Ik word heel nat tijdens de sex, wat kan ik daaraan doen? – VrijVraag #84

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel legt Marjolein uit wat je kunt doen als je erg nat wordt tijdens de sex.

"Ik word heel nat tijdens de sex. Ik vind dat vies en wij voelen daardoor weinig wrijving tijdens de sex. Wat kan ik daaraan doen?" – Nichelle (25)

Nat = goed

Heel eerlijk, je kunt daar vrij weinig tegen doen. En eigenlijk zou je er ook niets tegen willen doen. Accepteren en ervan genieten! Veel vrouwen die zich niet kunnen ontspannen of niet opgewonden worden tijdens de sex zouden een moord doen voor jouw nattigheid. Je mag van geluk spreken. Je seksuele response systeem werkt en werkt goed! Het nat worden verkleint de kans op pijn bij penetratie, beschermt je geslachtsdelen en kan zorgen voor nog meer opwinding zowel bij jou als je partner. Tenminste als je het idee geil vindt in plaats van vies. Afscheiding is normaal en zelfs een belangrijk teken van gezondheid. Veel mensen vinden het juist opwindend of geil wanneer ze met een partner sex hebben. Het is toch zeg maar een verdienste om iemand zo nat te krijgen. En tijdens seksuele stimulatie is dit wat meer.

Voor de zekerheid kun je bij de huisarts checken of je last hebt van een vaginale schimmel, infectie of bacterie. Deze kunnen nogal eens voor zorgen de er meer vaginale afscheiding is. Let wel, je zou dat ook dan in niet opgewonden toestand moeten ervaren!

Hoe ontstaat vocht?

Niet-seksuele afscheiding ontstaat doordat de vagina wand vocht lekt. Het 'transpireert' en bevat slijm van de baarmoedermond. De vaginawand heeft een dunne huid zonder hoornlaag net zoals in de mond. Geslachtshormonen (vooral oestrogenen) beïnvloeden de dikte én de vochtigheid van de wand in rust. Waardoor de afscheiding van een vrouw vaak ook enigszins verandert tijdens de cyclus of bij verandering in de hormoonhuishouding. En vergeet daarbij niet verliefdheid en opwinding! Deze hebben een grote invloed op de hoeveelheid afscheiding. Het welbekende 'soppen' als je aan de ander denkt.

Het wonder daaronder

Wanneer je bezigt bent met sex dan zorgt de seksuele stimulus ervoor dat je geestelijk en/of lichamelijk geprikkeld wordt. Daar horen allerlei reacties bij zoals verhoogde hartslag, zweten, tepels die groter worden en zo ook de vagina die gaat transpireren, zweten, lubriceren! Wanneer je ontspannen en opgewonden bent, pompt het bloed door je lijf zo ook in onder andere de geslachtsdelen. Door ontspanning kan deze stroom gemakkelijk plaatsvinden. Tijdens seksuele opwinding wordt de vaginawand dikker en wordt de druk in de bloedvaatjes daar zo hoog dat het bloedvocht zich door de wand perst. De vagina heeft dezelfde samenstelling als je mond, huid zonder hoornlaag. De vagina gaat zweten of lubriceren en dus meer transpireren en vocht afscheiden. In feite gebeurt dit ook bij de zwellichamen met bloedvaten van de penis alleen kan dit bloed nergens naar toe dan in de koker blijven een een erectie veroorzaken. Daar zit het zwellichaam wél een hoornlaag afgesloten. Vrouwen die zich niet kunnen ontspannen tijdens de sex zijn vaak minder lichamelijk (en vaak ook geestelijk) opgewonden. De gespannen spieren en het ontbreken van opwinding zorgen ervoor dat het bloed niet gemakkelijk stroomt.

'Te' nat: wat nu?

Kan je er echt niets tegen doen? Zoals je leest zou je je geestelijke of lichamelijke opwinding kunnen verminderen, zodat je minder nat wordt. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld! Je seksuele opwinding remmen kan als gevolg hebben dat de rem een keer vast gaat zitten en je hem niet meer los krijgt. Bekkenbodemspieren trainen wordt vaak geadviseerd, zo kun je ervoor zorgen dat je meer voelt, maar er zitten dus kanttekeningen bij. Een overactieve bekkenbodem los krijgen kost veel werk en leidt vaak tot pijnproblematiek.

Een simpele, snelle oplossing is een handdoekje gebruiken om je tussendoor droger te maken. Niet te vaak, want dat schuurt. Of gebruik een condoom (met ribbels) voor meer remming of wrijving. Toch zou ik kiezen voor het allereerst genoemde: accepteer het, zie het als iets geils en opwindends en geniet ervan! Voor je het weet wordt het droger (verliefdheid weg, relationele sleur) en verlang je terug naar deze tijd.

Meer VrijVragen:

Mijn vriend is gesteriliseerd, wat krijg ik in mijn mond als ik hem pijp?

Wanneer ben je nou echt ontmaagd?

Hoe kun je klaarkomen door penetratie?

Beeld: Pinterest

1 reactie

R 29 juli 2021 - 01:12

Kan het dat een man weinig wrijving voelt als een vrouw te nat is? En daardoor niet klaar komt?

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy