan elkaar.

Seksuele prikkels (fantasieën, herinneringen, geuren, stimulatie of masturbatie) zijn voor ieder anders en worden opgepikt door ons brein en ons lichaam. Het gevolg is dat je seksuele systeem op gang wordt gezet, zowel bewust als onbewust. Wanneer een knappe man op het witte doek verschijnt, glijdt menig vrouw van haar stoel… Maar op sommige momenten is er sprake van onbewuste geestelijke opwinding. Dit kan gebeuren als je wordt afgeleid door duizend andere gedachtes of gevoelens. Hierdoor is er minder ruimte in je hoofd voor geestelijke opwinding.

Lichamelijke opwinding

Bij lichamelijke opwinding denkt men al snel aan ‘een stijve penis’ en ‘een natte vagina’. Natuurlijk zwellen de schaamlippen, plasbuis en clitoris op… Maar er zijn meer lichamelijke kenmerken. De bloeddruk stijgt, de hartslag gaat omhoog, tepels worden hard, borsten zwellen op en er ontstaat een sexblos. Bij mannen ontstaan er soortgelijke effecten, maar de focus ligt toch vaak volledig op de erectie wanneer er over opwinding wordt gesproken. Duidelijk zicht- en voelbaar: daarom wordt er in het mannelijk brein vaak de link gelegd dat zij opgewonden zijn. Hun geestelijke opwinding wordt hierdoor gestimuleerd, wat weer zorgt voor extra lichamelijke opwinding en zo is het cirkeltje rond. Dit gaat vaak supersnel en is om het even waar het nou echt eerst wordt opgepikt: in het hoofd of in het lichaam. Voor vrouwen is deze associatie tussen mentale en fysieke opwinding vaak minder sterk. Dit is niet heel gek, aangezien wij onze vagina niet in haar geheel kunnen bewonderen.

Emoties en gedachten

Hoe dan ook is sex meestal het fijnst zodra de lichamelijke en geestelijke seksuele opwinding tegelijkertijd plaatsvinden. Ook omdat dit een versterkend effect heeft op elkaar. Daarnaast reageren geslachtsdelen op emoties. Voor veel mannen is het bekend dat zij wanneer ze heel blij zijn een erectie van blijheid krijgen. Helaas reageren de geslachtsdelen soms ook op angst. Hierdoor kunnen slachtoffers (en wellicht daders) bij misbruik denken dat zij opgewonden zouden moeten zijn geweest. Het lijdt vaak onterecht tot schaamte en schuldgevoelens.

Emoties als walging of boosheid zorgen ervoor dat lichamelijke of geestelijke reacties juist weer afnemen. Ook dat is voor ieder verschillend.

Lichaam versus mentaal

Hoewel lichamelijke en geestelijke opwinding elkaar versterken, staan deze fenomenen volledig los van elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is dat we geen natte droom nodig hebben om een vochtige vagina te krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat sommige mensen niet door hebben dat hun geslachtsdeel verandert tijdens het kijken naar porno. Wanneer je de seksuele prikkel wel ziet, maar hier verder ‘niets bij voelt’ kan het zo zijn dat je niet opgewonden raakt. Dus als je zomaar nat wordt, is de kans groot dat je lichamelijk opgewonden bent maar je brein hier niet op aansluit. Je vagina reageert dus vaak direct op een (onbewuste) prikkel. Het is aan jou of je die prikkels verder wil onderzoeken: wie weet wat voor pleziertjes dit teweeg brengt…

 

Heb jij ook een brandende vraag aan Marjolein? Mail deze dan (anoniem) naar redactie@lottelust.nl 

Lees meer interessante feitjes over je vagina:

Fascinerende feiten over je vagina die je nog niet kende

Wordt je vagina strakker als je een tijdje droog staat?

12 must do’s om je vagina gezond en happy te houden

Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy