Ik ben nog nooit van penetratie klaargekomen, wat moet ik doen? – Vrijvraag terugblik #2

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Al 99 weken lang beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Dat betekent dat we bij de 100ste vrijvraag zijn aangekomen. Wat een mijlpaal! We hopen dat jullie veel plezier hebben aan het lezen van de vrijvragen en het jullie heeft geholpen in jullie eigen seksuele ontdekkingsreis. Om even stil te staan bij deze ongelooflijke vrijvraag reis, blikken we deze weken terug naar de vrijvragen waar het allemaal mee begon. Met dit keer de tweede vrijvraag die gesteld werd, over het wel of niet klaarkomen van penetratie.

Ik ben nog nooit van penetratie klaargekomen, moet ik hier iets aan doen? – Maud

De cijfers

Doordat 90 % van de mannen door penetratie klaarkomt, in veel pornofilms vrouwen een aantal keer in verschillende penetratie standjes klaarkomen en ontbrekende kennis over het vrouwelijk lichaam (door man en vrouw!) is er het idee ontstaan dat ook vrouwen door penetratie horen of zelfs moeten klaarkomen. Ik zal eerst met geruststellende woorden en cijfers beginnen. Slechtst 10 tot 20 procent van de vrouwen geeft aan dat zij ooit door alleen penetratie zijn klaarkomen. Het moeten streven naar een orgasme klinkt als prestatiedruk die je niet zal helpen het te bereiken of je opwinding de ruimte geven die het nodig heeft om daar te komen. Een orgasme kunnen krijgen vraagt om overgave. In het Frans spreekt men dan ook niet voor niets van le petit mort: de kleine dood.

Wat is een orgasme eigenlijk

Een orgasme is maximaal opgebouwde seksuele opwinding en daarna geestelijke en lichamelijk ontlading met vaak een golf van genot. Het kan de ene keer meer of minder intens voelen. De beleving is voor iedereen anders en is mede-afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid. Vrouwen geven aan middels verschillende gebieden die gestimuleerd worden verschillende orgasmes te ervaren. Clitoraal, anaal, vaginaal of keel orgasmes bijvoorbeeld. Keel orgasme? Ja, door stimulatie van een gebied in de keel. Sluit natuurlijk niet uit dat er bij zo een orgasme ook rest van het lichaam en geest mee doen in de opwinding en dat het orgasme ook in de geslachtsorganen te voelen is.

Bij een vaginaal orgasme wordt vaak een orgasme middels penetratie bedoeld. In de seksuologie worden vraagtekens geplaatst of een vaginaal orgasme eigenlijk wel bestaat en of dit niet ook een clitoraal orgasme is! De clitoris bevindt zich namelijk niet alleen aan de buitenkant tussen de lippen. De clitoris is veel groter dan zichtbare “knopje”. De achterkant kun je via de vagina stimuleren (G-spot). Dat kan bij sommigen middels genoeg opwinding en penetratie van vingers, penis of speeltjes. De G-spot bevindt zich zo een 3-5 cm in de vagina en heeft een sponsachtig structuur. Daarnaast heeft de clitoris ook nog zenuwuitlopers en zwellichamen die zich in het gebied bevinden en die gevoelig kunnen zijn voor stimulatie, opwinding en.. voor een orgasme. Van dijen, venusheuvel tot aan 10 centimeter in de vagina. Je zou wellicht eerder kunnen spreken van een orgasme bereikt met behulp van vaginale penetratie. Vrouwen die een zogenaamd orgasme met penetratie ervaren, labelen of ervaren deze wel degelijk anders dan wanneer zij bijvoorbeeld klaarkomen wanneer alleen de clitoris aan de buitenkant wordt gestimuleerd. De een intenser of langduriger, de ander juist dof zonder piek gevoel.

Het bereiken van een orgasme

Wat dus het allerbelangrijkste is voor het bereiken van een orgasme is seksuele opwinding. Het liefst zowel lichamelijk en geestelijk zodat het orgasme-gevoel samenvalt met de lichamelijke ontlading en contracties en de seksuele beleving intens kunnen zijn. Hoe je dat krijgt verschilt per persoon. Onderzoeken, ontdekken en experimenteren met het eigen lichaam zodat je de ‘juiste knoppen’ weet te vinden en te bespelen. En daarna dit kan delen met een partner. Wil je een orgasme door penetratie ervaren dan heb je wellicht de meeste kans wanneer je al seksueel opgewonden bent – een bijna orgasme hebt- voordat je wordt gepenetreerd. Of wanneer, voor de gelukkigen die hem vinden, eerst de inwendige clitoris, g-spot, wordt gestimuleerd met bijvoorbeeld vingers. Bij stimulatie kan het gebied meer opzwellen en steeds gevoeligere (lees meer lichamelijke opwinding) worden zodat er een grotere kans ontstaat dat je bij penetratie met zijn penis klaarkomt. Overigens lukt het veel vrouwen ook gewoon niet op deze manier. Als het voor jou niet uitmaakt of er ook andere gebieden worden stimuleert is er nog de meeste kans wanneer je zowel clitoraal als vaginaal tegelijk gestimuleerd wordt. Geniet in ieder geval van de sex, je lijf, de intimiteit en je partner. Focus je niet op wat je zou moeten in bed.

Meer Vrijvragen:

Ben ik sexverslaafd? – Vrijvraag #99

Hoe kan het dat in een lange relatie de zin in sex met mijn partner verdwijnt? – Vrijvraag #98

Hoe verbreek ik mijn relatie – Vrijvraag #97

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy